Ivókúrák a Nyugat-Dunántúlon, többé nem tabu róla beszélni

2013. október 30. 13:36 - I ♥ NYUGAT

- legénybúcsú és lakodalom nagyüzemben, avagy a téli hónapok sem unalmasak-

 

Szélről legeljetek,

fának ne menjetek,
Mert ha fának nekimentek,
Fejeteket beveritek.
Szili kút, szanyi kút,

szentandrási, sobri kút!

 

Térjünk vissza a hagyományokhoz (szuper), pulikutya meg kanásznadrág (most trendi vagy nem?). Próbálunk újra egészségesen élni (remény hal meg utoljára), biokaja, szójapörkölt, semmi zsíros csülök, csak csirkemell filé zöldkörettel. Ha néha mégis bűnőzünk és bizony jó étvággyal lecsúszik a töpörtyű, a húsizsíros kenyér hát könnyen megfájdul a hasunk. A Nyugat-Dunántúlon járva könnyen találhatunk a gyógy- és termálfürdőkben ivókútakat, amelyek enyhítik a téli nagy kajálások okozta gyomorpanaszokat vagy akár komolyabb problémákat is képesek orvosolni. Kezdődik a téli tartalékolás, szervezetünk felkészül a télre, készüljünk fel mi is hamar nyomban az emésztésre.

 Büki Gyógyfürdő Zrt. , Bükfürdő
A büki gyógyvíz ivókúra formájában is alkalmazható.
Különösen hatásos a krónikus gyomorhurut, a fekélybetegség és emésztési zavarok gyógyításánál, az osteoporosis megelőzésére, kezelésére.A büki gyógyfürdő speciális összetételű gyógyvizének gyógyászati szempontból kedvező hatása abban az esetben tud hatékonyan érvényesülni, ha a korszerű terápiás eljárásainkat a gyógyvíz fürdőzés formájában történő igénybevétele is kiegészíti.

-         Étkezés előtt 1 dl gyógyvíz fogyasztása ajánlott.

-         A gyógyvizet mindig szobahőmérsékleten fogyasszuk.

-         Soha ne siessünk a gyógyvíz fogyasztásával! Mindig lassan, kortyonként igyunk!

-         A gyógyvíz fogyasztásával kapcsolatban célszerű kikérni az orvos tanácsát.

Állami Szanatórium, Balf
Höller-erdő közelében fakadó gyógyvíz jótékonyan hat a mozgásszervi betegségekre, a palackozott balfi ásványvíz az egyik legjobb az országban. A soproni Állami Szanatórium balfi részlegében a mozgásszervi betegségben szenvedők kezelése és rehabilitációja folyik.

Sá-Ra Termál Hegykő
A hegykői víz mozgásszervi megbetegedések gyógyítására alkalmas, de a forrás gyomorbántalmak elleni ivókúrára is megfelel. A jó klíma, a tiszta levegő és a 6 ha területű horgásztó sok turistát vonz az üdülőfaluba.

Ivókúra a Kehida Termálban, Kehidakustány
A gyógyvizek azok a föld mélyéről feltörő vagy mesterségesen felszínre hozott ásványvizek, amelyeknek meghatározott betegségekre vonatkozó gyógyhatását szigorú előírásokhoz kötött orvosi vizsgálatokkal kimutatták. A gyógyvizek nem feltétlenül termálvizek, azaz 30 fok feletti hőmérsékletűek, ivókúrára használva akár 20 fok alatt is fogyaszthatók.

A gyógyvíz szájon át is fogyasztható ivókúra esetén, egyes panaszok esetén a fürdőkúrával együtt alkalmazzák, így az ivókúra fokozhatja a gyógyfürdő-kezelés hatását. Sok gyógyvíz idővel elveszíti gyógyító hatását, ezért az ilyen gyógyvizeket csak a forrásnál lehet eredményesen használni. Egy ivókúra átlagos időtartama 2-4 hét. A kúra ideje alatt a beteg ½-1 liternyi folyadékkal fogyaszt többet a megszokott mennyiségnél. Ez önmagában is hatásos, mert a többletfolyadék átmossa a szervezetet. Az ivókúra hatása függ a gyógyvíz hőmérsékletétől, a szájban 38 fokos víz tűnik közömbösnek, az ivókúrát legtöbbször testhőmérsékletű hőmérséklet közötti vízzel végzik.

Fedett Uszoda és Termálfürdő, Szombathely

Zöldövezeti 3 hektáros területen fekvő fürdőlétesítmény, 2003-ban újították fel és bővítették ki. 50 méteres, feszített víztükrű úszómedence, meleg vizes lazítómedence, gyermekmedence található itt. Vize ivókúra formájában fogyasztható emésztőrendszeri megbetegedések, savtúltengés, epehólyag és epeutak betegségeinek orvoslására.

Bükfürdő külső.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: ivókúra

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr175606274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása