Top 5 kastély a Nyugat-Dunántúlon

2014. július 14. 13:11 - Tencsi

 1. Fertőd

fertod.JPG

„Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!" – mondta Esterházy „Fényes” Miklós mielőtt felépítette a fertődi kastélyt, amelyet ma is a Magyar Versailles néven emlegetnek. Ma 126, pazarul berendezett termet és szobát láthatunk a belőle kialakított múzeumban. Különlegesen gondozott kertje, kulturális programjai, a nyári fesztiválok és a Fertő-táj borai pedig arra csábítanak, hogy ne csak egyetlen napot töltsünk a környéken, hanem fedezzük fel teljes egészében ennek az eldugott tájnak a kultúráját.

TIPP!

2. Egervár

Az egervári Nádasdy-Széchenyi Kastély hazánk egyik legjelentősebb reneszánsz emléke. Az egykor helyén magasodó vár építésére még Mátyás király adott engedélyt a 15. században, később Esterházy Zsigmond alakította kastéllyá a helyet. Ma az ország egyik legnagyobb barokk és reneszánsz kiállításának helyszíne a vár, tapintható tárlattal és más különlegességekkel.

3. Körmend

A Batthyányi kastélyegyüttes izgalmas kalandot jelent minden kultúrakedvelőnek. A család egykori lakhelyének kertje ma védett természeti érték, az épületcsoport részeként pedig az egykori istállót, őrségi gazdasági épületeket, és látogatható a Dr. Batthány-Strattmann Lászlónak, a szegények orvosának emlékére berendezett kápolna is.

4. Nagycenk

Gyönyörű barokk park közepén található Nagycenken a Széchenyi- kastély. Az eredetileg földszintes, barokk épület többszöri átépítés során, Széchenyi István, a "legnagyobb magyar" birtokossága idején kapta mai arculatát.Az 1750 körül épült főépület kiállítótermeiben a Széchényi család és Széchenyi István életét, munkásságát bemutató gazdag anyag látható.

_DSC4541_2_3Adjust másolata.jpg

5. Röjtökmuzsaj

Az 1700-as évek közepén Röjtökön 25 jobbágyház és 5 zsellérház állt. Ezek birtokosa a Felsőbüki Nagy család volt. Egy 1799-ben íródott idézet szerint a birtok „egy emeletre épült kastélyával ékeskedik.” Romantikus, klasszicista stílusban építették kastéllyá 1750-ben. Főépülete kétszárnyú, ami nagy U alakú udvar kiépítését tette lehetővé. Parkja eredetileg 8 hektár volt. Ma kastélyszállodaként üzemel.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr976507273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása