Gyógynövény-barátok Pannonhalmán

2014. augusztus 12. 11:30 - I ♥ NYUGAT

A Pannonhalmi Bencés Főapátságban augusztus közepén a gyógynövények körül forog az élet. Augusztus 15-20. között rendezik meg ugyanis a Gyógynövényes hetet, mely a bencés gyógyászati és gyógynövény-termesztési hagyományokat idézi meg az apátsági gyógynövénykertben termesztett gyógynövények segítségével. A rendezvény központi helyszíne a Főapátság 2010-ben kialakított Gyógynövényháza, valamint az ezt körülvevő, középkori minta alapján megtervezett gyógynövénykert. A hét során a gyógy- és fűszernövényekhez kapcsolódó ismeretterjesztő és kézműves foglalkozásokkal várják a látogatókat, a Gyógynövényházban kialakításra került teázóban pedig gyógynövény szörpök és teák kóstolhatók. A rendezvénnyel egy időben a Főapátság étterme, a VIATOR étterem különféle gyógynövényes specialitásokkal várja a vendégeket, melyek csak ebben a pár napban kóstolhatók.
A rendezvény idején mindennap önállóan megtekinthető a Gyógynövénykert, a Levendula-lepárló műhely és a Gyógynövényház A gyógynövények vezetett séta keretében is megismerhetők, melynek középpontjában az öt legfontosabb pannonhalmi gyógynövény - a levendula, a zsálya, a citromfű, a kakukkfű és a borsmenta - áll. A tárlatvezetés után kézműves foglalkozásra nyílik lehetőség. A foglalkozások alatt készített csokrokat, koszorúkat, illetve a vendégek által otthonról hozott gyógynövényeket a gyógynövényáldás keretében áldja meg Várszegi Asztrik főapát. A program során szentmisén vehetnek részt a látogatók, a zárónap fő programjai pedig az új kenyér megáldása, valamint a Hárompatak zenekar népzenei koncertje.
A Gyógynövény héttel párhuzamosan zajlik a Kolostori termékek vására és magyar világörökségek utcája program (augusztus 16-17), ahol bemutatkoznak többek között a ciszterci nővérek, a bakonybéli és a pannonhalmi bencések, valamint Tokaj, Hortobágy és a Fertő-Hanság Nemzeti Park.
www.bences.hu

gyogynovenyaldas.JPG 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr836597459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása