Páneurópai Piknik 25

2014. augusztus 15. 11:13 - I ♥ NYUGAT

A vasfüggöny leomlásáról az ifjabb generáció már csak elbeszélésekből hall, pedig a jelen meg nem értése a múlt nem ismeréséből fakad. A szögesdrót, a vasfüggöny, az őrtorony és a menekültáradat fotókon még mindig nyomasztó látvány. Figyelmeztetnek, hogy vigyáznunk kell, meg ne történjen újra az, amit most próbálunk elfelejteni. Az utazási szabadság utáni vágy, a többi szocialista országban előrehaladó reformok, rokoni találkozások a Balatonnál mind reményt adtak az elkeseredetteknek.

A Páneurópai Piknik Emlékhely minden részlete kisugárzással és jelentőséggel bír. Itt található egy határátkelő is, amely jelzi, most már szabadon átkelhetünk. Ehhez kellett, hogy 1989. augusztus 19-én délután a határok megnyíljanak, minden következmény nélkül. Egy menekültáradat sírva, szomorúan és megtörten, de átkelhessen és kitörhessen a szögesdróttal körülvett országból. Emlékezzünk, hogy ne felejtsünk.

Az országot vasfüggöny zárta el a Nyugat-európai országoktól, ma ennek helyére épült ki az Eurovelo 13 – Vasfüggöny-kerékpárút osztrák-magyar szakasza. Az átadóünnepség a Páneurópai Piknik 25. évfordulójára esik, 2014. augusztus 19-én délelőtt kerül megrendezésre Sopronpusztán, Sopronkőhida mellett.

paneuropai.JPG

Forrás: www.paneuropaipiknik.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr496606059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása