„Égig érő” múzeumok – Tornyok és tárlatok

2014. október 06. 15:34 - I ♥ NYUGAT

Az ember vele született ambíciója, hogy felmásszon magaslatokra, kilátókra, tornyokra. Hogy miért? Egyszerűen, mert ott van. A próbatétel, na és persze a szép kilátás kedvéért. Sok esetben viszont a kiállítás kedvéért is érdemes toronyba mászni. Lássunk csak néhány tárlatot rejtő tornyot, ahol kiállítás és kilátás jól megfér egymás mellett.

Sopron - Tűztorony: A „Hűség városának” jelképe 58 méteres magasságával és közel 200 lépcsőfokával vonzza a látogatókat, körerkélyéről páratlan kilátás nyílik a városra és környékére. A római falmaradványokra épült várostorony mai alakját, barokk körerkélyét és sisakját az 1676-os tűzvész után nyerte el, mely során az egykori torony teljesen leégett. A Tűztornyot az utóbbi években megerősítették, renoválták, kapuját az eredeti szélességűre nyitották. Új, LED-es világítási rendszert kapott, külön fényjátékot komponáltak a harangzenéhez, ami sötétedés után óránként - mindig egészkor - látható. A torony alsó – földalatti – szintjén a római romok maradványai tekinthetők meg és interaktív belváros-maketten fedezhetjük fel a látnivalókat. A torony egyes szintjein pedig a Tűztoronyról és Sopron egykori látképéről tekinthetünk meg rajzokat, metszeteket. A Tűztoronyban info-pont és ajándékbolt is várja a vendégeket. Tourinform Sopron.


Győr - Püspökvár Torony Kilátó: Az államalapítás korában épült Püspökvár Győr történelmi belvárosában, a Káptalandomb legmagasabb pontján, a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál áll. A mindenkori győri püspök lakhelye, innen is kapta nevét. A Toronykilátó Győr egyik jelképe, közkedvelt turisztikai attrakciója. Az idelátogatóknak 38 méter magasból tárul szemük elé a barokk belváros pompája. Az Apor Vilmos kiállítás a Püspökvár pincerendszerében látogatható: az emlékkiállítás tereiben Apor Vilmos élettörténetével, vértanúhalálával és boldoggá avatásával összefüggő dokumentumokat kerülnek bemutatásra, melyek teljesen kor- és élethű környezetben idézik fel az 1945-ös eseményeket. A Püspökvár Toronykilátó termeiben megismerhető a Szent Korona, a Szent Jobb és a Szent László Herma győri kultuszának története. Az ereklye-terem a magyar és az európai szentek emlékeit őrzi. www.kaptalandomb.hu

Kőszeg - Hősök Tornya: Kőszeg azon ritka városok közé tartozik, amelyek középkori városfala még áll, városszerkezete nemigen változott. E több száz éves városfal részét képezte az egykori Árpád-kori déli kapu, melynek helyén az 1932-ben épített Hősök Tornya, a város jelképe áll. Mellette található a Tábornokház, mely ma a Városi Múzeum központi épülete. A 27 m magas Hősök Tornya helyén eredetileg a XIV. században emelt, ún. alsó kaputorony állt, ezt 1880-ban bontottak le. A kapu tornyát 1932-ben, a török ostrom 400. évfordulóján építették eklektikus stílusban. A Tábornokházban működő múzeumban a kőszegi kismesterségekről és céhekről szóló kiállítás kapott helyet. Legfelsőbb terméből ki lehet lépni a torony külső panorámafolyosójára, ahonnan felülről is megcsodálhatjuk a város hangulatos utcáit, tereit, házait. Nagyobb ünnepeken ma is megszólal az alkalmi toronyzene erről az erkélyfolyosóról. www.koszeg.hu

püspökvár 04 mg.jpg

Fotó: Marcali Gábor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr446764319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása