Top 5 legendák- legendák nyomában a Nyugat- Dunántúlon második rész

2014. október 09. 11:14 - I ♥ NYUGAT

A következő top 5 összeállításunkat azok figyelmébe ajánlom, akik szeretik a titkos, kalandos történeteket, a szövevényes viszonzatlan szerelmes szálakat, csodákat, csavaros észjárással ügyesen megoldott feladatokat. Régiónkban számos legenda maradt fenn, amely egy kis ízelítőt ad a letűnt korok hangulatából.

1. Szent Márton legendája
A legenda szerint a 4. században Szombathely környékén született és a római császár katonájaként szolgáló Márton egy különösen hideg téli estén francia honban lovagolva megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal.  Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké is szentelték.  A (legelterjedtebb) monda szerint Mártont szerénysége méltatlannak tartotta e címre, ezért elbújt egy liba ólban. A libák azonban hangos gágogásukkal elárulták, így megtalálták és Tour püspökévé szentelték.

  1. A Kandikó mondája

A Kandikó mondáját a 19. században jegyezték le. Eszerint a népvándorlás idejében a zalai vidék réme Kandikó vezér volt, fosztogatott, pusztított és Csatár magyar vitéz feleségére pályázott, ezért vadászatra hívta. Csatár el is fogadta a meghívást, ám a megbeszélt helyen Kandikó katonái várták, és a mélybe dobták. Azért, hogy meggyőződjön Csatár haláláról, Kandikó a hegy szélére lépett, ami ekkor füstöt és tüzet hányt, magával ragadta őt magát is a mélybe. Ezért, ha tiszta a Kandikó, az jó időt, derült égboltot ígér, ha viszont gőzölög, akkor rossz időt jósol.
A Kandikó 302 méteres tengerszint feletti magasságával a Göcsej legmagasabb, valamint a Zalai-dombság és egyben Zala megye egyik legmagasabb pontja. A domb Csonkahegyhát község közigazgatási területén belül található, a tetején a Geodéziai és Térképészeti Vállalat által épített egyszerű geodéziai mérőtoronyból szép kilátás nyílik a környező tájra. A torony szabadon látogatható. Megközelíthető a Dobronhegy-Csonkahegyhát összekötőútról, pár méterrel az út mellett található.

Kandikó26 .JPG

Fotó forrása: Tourinform Zalaegerszeg

  1. A Fekete-tó tó legendája

Szalafő, Farkasfa és Orfalu között található a Fekete-tó. A Fekete- tó lápos, mocsaras terület. A helyiek körében számos misztikus történet él a tóról. Az egyik ilyen történet szerint például elsüllyedt templomot is rejt a mocsár mélye. A legenda szerint a Fekete- tó helyén valaha templom állt. Egyszer egy asszony elkésve a karácsonyi miséről szégyenében azt kívánta, bárcsak süllyedne el. Elnyelte a föld az asszonyt is, a templomot is. Azóta minden karácsony éjjelén, éjfélkor csengettyűszó hallatszik a mélyből.

  1. Becsvölgye eredetmondája

Zala megyében, Göcsej egyik kis völgyében volt Becs László nemes birtoka. Egyetlen leányát, Becs Ilonát, akit katolikus hívőként neveltek a rokonok, egy gazdag, jó nevű család fiához szerette volna férjhez adni. Ilonának azonban egy szegény, de jólelkű legény tetszett. Ezt a házasságot azonban szülei tiltották. Mindent elkövettek, hogy a házasság ne jöjjön létre. Ilona nem törődve családtagjaival, egybekelt az ifjúval. Édesapja lányát engedetlensége miatt kitagadta. Az idő múlásával született egy gyermekük. Az apa, aki történtek ellenére is nagyon szerette lányát, csak úgy tudott segíteni, hogy egy kis parcellát ajándékozott neki, hogy itt nevelje fel gyermekét. Ilona halála előtt a birtokot a református egyháznak ajándékozta, mert időközben áttért a református hitre. A református közösség pedig elnevezte Becsvölgyének ezt a helyet.

  1. Mukucsfalu legendája

Az érdekes hangzású Mukucsfalu elnevezés alapja egy monda, mely szerint a mukucsok( mókusok) makkal dobálták meg a Göcsejbe betört törököket, sőt, egy éjszaka a török basa nyakát is elrágták. A legenda szerint, mikor a török betört Göcsejbe az emberek nagy tanakodásba estek, miként tudnának megmenekülni a török elől. Egy igen okos legény, a kisbíró kitalálta, hogy békeajánlattal elmegy a táborukba. Ajándékul 2- 300 mókust vitt zsákba kötve. A törökök még sosem láttak mókust, azt hitték kicsi gyerekek, nagyon megörültek és kikötötték őket a sátor mellé, nehogy éjjel megszökjenek. Azonban a mókusok elrágták a köteleket, és ahogy menekülni akartak összerágták a törököket és az egész tábort. A törökök ettől úgy megijedtek, hogy elmenekültek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr696773497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása