Körmend – korlátlanul

2014. november 26. 10:45 - I ♥ NYUGAT

December 3-án ünneplik világszerte a fogyatékkal élők nemzetközi napját, ehhez a jeles dátumhoz kapcsolódva ajánljuk látogatóinknak Körmend kincseit. A városka különlegessége a Batthyány–kastélyban található tapintható tárlat, mely a vakok és gyengénlátók számára kínál érdekes felfedeznivalót.
A Batthyány név 400 éven át szorosan összefonódott Körmenddel. A város barokk – reneszánsz stílusú kastély-együttesét Batthyány Lajos nádor a 18. században építtette barokk stílusban. Melléképületeit a 19. század elején formálták át klasszicista stílusúvá. Az egyik épületben rendezte be szemkórházát a boldoggá avatott dr. Batthyány-Strattmann László.
A kastély olyan impozáns látványt nyújt, hogy nem is tudnánk nem észrevenni. Főépületében a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum sokrétű állandó és időszaki kiállításokkal várja a látogatókat. Külön teremben a vakok és gyengénlátók részére tapintható tárlatot hoztak létre, mely a Batthyány családhoz kapcsolódó műtárgyak másolatait, rekonstrukcióit tartalmazza. A kiállításban elhelyezett valamennyi tárgy megérinthető, anyaga, plasztikája érzékelhető. Ez a kiállításrész speciálisan úgy készült, hogy a látók mellett a látássérültek érdeklődését is kielégítse. A tárlat érdekességei: felpróbálható barokk paróka, aranygyapjas rendi jelvény a hozzá tartozó díszes lánccal, a körmendi kincslelet táljairól készült másolatok, Batthyány I. Ádám díszbuzogányának rekonstrukciója.
A gyengénlátók kísérőit is sok érdekesség várja. Az aulában az interaktív bemutatóhely makettjei mutatják be a kastély-együttest. A főlépcsőházban a főúri galéria képeiben gyönyörködhetünk, a folyosókon pedig digitális időutazást tehetünk a család nagyjai között. A múzeumban megtekinthetjük a „Batthyányak nemzetsége”, a „Nemzedékek öröksége” kiállítást, vagy az érdekesnek ígérkező Cipőtörténeti Gyűjteményt.


Körmend_Batthyány_Kastély.JPGKép forrása: Tourinform Körmend

komment
Címkék: Körmend

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr936934083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása