Nyugat-dunántúli adventi naptár 15.- Szent Korona, Szent Jobb, Szent László herma

2014. december 15. 08:00 - I ♥ NYUGAT

Győr az egyetlen város Magyarországon, ahol a három legjelentősebb szakrális tárgyunk a Szent Korona, a Szent Jobb és a Szent László herma egyaránt megfordult.Győr történelme során mindig meghatározó pontja volt a térségnek. Magyarország legnagyobb területű egyházi gyűjteménye várja látogatóit Győr történelmi központjában, a Káptalandombon a Zichy Ferenc Látogatóközpontban. A bemutatott épületek és műtárgyak a Győri Egyházmegye ezer éves szakrális-kulturális örökségeként maradtak ránk.  A Káptalandomb egyik meghatározó épületegyüttese a püspöki palota, vagy más néven a Püspökvár, az ezeréves győri püspökség székhelye, melynek ékessége a XIII. századi, gótikus csillagboltozatú Dóczy-kápolna. Az első századi római erődítmény- castrum- romjaira épült fel az épületegyüttes a lakótoronnyal, mely napjainkban is a mindenkori győri püspök rezidenciája.
A győri püspökség első székesegyházát Szent István korában alapították. Ennek helyén a 12. században emeltek egy új, román stílusú templomot, amelyet a XIV. század második felében gótikus stílusban építettek tovább. A bazilika belső tereinek mai, érett barokk jellege gróf Zichy Ferenc püspök (1743-1783) idejében alakult ki. A templom Magyarországon egyedülállóan háromszoros búcsújáróhely: itt található a Szent László herma, a Könnyező Szűzanya-kegykép és Boldog Apor Vilmos sírja.
A Káptalanház klasszicista, de középkori részleteket rejtő épületében a látogatók megismerhetik a győri egyházmegye templomi építészetét, a 17-18. századi búcsújárás emlékeit, a barokk művészet remekeit, a 20. századi vértanú papok élettörténetét, valamint felidézhetik II. János Pál pápa győri látogatásának momentumait. Az épületben helyet kapott egy 18-19. századi káptalani szoba berendezését bemutató kiállítói tér is. Az adventi időszak mind a négy vasárnapján lélekemelő és hagyományőrző programokkal várják az érdeklődőket a Zichy Ferenc Látogatóközpontban.
Bővebb információ: kaptalandomb.hu

a1_adventi_naptar_02_low.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr406979593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása