Nyugat-dunántúli adventi naptár 22.-Pannonhalmi Bencés Főapátság

2014. december 22. 08:00 - I ♥ NYUGAT

A több mint ezeréves múltra visszatekintő, messziről jól látható Főapátságot, a Bakony és a Kisalföld találkozásánál elterülő, közel 300 méter magas dombra építették. Az impozáns épületegyüttes falai között ma is ugyanaz a Nursiai Szent Benedek (480–547) Regulájának szellemiségét követő szerzetesrend működik, amely számára Géza nagyfejedelem, Szent István király apja, 996-ban a monostort alapította. A tours-i Szent Márton tiszteletére emelt monostorban élő bencés szerzetesek döntő szerepet játszottak a középkori keresztény Európa kialakításában és a klasszikus műveltség továbbörökítésében.A Pannonhalmi Főapátságot és környezetét – hazánk kiemelkedő jelentőségű egyházi, kulturális és oktatási-nevelési központját – 1996-ban a Világörökség részévé nyilvánították.
A turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően az elmúlt másfél évtizedben elkészült a turista fogadó épület, a Viator Apátsági Étterem, Borbár és Konferenciaterem, a Gyógynövényes kert és ház valamint a Levendula Lepárlóüzem. A közel 5 hektár területen termesztett levendula itt kerül feldolgozásra, mely több más gyógynövény mellett a tradicionális receptúrák szerint készített apátsági termékek alapjául szolgál.
Július 10-én megnyílt a felújított Apátsági Major Látogatóközpont, melynek 3 kiállítása, multifunkcionális rendezvénytere és Pausa Apátsági Kávéháza várja a látogatókat.
A könyvtár alapításától kezdve a monostor fontos része. Egy Szent László-kori (1090 körüli) oklevél tanúsága szerint a XI. század végén Pannonhalmán már 80 kötetet (kb. 200 művet) tartottak nyilván. 1786-ban a feloszlatáskor több mint 4000 kötetet számlált a gyűjtemény. A XIX. század elejétől a gyűjtemény rohamos fejlődésnek indult, a könyvek száma ugrásszerűen megnőtt. A szerzetesek elköteleződése az iskolai munka mellett megkövetelte egy korszerű központi könyvtár építését. A klasszicista stílusú épület a mai Pannonhalma egyik fő látványossága. A könyvek száma ma négyszázezer körül mozog.
A receptúrákhoz szükséges gyógynövényeket a kezdeti időktől fogva a monostortól keletre található domboldalon kialakított, máig működő Gyógynövénykertben termelték meg a szerzetesek. A huszonkét hektáros, a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet részét képező védett területen ma több száz fa- és cserjefaj található, s ezek egy része különleges, az országban csak kevés helyen előforduló faj és fajta.Az arborétum a felüdülés, a kikapcsolódás helye, de rendszeres oktató- és kutatómunka is folyik itt.
December 26-án Áment F. Lukács orgonahangversenye lesz a Bazilikában Bojtár Imre közreműködésével 13.30 és 15.30 órakor. December 27-én 9.00 órakor Szent János napi boráldás az Apátsági Pincészetben.
pannonhalmi_bazilika2012.jpgkép forrása: bences.hu

komment
Címkék: pannonhalma

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr66994297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása