A legbátrabb falu- Communitas Fortissima

2015. február 09. 13:31 - I ♥ NYUGAT

A leghűségesebb város, a leghűségesebb falu és a legbátrabb falu cím birtokosa is a Nyugat-Dunántúlon található, melynek oka részben a régió földrajzi fekvése, nyugati határ menti vonulata.
Az őrségi Kercaszomor büszkén viseli a legbátrabb falu címet, melyet a szomoróci felkelésben vívott ki magának. Az Őrség a kora Árpád-korban a határőrizet ellátásában látott el fontos szerepet és Kercaszomor lakosai megőrizték határőrző őseik szellemét. 1919 végén a falut megszállták a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság csapatai, mely a határ menti területeken nem volt ritka akkoriban. A falu lakosai fegyverrel szálltak szembe a megszállókkal és 1922. február 9-én hivatalosan is elismerték a falu Magyarországhoz tartozását. Ennek emlékét őrzi a régi haranglábba beillesztett új harang felirata: „Jugoszláv uralom alóli felszabadulás emlékére szerezte Szomorócz község lakosság 1922. évében”. A Magyar Országgyűlés 2008. október 27-én, november 20-i hatályú emléktörvényével odaítélte a községnek a Communitas Fortissima címet.
Barangoljon az ország nyugati gyepűjén és tekintse meg a történelmi emlékeket az Őrségben vagy a Vendvidéken!

Református Templom-Kercaszomor
http://itthon.hu/nyugatdunantul/templomok/-/netaview/46136/reformatus-templom

XIX. Században épült fa harangláb- Kercaszomor
http://itthon.hu/nyugatdunantul/muemlekek/-/netaview/41439/xix.-szazadban-epult-fa-haranglab

h_alozat.jpg
kép forrása: www.itthon.hu

komment
Címkék: Kercaszomor

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr377155011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása