Vinye, kirándulás egy fantasztikus helyen

2015. május 14. 11:22 - I ♥ NYUGAT

Blogunkon a jövőben megjelentetjük a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar hallgatóinak bejegyzéseit a Nyugat-dunántúli turisztikai régió látványosságairól, programjairól.

Kósa Gyula: Vinye, kirándulás egy fantasztikus helyen

Amikor az ember hallomásból szerez tudomást egy-egy túraútvonalról, hajlamos olyan sztereotípiákat felállítani önmagában, melyek, mint később kiderül, egyáltalán nem valós alapokon nyugszanak. Ennek miértje számomra ismeretlen, de sajnos rám is jellemző volt régebben, így saját hibámat bemutatva igyekszem okítani az erre fogékony honfitársaimat! Képzeljük csak el azt az élethelyzetet, melyben valaki arról mesél, milyen jól is érezte magát a Cuha völgyében. Akarva-akaratlanul felmerül az emberben a kérdés: mitől lehet ez szórakoztató? Egy ilyen völgyben legfeljebb sétálni lehet A-ból B-be. Ezeknek az embereknek ma már bátran azt üzenem: nem. Ez egyszerűen nem így van. Temérdek lehetőségünk van hasznosan, vidáman és megfelelően eltölteni az időnket ezen a területen is!

kep.jpg

kép forrása: www.origo.hu

Adott egy fő csapásvonal, melytől tetszés szerint el lehet térni; milliónyi kisebb ösvény van kitaposva a kalandvágyó turisták által, melyek színesítik az eredeti útvonalat, és garantálom, hogy ha az ember használja ezeket az erdei utakat, nem fog kétszer ugyanúgy végigmenni ezen a néhány kilométeres szakaszon. Tehát ami az útvonalat illeti, a változatosság adott, csakis rajtunk múlik, hogyan használjuk ezt ki.
Útközben sok-sok pihenő-, és tűzrakó hely van, ahol az embernek lehetősége van hosszú percekig megpihenni, vagy ha céltudatosan sütögetni érkezett – mert bizony erre is van lehetőség -, akkor ezeken a kijelölt területeken elkezdheti pirítani a szalonnát – szigorúan a tűzgyújtást engedélyező helyszíneken -!
Egy külön kalandnak számít maga a Cuha patak. Végig kisebb-nagyobb kavicsok-sziklák törik meg a víz folyását, melyeket előszeretettel használnak a kirándulók a minél érdekesebb és kalandosabb előrejutás érdekében. Természetesen figyelni kell önmagunkra és kalandozó társainkra, könnyebb megcsúszni, mint azt az ember gondolná, de ha arra koncentrálunk, amit csinálunk, akkor nincs mitől tartani, mert nekem személy szerint úgy tűnt, mintha a természet számba vette volna azt a patak medrének kialakításakor, hogy itt bizony számos országjáró meg fog fordulni. A gyalogos túrák értelemszerűen alacsony sebességgel történnek és javarészt időben tovább is tartanak, mint a valamilyen közlekedési eszközt igénybevevő kalandozási formák, de ez ebben az esetben (is) hatalmas előny: lehetőségünk van megfigyelni a környezetet, az élővilágot. Ezalatt nem arra kell gondolni, hogy meg fogunk ismerkedni a tücskökkel és bogarakkal, ettől színesebb a „kínálat”. A turistavonal kialakítói segítenek az aktuális környezetünk megismerésében: minden fontosabb megállóhelynél és növénycsoportnál fel van tüntetve a növények származása, elnevezése és legfontosabb tulajdonságai.
Felmerülhet a kérdés: aki hosszabb ideig szeretne Vinyén maradni, meg tud-e szállni a településen? Bizony meg, az alábbi helyeken:

  • Hosszú ház
  • Cuhavölgye Vendégház
  • Öregbakony Turistaház és Erdei Iskola
  • Hódos-Éri Turista Ház
  • Aranyos-patak Vendégház (Csesznek

Nekem az Öregbakony Turistaházat és az Aranyospatak vendégházat volt szerencsém kipróbálni, nem csalódtam a falusi turizmusban, továbbra is igazi hungarikum!
Meglepő, de igaz, hogy egy erdei iskola (Öregbakony Turistaház és Erdei Iskola) területét 24 órán keresztül elhagyva sincs bezártság érzetünk, hiszen az egésznek akkora alapterülete van, hogy óráról órára addig fel nem fedezett részekre bukkanunk. Nagyon jó az épületek elhelyezése: van egy főépület, egy melléképület és egy apartman ház. Mindezen objektumok olyan környezetben vannak felépítve, melyek úgy tűnik, megsokszorozzák a hely méretét: rengeteg fa, sok-sok kisebb ösvény, nagy terek, játszótér, néhány faház, minden megtalálható, amit a kikapcsolódni vágyó, nagyvárosból menekülő ember keres.
Hab a tortán, hogy közvetlenül e szállás mellett van a nemrégiben megnyílt Szentlászlói Kalandpark!
Vinye egy fantasztikus hely, bizalommal ajánlom mindenkinek!

A bejegyzés készítője: Kósa Gyula

Szólj hozzá!
Címkék: Vinye

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr587458418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása