Csodatévő forrás és orgona illat

2015. május 20. 07:04 - I ♥ NYUGAT

Blogunkon a jövőben megjelentetjük a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar hallgatóinak bejegyzéseit a Nyugat-dunántúli turisztikai régió látványosságairól, programjairól.

Horváth Júlia: Csodatévő forrás és orgona illat

A vendéglátás és szálloda szakirány mellett a vallási turizmus tanulmányozásával is foglalkozom, mai bejegyzésem ehhez a témához kapcsolódik. A közel múltban egy verőfényes reggelen Máriakálnokra látogattunk.
A Mosonmagyaróvártól nem messze található kis település híres Mária-búcsújáró hely. A 18. században svábokkal betelepített falu csodatévő forrással, gyönyörű kis kápolnával és szépen felújított falumúzeummal várja az idelátogatókat.
A falumúzeum és a kápolna körüli szépen parkosított részen rengeteg virágzó orgona bokor vonta körül édes illatával érkező csoportunkat.
Az idegenvezetésről két tüneményes helyi hölgy gondoskodott, akiknek színes elbeszéléseiből sokat megtudtunk a falu történetéről. Különösen élvezetes volt az előadásukban, hogy ők az elmesélt történeteket valóban megélték, vagy szereplőiket személyesen ismerték.
Utunk először a falumúzeumba vezetett, ahol külön konyha, és hálószoba van berendezve régi korok használati tárgyaival.

kep3_1.jpg
Ezek az eszközök, berendezési tárgyak valaha mind a falubeliek tulajdonát képezték, és mikor feleslegessé váltak, itt a falumúzeumban gyűjtötték össze őket.
Egy teljes falat csak régi fekete-fehér fényképek borítanak, melyek közül érdemes kiemelni Habsburg Ottó gyermekkori fényképét.
Két külön teremben a látogatók megtekinthetik a Szigetköz régi mesterségeinek, a halászatnak sőt az "aranyászatnak" az eszközeit is.

kep2.jpg

A falumúzeum után átsétáltunk a kápolnához, ahol megcsodálhattuk az öltöztethető Mária kegyszobrot, illetve a Feszti Masa által festett gyönyörű képet Mária és Erzsébet találkozásáról. A szakrális dolgok iránt érdeklődők számára szintén különlegesség, hogy Erzsébet és Zakariás Ein Karem-i házának egy kis kődarabja is megtekinthető a kápolnában.
Sétánk végén a templom mellett található csodatévő forrás vizét is megkóstolhattuk. A víz gyógyító erejét a legenda szerint már a Bécset sikertelenül ostromló sebesült török katonák is felfedezték.

kep1_1.jpg

Máriakálnok csodás spirituális kisugárzásával igazi feltöltődést kínál az idelátogatóknak, akik egy kis időre szeretnének kilépni a rohanó mindennapokból.

Képek forrásai: Horváth Júlia saját készítésű fényképei

Szólj hozzá!
Címkék: Máriakálnok

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr407471774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása