Szombathelyi kirándulásom története

2015. augusztus 13. 15:48 - I ♥ NYUGAT

Blogunkon megjelentetjük a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar hallgatóinak bejegyzéseit a Nyugat-dunántúli turisztikai régió látványosságairól, programjairól.

Kergyó Kristóf: Szombathelyi kirándulásom története

Nem rég Vas-megye székhelyére, Szombathelyre látogattam el. Szombathelyet Győrből többféle útvonalon is megközelíthetjük. Autóval a 85-ös úton Csornáig, majd onnan délnek haladva a 86-as úton, vonattal pedig Csornán át, illetve Pápa Celldömölk Sárváron át. Az út körülbelül másfél két órát vesz igénybe ez nagyrészt forgalomtól függő is.
Én egy előre elkészített útvonal alapján néztem meg a város nevezetességeit. Azért érdemes, ilyet csinálni, mivel Szombathely számos nevezetességgel, látnivalóval is rendelkezik. A vasútállomástól elindulva a Szelestey utcán érdemes végighaladni a Szily utcáig, ahol már is sok látnivaló vár bennünket. Ebben az utcában található  a Sarlós Boldogasszony Székesegyház, amelyet 1791-ben építettek Hefele Menyhért tervei alapján, barokk stílusban. Emellett a templom mellett található a Püspöki Palota. E két épület között vezet a Vár köz, amin végig sétálva sok szép régi épületet láthatunk. A Vár köznél található a Romkert, ami az egykor itt álló Savaria maradványait tárja fel. Ha ezeket látni szeretnénk, belépőt kell fizetni, de ez csak egy névleges összeg. Továbbhaladva a Nagykar sétányon eljutunk az Alma Szoborhoz, és a Károlyi Gáspár térre, ahol a Perint folyó csordogál. Ezen részen működik a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi központja. Végigsétálva a Károlyi Gáspár utcán, majd a Mátyás király úton eljuthatunk a helyi Zsinagógához, mi önmagában is gyönyörű. Ezt a zsinagógát 1880-81 között építették Ludvig Schöne tervei alapján. 1975 óta különböző hangversenyeknek ad otthon.
Visszafele haladva átvágva a Thököly Imre úton eljuthatunk a város Fő terére, ami igazán impozáns. A Fő tér közepén áll a Szentháromság szobor. A téren számos szökőkút, és rengeteg étterem kávézó, fagylaltozó várja a vendégeket. Az utca végén a Gyöngyös folyó partjánál áll az Árpád-házi Szent Erzsébet Ferences templom. A Gyöngyös folyó mellett egy szépen kiépített sétány és bicikli út vezet. A folyócska mellett a Széll Kálmán utcán található a Savaria múzeum, mely az ezen a területen egykor volt római település történetével foglalkozik.
Még számos hely van Szombathelyen, amit érdemes megnézni ilyen például a Vasi Múzeumfalu, a Savaria Aréna, a Bogáti-kastély, vagy az Ernuszt-kastély. Szombathely alkalmas mind egy napos kirándulásra, mind pedig arra, hogy akár egy hosszú hétvégét is eltöltsünk.
Kergyó Kristóf

szombathely.jpg

kép forrása: Kergyó Kristóf

komment
Címkék: Szombathely

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr717703638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása