Narancsbor és jazz a levendulásban

2016. július 06. 14:56 - Bezselics Ildikó

A hétvégén elkezdődött a levendula aratása a Pannonhalmi Apátság fűszerkertjében: itt Tihannyal ellentétben csak szemlélői lehetünk a folyamatnak, de annál jobban élvezhetjük az ültetvényből áradó, békés hangulatot teremtő illatkavalkádot.

img_4307.JPG

A hagyomány szerint július 2-án egy szertartás keretében a pap áldotta meg az aratószerszámokat, melyeket az asszonyok másnap a földekre vittek. Tápén e hagyomány emlékére ezen a napon gyógyfüveket vágtak le sarlóval, amit azután megszenteltettek. Az apátság lila kincseiből szappant, kézkrémet, fürdősót, csokoládét készítenek, de ha az aratókhoz nem is csatlakozhatunk, betekinthetünk a lepárlóba, és a levendula elsődleges feldolgozásának folyamatába. A fűszerkertben a levendulán kívül számtalan fűszernövény burjánzik: az apátság gyógyteáinak, likőrjeinek alapanyagai, de élvezhetjük a tavirózsák látványát is.

Ezekben a napokban a gyógynövénykertnek otthont adó völgy a zene és a kulináris élvezetek paradicsomává válik: a Szent Márton Jazzfesztivált követően sem maradunk zene nélkül. Július 9-én például Lajkó Félix Trió koncertjét élvezhetjük, természetesen az Apátság jobbnál jobb borainak kíséretében. Az idei nyár újdonsága a Narancsbor, mely egy egy éves kísérletezés meglepően rusztikus eredménye: barack árnyalatba forduló, rendhagyó íz- és aromavilágú, szűretlen tétel.

narancsbor.jpg

Az apátsági termékek boltjában kávézhatunk, levendulás desszerteket kóstolhatunk, de akár friss levendulavizet is beszerezhetünk. Egy naplemente hangulatát a fűszerkertben, a főapátság épületének méltóságteljes árnyékában nem lehet visszaadni, mindenképpen a részesévé kell válni az élménynek!

Szólj hozzá!

Szent Márton szelleme a cukrászdában

2016. július 06. 14:48 - Bezselics Ildikó

Néhány hete mi is hírt adtunk a Szent Márton és Pannónia című kiállítás megnyitásáról. Azóta jártam Pannonhalmán, és felfedeztem, hogy a kulturális élményt milyen kulináris élvezetekkel lehet kiegészíteni.

 20160615_111454.jpg

Én már a budapesti sajtótájékoztatót követően rendkívül lelkes voltam: nagy dolog, hogy Európa legnagyobb múzeumai kölcsönözték erre az időre Szent Mártonhoz köthető műkincseiket, így ez a kiállítás ebben a formában csak itt, csak most látható. A kiállítás mindkét helyszínén megtekinthetőek és megfoghatóak a Pannonhalmán beszkennelt és kinyomtatott 3D-s tárgyak, a vallástörténetre kevésbé fogékony ifjúság megszólítására egy Szent Márton életét feldolgozó képregény is készült (nagyon vicces!). A kiállítás kurátora, Takács Imre művészettörténész és csapata nemcsak értékes, hanem nagyon korszerű kiállítást hoztak össze, amely mindenképpen megér egy Nyugat-Dunántúli kirándulást – főleg, ha követjük Szent Márton szellemét az apátsági múzeum mellett található cukrászdába, a Pausába is.

 szentmarton_keyvisual_a_kisfelbontas.jpg

Mivel Szent Márton élete és munkásságának ismerete nem számít evidenciának, néhány információ arról, miért olyan jelentős ez az esemény:

Szent Mártont, az 1700 éve hazánk területén született világhírű szentünket, a római katonából lett tours-i püspököt ünnepli idén a Szent Márton hegyén épült Pannonhalmi Főapátság és Szombathely városa. Azért ők, mert e két település egyikén vagy annak közelében született – erről hiteles feljegyzések nincsenek, de a két település ezúttal nem rivalizál a kegyért, hanem összefogva, méltóképpen megünnepli az évfordulót. Ennek Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója nyilván különösen örül, hiszen bár bencés szerzetesként él Pannonhalmán, szombathelyi születésű.

 

A tárlaton keresztül Márton korát hitelesen és mélységében ismerhetik meg az oda zarándokló érdeklődők. Szent Márton élete és személye a mai ember számára is követendő példa: „Fontos, hogy megértsük, Márton a másokért élő szeretet példaképe” – hangsúlyozta Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát a sajtótájékoztatón. „A mai kor emberének észre kell vennie a szükséget szenvedő embereket; erre tanít Márton.” Szent Márton életét tanítványa és történetírója, Sulpicius Severus elbeszéléseiből ismerhetjük meg, melynek Dejcsics Konrád által átdolgozott legújabb kiadását is kézbe vehetjük. Nagy élmény volt az ő vezetésével megnézni a kiállítást: egy elhivatott kutató szenvedélye más megvilágításba helyezi az egyébként tényleg remekül installált tárgyakat is.

 varszegi_asztrik.jpg

A kiállításon számos olyan tárgy vagy lelet szerepel, amit a nagyközönség most láthat először, s amelyeket eddig csak a nagyon szűk szakmai kör vagy még ők sem ismertek. Ezeknek a tárgyaknak (pl. mosdósi kék korsó) a tudományos feldolgozása, sokszor az első publikálása is e kiállításnak köszönhető.

 

A kiállítás előtt és után mindenképpen nézzenek be a Pausa kávézóba, melyet szintén az Apátság üzemeltet. Ami ott történik, az valami csoda: nagyon ritka eset, hogy ilyen szép kidolgozású, harmonikus ízvilágú süteményeket kóstolhatunk, még Budapesten is meg tudom számolni a helyeket az egyik kezemen, melyek felveszik vele a versenyt. Ha legközelebb megyek, mindenképpen szeretnék találkozni a cukrásszal is, mert akárki készíti ezeket a desszerteket, meg ismernie a világnak!

 img_4296.JPG

A kávézó belső teraszáról az Apátság épületét is megcsodálhatjuk. Mi háromféle desszertet kóstoltunk, és csak szuperlativuszokban nyilatkozhatok mindegyikről:

 

Rákóczi túrós macaron

Macaron-szkeptikusként nehezemre esik kimondani, de isteni. A habcsók külseje roppan, belül finom puha, jól érezhető a túró, a szíve pedig a cseppnyi, finom baracklekvár.

 20160615_110429.jpg

Levendulás mille feuille

A többrétegű francia krémes tésztája kicsit különbözik a mi krémes lapunktól: egy picit vastagabb, és ez itt finoman ropog, nem szívja be a krémet, sehol nem puhult fel. A krémben érezhető a leheletnyi levendula, de az érzet nem a fürdőszobához, hanem a naplementében illatozó levendulavirág illúziójához visz közelebb.

 20160615_110447.jpg

Pausa szelet

A kávézó emblematikus süteménye engem az Opera szeletre emlékeztet, de a különbségek csak előnyére válnak. A csokis tésztalapok között puha kávékrém rejtőzik, de nem csak úgy magában: a krémes réteg alatt még egy leheletnyi grillázs is megbújik, a tetején pedig 3 cseppnyi málnazselé képviseli a Szentháromságot.

 20160615_110441.jpg

Aki ezeket megkóstolja, legfeljebb a múzeumi túra végét tudja megvárni a repetával!

 

További információ és kedvezményes jegyelővétel: www.szentmarton-pannonia.hu

 

Szólj hozzá!

Túráztál már borbárokban? – Budapesti Borbár Túra először, Nyugat-Dunántúl is bemutatkozik

2016. június 07. 11:14 - I ♥ NYUGAT

Ilyen még nem volt: Borbár Túra Budapesten! A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai együttműködésével kerül megrendezésre 2016. június 8-án az első Budapesti Borbár Túra. Ezen az estén budapesti borbárok látják vendégül a huszonkét magyar borvidéket, kedvezményes kóstolást és találkozási lehetőséget kínálva a borászoknak és a borfogyasztóknak egyaránt.

borbarterkep-nagy.jpg

kép forrása: www.itthon.hu

A 2010-es évek elején indult el a budapesti borbárok forradalma. Ezt megelőzően inkább éttermekben, egy hagyományos ebéd vagy vacsora keretében fogyaszthattak otthonukon kívül minőségi borokat az emberek. A borbárok megnyitása után azonban már be lehetett ülni akár csak egy pohár borra is munka után, színház vagy buli előtt. A borbárok hamarosan divatos, pezsgő helyszínekké váltak, ahol a minőségi italok fogyasztása iránti igény találkozott az egyre sokszínűbb és népszerűbb hazai borkultúra felé megnyilvánuló érdeklődéssel.
A soproni borvidéket látja vendégül az Innio Borbár: kóstolósorral és a hozzá gondosan kiválasztott ételekkel és élő zenével készülnek a borbár túra napjára.
A CultiVini borbár egészen különleges módon, kóstoltatógépekkel oldja meg a borkóstolást. A gépekben a palackok tartalma hetekig friss és üde marad, így a vendég szabadon magának állíthatja össze a borsorát. A borbár a Pannonhalmi borvidéket látja vendégül a túra alkalmával. 

Tippek a kulturált borfogyasztáshoz: http://itthon.hu/budapesti-borbar-tura/-/article/tippek-kulturalt-borfogyasztashoz

Bővebb információ: http://itthon.hu/hirek/-/article/budapesti-borbar-tura-2016

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Megnyílt a Szent Márton és Pannónia című kiállítás

2016. június 06. 10:12 - I ♥ NYUGAT

Szent Márton és Pannónia címmel régészeti kiállítás nyílt pénteken régiónkban két helyszínen is Szombathelyen és Pannonhalmán.
A Pannónia történetének Szent Márton korától a népvándorlás koráig terjedő öt évszázadát felölelő, Pannonhalmán és Szombathelyen látható régészeti kiállítás mintegy 350 műtárgy segítségével mutatja be, hogy miként terjedt el és maradt fenn a kereszténység a római világ határán. Szombathelyen látható a tárlat első három fejezete, amelyek az egykori Savaria Márton-kori világát mutatják be régészeti leletekkel, valamint a kereszténység megjelenésének tárgyi emlékeivel. A Pannonhalmán megtekinthető negyedik fejezet a monostor ezeréves történetét mutatja be Szent Márton tükrében, valamint az ókeresztény templomi liturgiákat. Az ötödik részben a kereszténység megjelenése utáni időszakot, a hatodik részben pedig azt ábrázolják, hogyan viszonyult a felső, elit társadalmi réteg a kereszténységhez. A kiállítás a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban szeptember 30-ig, Szombathelyen pedig az Iseum Savariense-ben november 30-ig látogatható.

Bővebb információ: http://szentmarton-pannonia.hu/2016/05/12/szent-marton/

sajto-09-1.jpg

kép forrása: szentmarton-pannonia.hu, arany aljú üvegpoharak

Szólj hozzá!
Címkék: Szent Márton

Érezd magad JÓÓÓL 2016. június 11-én, a Wellness Világnapján!

2016. június 01. 09:14 - I ♥ NYUGAT

A wellness már valójában az emberiség megjelenése óta létezik. Sokan azt hiszik, hogy a wellness csak egy pihenési forma és semmi több. Pedig ez nem így van! A wellness irányzat célja, hogy a betegségek kialakulását megelőzze, törődjünk magunkkal és figyeljünk oda a testi/lelki egészségünkre. Javítsunk a szellemi és fizikális fittségen, frissességen.

A Wellness Világnapjához (Global Wellness Day) tavaly már 73 ország csatlakozott. Ezen a napon ennyi ország hívta fel a figyelmet az egészséges életmódra, hogy figyeljünk oda magunkra és a környezetünkre.

Tegyél meg minél többet annak érdekében, hogy jól érezd magad! Az alábbi pontok a Világnapi kezdeményezés javaslatai, melyeket minden nap jó lenne teljesíteni:

  1. Sétálj egy órát!
  2. Igyál több vizet!
  3. Kerüld a műanyag flakonokat!
  4. Fogyassz organikus, helyi alapanyagokból készült ételeket!
  5. Tegyél jót valakivel!
  6. Vacsorázz együtt a családdal!
  7. Menj aludni este 10-kor!

Próbálj meg minden nap minél többet teljesíteni a listáról és meglátod, hogy javulni fog a közérzeted és fizikai állapotodra is jó hatással lesz a változtatás!

 gwd_hun.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: wellness

Akadálymentes tanösvény a Jeli Arborétumban

2016. május 09. 09:23 - I ♥ NYUGAT

Átadták a Jeli Arborétum akadálymentesített tanösvényének második ütemét a Vas megyei Kám község közelében. A látássérültek tájékozódását immár közel 1500 méteren segítik Braille-írásos táblák. A sétaút első ütemét 2014 májusában avatták fel. Az akkor átadott 800 méter hosszú akadálymentesített járda mentén 25, Braille-írással is ellátott tábla ismerteti a látássérültekkel a karnyújtásnyira álló fákat és cserjéket. A szintén akadálymentessé tett parkolóhelyről különleges burkolattal készült járda vezet a pénztárhoz, a mozgássérültek által is használható illemhelyhez és a főbejárathoz. A látássérülteket hangos idegenvezető eszköz is segíti.

jeli.jpg

Virágzó rododendron a Jeli Arborétumban

Fotó: MTI/Varga György

A most átadott második ütemben újabb 660 méteres tanösvényt alakítottak ki, 13 új táblával, illetve egy nagyméretű köszöntőtáblával. Az új táblákon a magyar és Braille-írásos szöveg mellet már németül is olvasható az ismertető szöveg.
A legtöbb látogatót a havas szépe (rhododendron) tömeges virágzása vonzza. Május és június hónapokban a kert virágruhába öltözik. A nagy mennyiségű virág, változatos színeivel és bódító illatával ejti ámulatba a látogatókat. A Vasi Hegyhát gyöngyszemét a tavaszi virágzás tette Európán is túljutó hírűvé. A kertet nemcsak a virágzás idején érdemes felkeresni, hiszen több száz féle fenyő és lombhullató fa található meg az arborétumban, a Kaukázustól a Balkánon át egészen az Egyesült Államokig és Kanadáig a világ számos tájáról hoztak ide különböző fajokhoz tartozó egyedeket.

Forrás: Turizmus.com

Szólj hozzá!

Mangalica, pálinka és majális...

2016. április 28. 13:47 - I ♥ NYUGAT

Mangalica, pálinka, és majális…mindez egyben várja a nagyérdeműt  Zalaegerszegen. Zala megye egyik legnépszerűbb és legnagyobb tömeget vonzó gasztronómiai rendezvénye, a Pálinka és Mangalica Majális, ötödik alkalommal kerül megrendezésre a belvárosban a hétvégén. Aki szeret és tud főzni, kipróbálhatja tudását a mangalicapörkölt főzőversenyen, de természetesen, aki inkább csak megkóstolná őt is várja a számtalan ínyencség. Finom étel mellé, finom ital dukál, tartja a mondás, így ha már főszerepben a mangalica, akkor az ízes, zamatos jóféle pálinka sem maradhat el. A jó hangulatról és szórakozásról motoros felvonulás, gyermekprogramok, Országos Kettesfogathajtó verseny, koncertek és országos kézműves vásár gondoskodik.

 palinka_mangalica.jpg

Bővebb információ és részletes program:

http://itthon.hu/uti-tippek/-/netaview/1182143/v.-palinka-es-mangalica-majalis

 

Szólj hozzá!

Kóstolj bele a tavaszba Nyugat-Dunántúlon is!

2016. április 18. 13:24 - I ♥ NYUGAT

A 2016-os esztendő a gasztroélményekről szól, az ízletes, karakteres, egyedi magyar ételekről és fenséges italokról. A Gasztroélmények Éve következő nagy eseménye a Kóstolj bele a tavaszba akció. Április 21. és 24. között mindenkit kirándulásra és természetjárásra buzdítunk, amit szabadban főzéssel is kiegészítünk. A nyugat-dunántúli programok között mindenki megtalálhatja az érdeklődéséhez és ízléséhez illőt, hiszen ezen a hétvégén számos színesebbnél színesebb program várja az érdeklődőket.
A Zala Megyei Népművészeti Egyesület ismét megrendezi a fazekasok országos seregszemléjét, a XIII. Zalaegerszegi Országos Fazekas-Keramikus Találkozót és Fesztivált 2016. április 22. és 2016. április 24. között a Göcseji Falumúzeumban. Zalaegerszeg büszke a vidék hagyományaira, népi kultúrájára. A Fazekas Fesztivál a zalai, vasi „gölöncséreknek”, gyönyörű mesterségüknek állít emléket.
Bővebb ismertető, program: http://itthon.hu/programok/-/netaview/421591/zalaegerszegi-orszagos-fazekas-keramikus-talalkozo-es-fesztival

fazekas-feszt.jpg

                                              kép forrása: zalaegerszegturizmus.hu


Szintén hétvégén kerül megrendezésre a Herényi Virágút 2016. Virág-és dísznövény kertészeti kiállítás- és vásár, amely Magyarországon, egyedülálló módon - a kb. 1 km² -en elhelyezkedő - több mint 15 helyi virág és dísznövény kertészet és vállalkozás bemutatkozását megjelenítő rendezvény. Természetesen a pompás virágok látványa mellett szórakoztató programok is várják a nagyérdeműt.

herenyi-viragut.jpg

                                          kép forrása: Tourinform Szombathely


Bővebb ismertető, program: http://itthon.hu/programok/-/netaview/1416523/herenyi-viragut
A folklór és hagyományőrző programok kedvelőinek is tartogat csemegét a hétvégi rendezvény kavalkád. Sárkányölő Szent György jeles napján évről évre felélednek a régi vásári hagyományok Szombathelyen. A színpadon és a skanzen más helyszínein zajló kulturális programok felelevenítik a letűnt korok vásári szokásait, néptáncbemutatóval, koncerttel és bábjátékkal várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt.
Bővebb ismertető, program: http://itthon.hu/programok/-/netaview/1560823/szent-gyorgy-napi-kezmuipari-vasar
1740 óta minden évben Szent György napján (április 24.) berajzolják a kőszegi és Kőszeg környéki szőlőhajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe. A hagyomány köré szerveződött ünnepségsorozat borünnep is egyben. Borverseny, kirakodó vásár, koncertek és néptánc színesíti az ünnepséget.
Bővebb ismertető, program: http://itthon.hu/uti-tippek/-/netaview/1701213/szolo-jovesnek-konyve-programsorozat
A zenekedvelőknek Celldömölk kínál kiváló programot a hétvégén, hiszen most kerül megrendezésre a Bárdos Lajos Fesztivál. A fellépő énekkarok a klasszikus zeneszerzők művei mellett könnyedebb hangvételű dalokat, és zongorakíséretes műveket is válogatnak a találkozóra.
A kerékpározás kedvelői is elővehetik a drót szamarakat, mert Kőszegen Mountainbike túrával lehet belekóstolni a tavaszba. A túra 15 km hosszúságú, a Várkörtől a Szikla-forrásig tart, ahol szalonnasütögetés is vár a kirándulókra. Bővebb információ: http://www.naturpark.hu/hirekprogramok/programok/detail/mountainbike-tura-a-szikla-forrashoz-szalonnasuetessel.html
A Gasztroélmények Éve természetesen nem csak tavasszal, hanem egész évben tartogat még számos programot az érdeklődőknek, olyan jelentős rendezvényekkel, mint az Őrségi Tökfesztivál, Orsolya-nap, Velemi Gesztenyeünnep, Kárpát-medencei Mézfesztivál, Szent Márton napi országos nagyvásár.

Szólj hozzá!

Megbélyegezve...

2016. április 13. 11:30 - I ♥ NYUGAT

Általánosságban elmondható, ha valakit megbélyegeznek, az nem szokott dicsőség lenni, sőt...kivéve ha emlékbélyeget készítenek róla. Régiónk történetének két kiemelkedő alakjáról Szent Mártonról és gróf Széchenyi Istvánról adott ki a Magyar Posta Zrt. a közelmúltban egy-egy emlékbélyeget.

Idén ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Az egykori püspök tiszteletére meghirdetett szentév alkalmából a Magyar Posta Zrt. Szent Mártont ábrázoló emlékbélyeget adott ki. A bélyegképen a Pannonhalmi Evangelistarium Szent Márton-ábrázolása, valamint a középkori kódexből vett szövegrészlet látható, amelyet aranyfólia tesz különlegessé. A bélyeg normál méretű, 240 ezer példányban készült és valamennyi postán megtalálható lesz. Névértéke 115 forint.

szen-marton-belyeg.jpg

                       kép forrása: infovilag.hu

Szent Márton a Római Birodalom Pannonia Provincia területén, Sabaria városában született 316-ban. Tizenöt évesen apja akaratára belépett a római hadseregbe. A feljegyzések megemlítik segítőkészségét, jóindulatát, ami miatt meglehetősen különbözött társaitól. Egy hideg, téli este Ambianum város kapujánál egy nélkülöző koldussal találkozott. Ekkor saját köpenyét kardjával kettévágta, majd egyik felét a koldus vállára borította. Nem sokkal ezután álmában megjelent neki Krisztus a koldusnak adott köpenyben, aminek hatására 339-ben, huszonkét évesen megkeresztelkedett, majd szerzetes lett. 361-ben Ligugében megalapította első monostorát. 371-ben megválasztották Tours püspökévé, és ettől fogva a Gall vidék térítésének szentelte életét.Püspökként is szerzetesi egyszerűségben, alázatban élt. Tevékenységét csodák, gyógyulások kísérték. 397-ben halt meg.

szent-marton-boritek.jpg

                             kép forrása: infovilag.hu

Idén a 225 éve született és 156 éve elhunyt Széchenyi Istvánra is emlékezünk. A Magyar Posta Zrt. alkalmi bélyeget bocsátott forgalomba Széchenyi István születésének 225. évfordulója tiszteletére. Az egyedi hangvételű bélyeggrafikán a 19. század húszas éveiben megindult reformmozgalom kezdeményezője, kiváló író és államférfi, a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István portréja rajzolódik ki. A bélyeg 225 forintos névértéke is jelképes, 300 ezer példányban bocsátották ki. Érdekesség, hogy a Magyar Posta bélyegein Széchenyi István a leggyakoribb motívumnak számít: 31 alkalommal szerepelt eddig személye vagy a hozzá köthető vívmányok, tettek bélyegeken.

szechenyi_belyeg.jpg

                                                   kép forrása: posta.hu

Széchenyi István 1791. szeptember 21-én született Bécsben. Apja Széchenyi Ferenc gróf, anyja, Festetics György gróf leánya, Julianna volt. Tizenhét éves korában már katona volt. Részt vett a Napóleon elleni háborúkban, ahol bátorságával és vakmerőségével tűnt ki. Rengeteget utazott, bejárta Törökországot, Kelet- és Nyugat-Európát. Utazásai közben döbbent rá hazája elmaradottságára. Megállapította, hogy történelmi neve súlyos kötelességgel is jár, ezért életcéljául nemzete sorsának előmozdítását tűzte ki. Hazatérve ő lett a reformgondolat kezdeményezője és legjelentősebb alakja. Számtalan fejlesztés, innováció, újdonság kapcsolható személyéhez. Eszméi, tevékenysége és hatása által a modern, új Magyarország egyik megteremtője. A magyar politika egyik legkiemelkedőbb és legjelentősebb alakja, akinek nevéhez a magyar gazdaság, a közlekedés, a külpolitika és a sport területén végrehajtott reformok fűződnek. 1860. április 8-án hunyt el.

Forrás: sopron.hu, szechenyiemlekbizottsag.hu,alon.hu

 

Szólj hozzá!
Címkék: emlékbélyeg

Virágba öltözött a Nyugat-Dunántúl

2016. április 07. 14:40 - I ♥ NYUGAT

Mint minden évben, idén is ajtónk előtt kopog a tavasz – sokunk nagy örömére. Ilyenkor – a komor tél után - nemcsak a természet öltözik virágtengerbe, hanem közérzetünk és lelkünk is felfrissül, kinyílik a napsütésre, a tavasz illataira és színpompás virágaira. Húzzunk hát bakancsot és járjuk be Nyugat-Dunántúl virágos rétjeit, túraútvonalait, arborétumait, nemzeti parkjait, natúr parkjait és töltekezzünk fel a tavaszi virágok lélekemelő látványával és bódító illatával.

herenyi-viragut.jpg

Fotó: Herényi Virágút, kép forrása: Tourinform Szombathely

Tovább
Szólj hozzá!