HTML

Nyugat- Dunántúl

Nyugat- Dunántúl, az erőt adó régió turisztikai gazdagságát jellemzik a testi megújulást nyújtó gyógyvizek, fürdők pl. Bükfürdő, Sárvár, Hegykő, Celldömölk, Kehidakustány, lelki megújulást nyújtanak szakrális emlékeink, pl. Mária út, Szent Márton út, valamint számos kulturális, történelmi emlék, látnivaló, programok, fesztiválok, kiváló szálláshelyek, méltán híres borok és ételek várják a vendégeket.

Hirdetés

 

 

Címkék

30y (1) Alsóerdő (1) ásványvíz (1) bankjegy (1) belváros (1) Bérbaltavár (1) Borok Háza (1) ború (1) Bükfürdő (2) bunker (1) cáki (1) Clusius (1) csáfordi erdő (1) csiga (1) Csömödér (1) Csütörtök (1) derű (1) díjak (1) Diófesztivál (1) disznótor (1) dödölle (1) erdei (1) Eszterházi vigasságok (1) fizikus-túra (1) fürdőtúra (1) Gébárti tó (1) gesztenye (1) Göcsej (1) Győr (1) GYSEV (1) gyűjtsd a táblát (1) Hair (1) harmónia (1) Háromkirályok (1) Hegykő (1) hűség (1) Húsvét (1) ivókúra (1) Ják (1) játék (1) kalandpark (1) Kanizya (1) kardfogú (1) karnevál (1) Kemendollár (1) kiállítás (1) kikapcsolódás (1) Kneipp (1) költészet (1) Koronaőrző (1) koronaőrző (1) Kőszeg (3) kultúrbusz (1) kulúra (1) levéltár (1) levendulahetek (1) liba (1) Ligneum (2) Lipót (1) lőcsei fehér asszony (1) Magyar (1) magyar (1) makett (1) Márton (1) medvehagyma (1) Nádasdy (2) nap (1) napja (2) nemzeti park (1) Nyugat-Dunántúl (2) Nyugat-Dunántúl az Utazáson (1) Nyugat-Magyarország (1) ökoturizmus (1) őrség (1) Őrség (2) őrségi vásár (1) Orsolya- (1) pályázat (1) pannonhalmi bencés apátság (1) pihenés (1) pincesor (1) poncichter (1) Pornóapáti (1) programajánló (3) Rum (1) Sárvár (2) Savaria (1) Sopron (2) sport (1) Szarvaskend (2) Szent (1) szent Márton (1) Szent Márton (1) SZÉP-kártya (1) Szigetköz (1) Szigetköz ízei (1) színház (1) Szulejmán (1) szüret (1) szürke marha (1) téli feltöltődés (1) tigris (1) Tízforrás Fesztivál (1) tökfesztivál (1) Torkos (1) Torkos Csütörtök (1) tőzike (1) túrázás (1) Turizmus Világnapja (2) Utazás 2013 (1) Utazás kiállítás 2013 (1) Valentin (1) vasút (1) Vas Népe (1) Velem (1) vihar (1) világnapja (1) víz (1) wellness (1) Weöres Sándor (1) Zalaegerszeg (2) zöld dió (1) Turizmus Világnapja

Tovább a Facebookora

Nyugat- Dunántúl térkép

NyD_regio_terkep.jpg

2014.04.24. 14:04 I ♥ NYUGAT

Ják 800

A római katolikus apátsági templom idén ünnepli alapításának 800. évfordulóját, melynek ünnepsége ezen a hétvégén lesz a településen. Híres Árpád-kori műemlékünk kedvelt a turisták körében, az apátsági templomban a középkor elevenedik meg és egy kis időutazáson vehetünk részt a templom falai közt. Ják nembeli Márton alapította az apátságot 1214-ben Szent György tiszteletére, ahol 1223-ban már élénk szerzetesi élet folyt.
A jáki monostor 800 éves programsorozatának megnyitó ünnepsége április 25-én 18.00 órakor kezdődik Vígh Andrea Liszt-díjas hárfaművész előadásával. Az est folyamán részt vehetünk egy 60 km-es gyalogtúrán, mely igazi kihívásnak ígérkezik 20.00 órai indulással.
Az ünnepségsorozaton jelképesen végigvonul a 800-as szám, hiszen április 26-án, szombaton ehhez kapcsolódóan sportrendezvények, Devecsery László interaktív gyerekműsora és sok színes program várja az érdeklődőket. Kézműves kirakodóvásárt szerveznek egész hétvégén, valamint szombat este ünnepi nagymisét celebrál Veres András megyéspüspök, melyen részt vesz Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és Korzenszky Richárd tihanyi perjel.
Április 27-én, vasárnap 10.00 órakor Szent György napi búcsú veszi kezdetét. Gazdag programok és színes kínálat várhat ránk Jákon ezen a hétvégén!
A teljes program elérhető a www.jak800.hu weboldalon.

ják.jpg

kép forrása: jak.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Ják


2014.04.16. 11:18 I ♥ NYUGAT

Díjakban jók vagyunk...

Az idei év bőséges díj-termést hozott a Nyugat-dunántúli régió turisztikai szolgáltatóinak, aminek különösen örülünk, hiszen az elismerés a szolgáltatások magas színvonaláról tanúskodik, ez pedig – reményeink szerint – még több turistát csalogat amúgy is népszerű régiónkba.
Korábban már köszönthettük az év turisztikai díjazottjait: Gál Imrét, az „Év autóbuszos személyszállítóját”, Pető Istvánt, az „Év gasztronómusát”és Szommer Ildikót, az „Év fesztiválszervezőjét”. Az Utazás Kiállítás kapcsán pedig 9. alkalommal került átadásra a Magyar Turizmus Minőségi Díj. Az idén első alkalommal díjazottak között találjuk a győri Eto Park Hotelt, valamint a soproni Deák Éttermet, a korábbi évekhez hasonlóan pedig idén is elnyerte az elismerést a bükfürdői Hotel Caramell.
Friss elismerésekben sem szűkölködünk. A szálláshelyek közül tarolt a sárvári Spirit Hotel, mely idén másodszor nyerte el a legkiválóbb márkákat elismerő Superbrands díjat. A luxushotel 2013-ban az első vidéki wellness szállodaként nyerte el az elismerést, de idén is számtalan díjat söpört be: a Gault&Millau kalauz a legjobb wellness hotelnek választotta, a TripAdvisor pedig az év legjobb hazai vidéki szállodájának.
A FATOSZ az „Év Falusi Vendégfogadója” díjat a Fertőhomoki Márk Vendégház tulajdonosának, Márk Attilánénak ítélte. A Fertő-parti vendégház csendes, nyugodt környezetben várja a pihenni vágyókat, sőt különlegességgel is szolgál. A ház specialitása a dióból és zöld dióból készült termékek, mint pl. zöld dió befőtt vagy zölddió lekvár, melyek nem csak megkóstolhatók, hanem meg is vásárolhatók.
Kerek számnak örülhettünk a falusi vendéglátás berkeiben, hiszen régiónk szolgáltatójának adták át az 500. napraforgós nemzeti tanúsító védjegytáblát. A védjegy jogosultja a Faluszéli Tóthék Háza lett Szentkozmadombján, Göcsej szívében. A napraforgós minősítő rendszer egyre ismertebb a tudatos turisták körében: hiszen a napraforgó egyet jelent az ellenőrzött színvonalú, minőségi falusi turizmussal.

Védgejy átadás.jpg

Forrás: : http://www.falusiturizmus.hu/hu_HU/cikk/689/negy-napraforgoval-varja-vendegeit-faluszeli-tothek-haza.html

Szólj hozzá!

Címkék: díjak


2014.04.16. 11:13 I ♥ NYUGAT

Egyik legrégebbi magyar katolikus szertartás: Jézuskeresés Kunszigeten

A húsvét a katolikus egyház egyik legnagyobb ünnepe, mely a tavaszvárással köthető össze, a Biblia szerint Jézus pénteki keresztre feszítése után harmadik napon, vasárnap feltámadt.
A feltámadási körmenet után hirdetik meg a kunszigeti plébánián a Jézuskeresést, mint élő húsvéti hagyomány még mindig sok érdeklődőt vonz régiónkba. Húsvétvasárnap hajnalán a hívek felelevenítik a Jézus sírját kereső asszonyok bibliai eseményét. Az éjfeketéből lámpákkal kivilágló templom elől induló imádsággal, énekekkel áhítatossá tett körmenet első szakasza a felsőkeresztig tart, mintha Nagypéntek volna. Gyertyafény kíséretében a hívek a temetőbe érnek, ott a helybéliek gyertyát gyújtanak halottaik sírjánál, majd felzeng az ének: „Jézus föltámadt! Ti is föltámadtok, és veletek együtt mi is föltámadunk!”
A körmenet öröménekeket zengve visszaindul a plébániára, ahol mennyei táplálékot kapnak a résztvevők és kiadós reggelit vesznek magukhoz. A program egyre több látogatót vonz az ország minden részéről, a sokszínű hagyományok megőrzése ismét előtérbe került.
Helyszín: Kunsziget, Szent Lőrinc templom
Időpont: 2014. április 20. vasárnap, 4.30 óra

3457 jezuskereses-kunszigeten-jaki-sandor-teodozzal (2).jpg

Forrás: gyor.egyhazmegye.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Húsvét Kunsziget


2014.04.08. 15:53 I ♥ NYUGAT

Medvehagyma Fesztivál Balfon

Barna medvéket nem várnak a szervezők!
A medvehagyma nevét onnan kapta, hogy a barna medvék kedvelt elesége, gyakran még a föld alól is kiássák. A medvehagyma más nevén vadfokhagyma, melynek hagymáját a fokhagymáéval hasonlóan hasznosítják. Leveleit tavasszal, virágzás előtt szokás szedni. Sajnos idén a korai virágzás miatt a szedés elmarad!
Balfon, 2014. április 12-én kerül megrendezésre a Medvehagyma Fesztivál, ahol ismertető előadást hallhatunk a medvehagymáról, Méhes Csaba pantomim műsorát nézhetjük meg, nemezműhely, mese, játék és kézműveskedés várja a kisebb érdeklődőket.
Délután sem unatkozunk,koncerteket hallgathatunk, kezdve a Méhekkel, Black in Rock és a Fajkusz banda szórakoztatja a közönséget este. Egész nap Terülj-terülj asztalkám! Medvehagymás ételkóstoló és minden, ami medvehagyma……a belépés díjtalan.

20120126185958_dscf7105.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: medvehagyma


2014.04.07. 11:35 I ♥ NYUGAT

Mütyürök bűvöletében - Makett kiállítás és verseny Mosonmagyaróváron

A makettezők kétségkívül rendkívül elhivatott, mondhatni megszállott személyek, hiszen a különféle szárazföldi, vízi, légi járművektől kezdve az emberalakokon át a legváltozatosabb tárgyakig bármit megépítenek, méghozzá arányosan kicsinyített formában. A mütyürök világa persze nem csak a makettezőket, hanem a látogatókat is elvarázsolja. A terepasztalokon ’megelevenedik’ mindaz, ami az emberi fantáziát foglalkoztatja: harci és polgári járművek, hajók, repülők és különböző figurák ejtik bámulatba az érdeklődőket. Természetesen nem csak a szépségük, de a belefektetett rendkívül sok munka okán. A Mosonmagyaróvári Makettező Klub és Egyesület főszervezésében évente megrendezésre kerülő Makett Kiállítás és Verseny (idén április 12-13) az elmúlt 10 év során Európa egyik kiemelkedő eseményévé vált. A versenyen különböző kategóriákban indulhatnak a nevezők. A több mint 40 kategóriában az elmúlt években átlagosan 1.200 munkát neveztek be. Az idők során kialakult baráti kapcsolatoknak és a város optimális földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően a kontinens szívében itt találkoznak Európa észak és déli, kelet és nyugati területein élő makettezői, emellett a távolabbi helyekről (mint pl. Japán, Tajvan, Kanada) is érkeznek nevezők. Természetesen az esemény nem csak a makettezőknek szól, a környező települések lakói, az ide látogató makettezők családtagjai is számtalan kiegészítő program, látnivaló közül válogathatnak.

S ha már erre járunk, érdemes megtekinteni a város látványosságait, többek között a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontot.

Makett_Kiállítás1 (2).JPG

Szólj hozzá!

Címkék: makett


2014.04.07. 11:30 I ♥ NYUGAT

Viharjelző rendszer a Fertő-tavon

Április elsejétől működik a viharjelző állomás a Fertő- tó hazai szakaszán is. A viharjelző rendszerek működtetésében a katasztrófavédelem együttműködik az Országos Meteorológiai Szolgálattal. Első- és másodfokú viharjelzések figyelmeztetik a fürdőzőket, hajósokat az erős szélre, viharra. Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű villanás hívja fel a figyelmet arra, hogy óránkénti 40-60 kilométeres erősségű szélre kell számítani, és tilos a parttól 500 méternél távolabb tartózkodni. A másodfokú viharjelzés idején percenkénti 90 sárga fényű villanás jelzi, hogy óránkénti 60 kilométeresnél erősebb szél várható, és tilos a fürdés. A jelzések a várható szélerősödésekre fél-másfél órával korábban kezdenek figyelmeztetni.

Forrás: MTI

fertő.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: vihar


2014.03.25. 14:20 I ♥ NYUGAT

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe a Göcseji Múzeumfaluban

2014. Március 29.
A gyümölcsoltás idejét a paraszti világban egyházi ünnephez kötötték, mert ekkor volt kedvező az időjárás. A tavasz visszavonhatatlanul megjött, a madarak csicsergenek, szombaton induljunk ki mi is a természetbe, látogassunk el a Göcseji Múzeumfaluba!
A gyümölcsfák oltásának korszerű technikáját mutatja be a Göcseji Természetvédelmi Alapítvány Gyümölcsoltó Boldogasszony napján a zalaegerszegi Göcseji Múzeumfaluban.
A rendezvényen a gyümölcsfák oltásához vad alanyt biztosítanak a szervezők (almához, körtéhez, cseresznyéhez, szilvához). A látogatók kis mennyiségben magokat vihetnek magukkal, amit szívesen ajánlanak másoknak termesztésre. A természetbarátok, kertészet iránt érdeklődők biztosan nem fognak unatkozni.
A rendezvény kirakodóvásárral, különleges programokkal és gasztronómiai kínálattal várja a látogatókat!

göcsej falumúzeum.jpg

Forrás:www.zmmi.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Göcsej


2014.03.20. 11:15 I ♥ NYUGAT

Víz világnapja március 22.

Az élet nélkülözhetetlen feltétele a víz. Egy újszülött gyermeknek nagyjából 80 %-át teszi ki a víz, ez idős korra számottevően lecsökken. A legjobb és leghatékonyabb szomjoltó, sőt a különböző ivókúráknak gyógyító hatásai is vannak. A vízitúrák és a fürdőzések akár folyók, tavak partján akár a gyógy és élményfürdőkben pedig kiváló és szórakoztató programok testet és lelket megújító, sőt gyógyító erővel.
A Nyugat-Dunántúl régió nagy mennyiségű és igen jó minőségű víz készlettel rendelkezik, ez felbecsülhetetlenül értékes kincset jelent. Szemet gyönyörködtető látvány a Szigetköz gyönyörű ágrendszere, a Fertőtó és a körülötte elhelyezkedő nádas, a Rába folyó vadregényes tájai. Aki szomjoltót keres, szintén kóstolhat nyugat- dunántúli vizeket, gondoljunk csak Balfra, NaturAquara Zalaszentgrótról, Alpok-Aquara Horvátzsidányból vagy a Szigetközi Friss Vízre. Az erőt adó régió bővelkedik kiváló fürdőkben is:Bükfürdő, Sárvár, Lenti, Győr, Celldömölk vagy éppen Zalaegerszeg.
Az idei évben 20 éves az Aqua Szolgáltató Kft., így születésnapja alkalmából március 21- én egész napos programot szervez a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontban Mosonmagyaróváron. ( www.futuramoson.hu )
A Fertő- Hanság Nemzeti Park Tavaszindító tőzikés túrák a Víz világnapja alkalmából egész márciusban névvel indít programot a jeles nap alkalmából. A Répce árterén fekvő ligeterdő 150-200 éves kocsányos tölgyei és magas kőrisei alatt tömegesen virágzik a tőzike. A szakvezetéses túrák ideje a tőzike virágzástól függ. (www.ferto-hansag.hu)
A Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum az idei évben is csatlakozott a Magyar Fürdőszövetség Víz Világnapja rendezvénysorozatához, amely kapcsán számos színes programmal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. (www.bukfurdo.hu)

Szigetköz_Idill.JPG

Szólj hozzá!


2014.03.20. 10:21 I ♥ NYUGAT

Tavasz és fesztivál

A tavasz a természet ébredésének ideje, amikor az ember is napfényre, színekre, élményekre vágyik. Erre teremtenek kiváló alkalmat a tavaszi fesztiválok, melyek változatos programjaikkal mindenféle korosztályú, érdeklődésű látogatók igényeit kielégítik.
A tavaszi fesztiválok számos településen várják a látogatókat, s ha már felkerekedünk egy-egy produkció kedvéért, érdemes az egyéb látványosságokat is megtekinteni. A Nyugat-Dunántúlon többek között Sopron, Győr és Nagykanizsa is megünnepli a tavasz kezdetét – gazdag programot kínáló tavaszi fesztiválokkal. A soproni Tavaszi Napok 1983-ban első vidéki városként csatlakozott a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz, azóta március utolsó két hete hagyományosan magas színvonalú produkciókat kínál a „leghűségesebb városban”. A komolyzenei paletta kiemelkedő műsora Lajkó Félix és ifj. Balázs János koncertje. A két fiatal újraértelmezi és befogadhatóvá teszi a kortárs zenét. Vásáry Tamás zongoraművész és karmester „Liszt nyomában” címen koncerttel fűszerezett zenetörténeti esttel örvendezteti meg a hallgatóságot. A Győri Tavaszi Fesztivál zenei palettája is rendkívül sokszínű: rockmusical, musical-show, világzenei, zenés mesejáték várja az érdeklődőket. Igazi csemege 15. alkalommal zajló Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál. A nagykanizsai Tavaszi Művészeti Fesztiválon festő, képző- és szobrászművész közös tárlata, koncertek, táncház, színdarab és zenés bábjáték szórakoztatja a közönséget. Érdekes programnak ígérkezik a fesztivált lezáró a télbúcsúztató és tavaszköszöntő szertűz.

kép forrása:www.prokultura.hu

Szólj hozzá!


2014.03.19. 09:40 I ♥ NYUGAT

Győri legendák nyomában...

Ki ne hallott volna a lőcsei fehér asszonyról Jókai Mór romantikus hősnőjéről, vagy Nagy Lőrincné boszorkányperéről, illetve Mária főhadnagy életéről? Akit érdekelnek e történetek hiteles dokumentumai, igaz forrásai látogasson el Győrbe. A városi levéltárban Győr legendái nyomában kiállítás nyílt. 1600 óta őrzik itt a város iratait. A dokumentumok átvizsgálása során mára kiderült, hogy bár a legenda szerint a lőcsei fehér asszonyt haza árulás juttatta vérpadra, igazából az ok a haszonlesés volt. Ma már azt is bizonyítani lehet, hogy Győrben a káptalandombi temetőben helyezték örök nyugalomra.
A lőcsei fehér asszony, Mária főhadnagy és még több legenda főszereplőjének igaz története várja a látogatókat a győri levéltárban május végéig.

Forrás:www.gyorplusz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: levéltár Győr lőcsei fehér asszony