Fügeszüret Zalában

2016. augusztus 11. 15:19 - Bezselics Ildikó

A Zala megye legdélibb csücskében, Tormaföldén telepített 7 hektáros fügeültetvény hazai viszonylatban is úttörő kezdeményezésnek számít, legalábbis ilyen méretben. A környék szubtrópusi klímája Észak-Olaszországéhoz hasonló, így csodásan beérnek ezek a gyümölcsök.

340_bonnechance_sajtout_resize.jpg

20 évvel ezelőtt egy olasz nyelvtanár, Varga János telepítette az első fákat, az ő ötlete, és későbbi tapasztalatai alapján épült ki az ültetvény, egy fiatal kertészmérnök, Harcz Endre közreműködésével, aki most az ügyvezetője a Fügeliget Kft.-nek.

322_bonnechance_sajtout_resize.jpg

344_bonnechance_sajtout_resize.jpg

331_bonnechance_sajtout_resize.jpg

Ezekről az öreg fákról szaporították az ültetvényhez használt dugványokat, melyek az elmúlt évben termőre fordultak. A különböző fügefajták májustól októberig teremnek, de vannak kiwi és khakiszilva fáik is, melyek ősszel érnek be. A liget mellett épült egy vendégház, ahol egyrészt a füge feldolgozása zajlik, másrészt kiszolgálják az idelátogatókat. A környék legszebb panorámáját az előtte álló kilátóról csodálhatjuk meg. A fügétől roskadozó fák között szaladgálni egészen varázslatos élmény, a szaftos, puha, érett fügéket megkóstolni nemkülönben…

A Szedd magad akciókról, illetve arról, milyen füge érik éppen, naprakész információt szerezhettek a FB oldalukról.

Szólj hozzá!

Zala ízei: Dödölle

2016. augusztus 11. 15:18 - Bezselics Ildikó

A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű, laktató fogása, mely Vasban és Zalában ma is ismeretes, gyakran fogyasztott étel. Régen a szegények eledeleként tartották számon, és ország egész területén ismert volt.

Manapság a bázakerettyei Bonne Chance étterem élesztette fel fogyasztásának hagyományát, és a receptet a neves nemzetközi étteremkalauz, a Gault&Millau is méltatta.

20160526_141204.jpg

 A receptet és a fotót a bázakerettyei Bonne Chance étterem bocsátotta rendelkezésünkre,
ahol minden évszakban szerepel az étlapon ez a tájjellegű étel.

Hozzávalók (5 adag):

1 kg öreg krumpli

300 g liszt

5 fej vöröshagyma

250 g szalonna kockákra vágva, zsírjára sütve

5 dl zsíros tejföl

 

Elkészítés:

A krumplit megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, sózva feltesszük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Amikor megfőtt, krumplinyomóval a saját vizében pürésítjük. Aztán lassan beledolgozzuk a lisztet, és fakanállal erősen, gyorsan keverjük a tűz fölött. (Szörnyű munka, sokáig kell csinálni, az ember karja leszakad.) Addig kavarjuk, amíg sűrű és sima állagot nem kapunk.

5 fej – tehát sok – finomra vágott hagymát sok szalonnazsíron arany színűre pirítunk. A hagymás zsírba mártogatott kanállal a krumplimasszából kb. 4-5 centis galuskákat szaggatunk.

A galuskákat lerakjuk egy lábasba egymás mellé, mint az aranygaluskát. A maradék hagymás zsírral és tejföllel meglocsoljuk. Sütőben kicsit megpirítjuk.

Az eredmény: nagyon szaftos és ízes, itt-ott pirult, szabálytalan galuska, jó sok hagymával.

Frissítésül adhatunk rá finomra vágott lila hagymát és különféle fűszernövényeket.

 

Szólj hozzá!

Végigettünk egy fűszerkertet!

2016. augusztus 11. 15:13 - Bezselics Ildikó

Ha egy szálloda 600 tőből álló, változatos fűszerkertet telepít, minden fogásba jut gyógyító finomság a levestől a desszertig. A bázakerettyei Bonne Chance-ban egy helyi alapanyagokra épülő, zalai ízvilágú, mégis minden elemében korszerű és egészséges ebédet fogyasztottunk el.

121a3068.jpg

A helyi alapanyagokra, saját termesztésre és beszállítókra épülő, környezettudatos konyha példaértékű – de legalább ilyen fontos az, ahogy a tulajdonosok odafigyelnek dolgozóik közérzetére, igényeire is.

121a3081.jpg

Gáspár Károly séffel már egy korábbi látogatásom alkalmával megismerkedtem, és örömmel üdvözöltem újra. Most a tradicionális zalai konyhát „zöldbe öltöztetve” tálalta fel, és már az első fogásnál elfelejtettem a két és fél órányi autóút fáradalmait.

 

Kóstoló falatka:

Zöldfűszeres ordakrém házi kenyérből készült pirítóson

121a3137.jpg

Előétel:

Zöldfűszeres malactekercs 36 órán keresztül, alacsony hőfokon szuvidálva, petrezselyem, tökmagolaj, pirított tökmag és parmezán keverékéből álló pestóval

121a3153.jpg

Leves:

Zöldfűszer-krémleves zöldhagymából, spenót, petrezselyem, fokhagymaízű snidling, bazsalikom és kakukkfű hozzáadásával készült ízbomba, házi kenyéren pirított friss kecskesajttal

121a3161.jpg

Főétel:

Rozé sertésszűz zöldfűszeres morzsában sütve, parmezános sült spárgával és serpenyőben sütött burgonyarösztivel (a morzsa snidlinget, kakukkfüvet, rozmaringot, petrezselymet és zöldhagymát tartalmazott)

121a3211.jpg

Sajttál friss kecskesajttal, mozarellával, házi parenyicával

121a3214.jpg

Desszert:

Zalai „totyogós túrós” rétes zöldfűszeres eper salsával

121a3224.jpg

Aki szereti a kiadós adagokat, és a házikosztot, annak kötelező ez a zalai kirándulás!

Fotó: Pintér Árpád

 

Szólj hozzá!

Zala ízei: Totyogós rétes

2016. augusztus 11. 15:10 - Bezselics Ildikó

Ez a rétes Bázakerettyén készült, a Bonne Chance étteremben. Ott "zalai totyogósnak" hívják, de Zalán kívül is sok a rokona, rétesben és palacsintában is. Készül sósan (krumplis, káposztás töltelékkel), vagy édesen (tökös-mákos, almás, cseresznyés, meggyes, sütőtökös, meggyes-túrós).

20160526_151130.jpg

 

 

Hozzávalók:

Tészta

500 g liszt (BL55)

300-350 g langyos víz

1 tojás ( falusi, kapirgálós)

nagy csipet só

Túrótöltelék

2 kg túró (krémes, zsíros fajta)

cukor ízlés szerint

vaníliás cukor

4 tojássárgája

Totyogó”

6 tojásfehérje, kevés porcukorral kemény habbá verve

1 liter tejföl (min 20%)

2 tojássárgája

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd a tésztát kidolgozzuk, azután kétfelé osztjuk. Kidolgozás után a cipókat megolajozzuk, fémtállal lefedve pihentetjük fél óráig, majd vékonyra nyújtjuk.

A tésztát bekenjük olvasztott vajjal, beterítjük egész szélességében túrótöltelékkel, meglocsoljuk a „totyogóval”, a tojásos tejfellel.

A tésztát lepedővel kétfelől gurítjuk fel, közép felé.

A töltött tésztagöngyöleget tányér élével egyforma hosszú rudakra vágjuk, és tepsibe helyezzük (vagy akár kerek cserépedénybe, spirálalakban).

Alaposan beecseteljük olvasztott vajjal. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt megsütjük.

Befejezés

A sütőből kivett rétest meghintjük kevés porcukorral, és „konyhasárkánnyal” meglángoljuk, karamellizáljuk a tetejét – ennek hiányában megszórás után visszatesszük a sütőbe, legfelül és kicsit meggrillezzük.

Tálalhatjuk gyümölcsmártással is.

 

Szólj hozzá!

Szálloda a határon

2016. augusztus 11. 09:28 - Bezselics Ildikó

 Az elmúlt években a vidéki magyar vendéglátás színvonalát többek között az egyre gyarapodó, családi kézben lévő szállodák, panziók emelték fel a békés, tiszta környezet mellett kényelmet és jó ételeket kereső belföldi látogatók igényszintjére. A bázakerettyei Bonne Chance ezek közül is kiemelkedik példamutatásával: a tulajdonos, Csatlós Csilla mesterien ért ahhoz, hogy a „családot” kiterjessze az egész kistérségre.

121a9535.jpg

Férjével, Gáborral együtt küldetésüknek tekintik, hogy Zalának ebben az eldugott, déli csücskében mozgásban tartsák az életet - a környékbeli falvak sajnos az utóbbi években elnéptelenedtek, annak ellenére, hogy az önkormányzatok sokat tesznek azért, hogy vonzóvá tegyék a környéket azok számára, akik inspirációt éreznek a vidéki élet iránt.

179_bonnechance_sajtout_resize.jpg

A szálloda az önkormányzat után a legnagyobb munkaadó a faluban, de a „család” tagjai azok a beszállítók is, akik velük együtt dolgoztak, fejlődtek az elmúlt 6 évben: „házi beszállítójuk” egy letenyei hentes, aki saját vágóhidat üzemeltet. A tejet és sajtokat egy fiatal házaspár szállítja, de a friss vadhús is állandóan megtalálható a kínálatban. Így mindenből jó áron, tökéletes minőségű alapanyagot tudnak beszerezni, ezzel érhetik el, hogy (budapesti szemmel nézve) nagyon jó ár/érték arányú ételek kerülnek vendégeik tányérjára.

287_bonnechance_sajtout_resize.jpg

A hagyománytiszteletet és a családi recepteket a legmodernebb konyhatechnológia emeli országosan elismert színvonalra: a Bonne Chance étterme bekerült 2013-ban és 2014-ben a világ egyik legrangosabb étterem értékelő kiadványába, a Gault & Millauba, így felrajzolták Bázakerettyét hazánk gasztronómiai térképére.

A zöldség- és fűszernövény szükségletüket ez évtől saját veteményes- és fűszerkertjük biztosítja: az erdő adta tökéletes klímát élvezik az organikus módon elültetett és kezelt konyhakerti fűszernövényeik, amelyek száma mostanra több mint 600 tőre bővült – ezzel alighanem az ország egyik legnagyobb és igazán sokszínű éttermi konyhai fűszerkertjét tudhatják magukénak. Termesztenek többek között francia levendulát, borsikafüvet, turbolyát, muskotály zsályát, thai és citrom bazsalikomot, vérsóskát, sztíviát, arany oregánót, piros bazsalikomot, édeslevelet, lestyánt, tárkonyt, citromfüvet és citrom kakukkfüvet is.

121a9579.jpg

A szállodában 11 szoba áll a vendégek rendelkezésére, erdőre néző, télikert jellegű rendezvénytermük pedig 50 fő befogadására alkalmas.

Tavaly nyáron indították el főzőiskolájukat egy péktanfolyammal, mely akkora sikert aratott, hogy azóta több témában indítottak kurzusokat, melyek olyan népszerűek, hogy a helyek nagy része szinte a meghirdetést követően betelik.

Aktuális céljuk, hogy még elérhetőbbé váljanak a vendégek számára. Ezért nemrég elindították egész évben elérhető és főként a kíváncsi természetűeknek szánt „Kóstold meg Zalát!” elnevezésű programjukat. Ezeken a kóstoló hétvégéken a zalai konyha és ízvilág legjavát kínálják.

A fantasztikus reggeli péksütemények készítésének fortélyait tanfolyamtól függetlenül bármely itt éjszakázó vendég elsajátíthatja: minden reggel fél 8-tól várják a vállalkozó szellemű koránkelőket a konyhai előkészítőpultnál.

A reggeli svédasztalon értelemszerűen helyi termékek találhatók, és frissen sült, házi péksütemények.

 

Házi májpástétom

Friss sajtok

Házi , bükkfafüstön füstölt szalonna, kolbász, vastagkolbász

Paprikás sertésfej

Házi joghurt

Saját készítésű szilva és eperdzsem

Saját pékáru: kukoricaszáras, fonott kalács, zsemle, briós, burgonyás kenyér

 

És végül, de nem utolsó sorban: ők készítik Magyarország legjobb rántott húsát, erről én adok igazolást, bármikor, bárkinek:

198_bonnechance_sajtout_resize.jpg

Számomra fontos szempont ezért külön felhívom rá a figyelmet: a szálloda állatbarát hely, így aki itt pihen, kedvencét sem kell otthon vagy panzióban hagynia. Mivel Csilla aktívan segíti az Állatvédőrség munkáját, az állandó „lakók” mellett időnként örökbe fogadható látogatók is élvezik a Bonne Chance vendégszeretetét – mert mindenkinek kell még egy esély...

A képeken Portás látható, a szálloda csupaszív kutyája - aki hozzájuk érkezik, először vele fog megismerkedni - talán elég beszédes a neve is...

 

Fotók: Pintér Árpád, Szabó Miklós

 

Szólj hozzá!

Rózsafesztivál a hercegnő kertjében

2016. augusztus 10. 15:54 - Bezselics Ildikó

A fertődi Esterházy-kastély és környezete az elmúlt évtizedben nemzeti és kulturális jelentőségét megillető fejlődésen ment keresztül. Az elmúlt évben nemcsak Esterházy „Fényes” Miklós öröksége (a kastély és a hozzá tartozó épületegyüttes), hanem kései utóda, az Esterházy Pál és felesége, Cziráky Margit által létrehozott rózsakert is visszatelepítettetett eredeti helyére.

 

 

20160715_152415.jpg

 

Cziráky Margit száz évvel ezelőtt azért telepítette a kertet, hogy kedvére gyönyörködhessen a rózsákban: ma már a fertődi Esterházy-kastély látogatói előtt is nyitva áll a színes-illatos liget kapuja. A 8700 rózsatőből álló kert a magyarországi fajták legteljesebb gyűjteménye 220 méter hosszú, futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugassal, melynek közepén pagodaszerű pavilon található.

Idén nyáron először borult virágba teljes pompájában a száz éves múlttal rendelkező Rózsakert, ez alkalomból rendezték meg július 16-án, szombaton az Esterházy-Rózsaünnepet.

Ez alkalommal a századfordulós Eszterháza, s a korabeli Rózsakert működésébe is belepillanthattak a vendégek a korabeli fotók vetítése során. Az időjárás sajnos nem volt kegyes hozzánk, így a rózsateát és a rózsás süteményt nem az angolpark fái alatt, hanem a fedett térben kínálták.

A magam részéről az angol- illetve francia park hintóval történő bejárását a kastély megtekintésére cseréltem – az állandó látnivalók mellett csodás kiállítás látható az Esterházy család híres antik óragyűjteményéből és saját használati tárgyaiból.

Délután a Pálmaházban a Budapesti Vonósok XXII. Haydn-fesztiváljának komolyzenei teakoncertjét, este pedig a Marionettszínházban Dobozy Borbála csembalóművész előadását élvezhettük.

Egy kritikai észrevételt kénytelen vagyok tenni, ami nem kifejezetten a gazdag programmal hívogató rendezvényre vonatkozik: a kastély bájos, barokk bútorzatú kávéházának felkeresése szerintem minden idelátogató számára kötelező elem, sajnos azonban itt ettem életem legrosszabb Esterházy tortáját... Ezen mindenképpen változtatni kellene!

 

A Rózsakert képekben:

 

A kávéház:

 

A kastély kívül:

 

A kastély belül:

 

Az eltűnt idő nyomában c. kiállítás:

Szólj hozzá!
Címkék: Fertő-táj

Utasellátó a bencéseknél

2016. augusztus 10. 15:53 - Bezselics Ildikó

 

Nemrégiben írtam már egynapos pannonhalmi kirándulásomról, ahol a Szent Márton emlékére szentelt kiállításnak, és a gyógynövénykert aktuális rendezvényeinek is szenteltem egy-egy bejegyzést.

20160615_134442.jpg

A nap fénypontja azonban a közös ebéd volt az Apátság által működtetett Viator étteremben, ahol Várszegi Asztrik főapát úr is megtisztelt bennünket a társaságával. Bevezetőjét egy kis szómagyarázattal kezdte, mivel a terítékre kerülő borok és maga az étterem is latin elnevezést kapott.

20160615_155428.jpg

A Viator szó jelentése: utas, utazó. Az a dombhajlat, ahol az épület helyet kapott, annak idején a Pannonhalmáról az egyik szomszédos községbe vezető legrövidebb út felénél, annak legmagasabb pontján található. A kosaraikkal ide érkezők itt tették le csomagjaikat, hogy megpihenjenek, és felfrissülve folytathassák útjukat a domboldalon lefelé.

20160615_155421.jpg

Az apátságba érkező vendégeknek is szükségük volt egy pihenőhelyre – én még jól emlékszem azokra az időkre, mikor legközelebb kb. 2 km-re, a faluban lehetett meginni egy kávét vagy akár egy pohár vizet. A falusiak által csak „uszodának” nevezett minimalista épület, és a benne helyet kapó, csúcsminőségű „utasellátó” a régmúlt megfáradt utazóira emlékezve kapta a Viator nevet.

20160615_141709.jpg

Gyurik Gábor, a Viator séfje, aki 5 évvel ezelőtt cserélte budapesti életét Pannonhalmára, könnyed, szezonális menüsorral és hozzá válogatott borsorral várt bennünket:

 

Előétel:

Marinált bivalymozarella salátaágyon, fűszeres paradicsomsorbettel

Bor: Prior – egy rajnai rizling

20160615_135118.jpg

Főétel:

Húsevőknek - „kacsatrió”, azaz rosé kacsamell, sült kacsacomb és kacsaszív ragu gerslirizottóval és blansírozott zöldségkörettel

Bor: 2015-ös Pinot noir

20160615_142715.jpg

Halevőknek (pl. nekem) – zsenge kapros tökfőzelék, ropogós, bőrén sült tőkehallal

Bor: Hemina – a chardonnay alapokon nyugvó borban található még pinot blanc és souvignon blanc is 15-15 %-ban

20160615_143735.jpg

Desszert:

Hideg túrógombóc fekete szeder sorbettel

Ital: Bencés likőr – 15 -féle gyógynövényből készült enyhén karamelles ízű likőr, almapálinka alapon

20160615_150716.jpg

De a kedvenc fogásom mégis a kávé lett, mivel a Főapát Úr ezt a mi asztalunknál fogyasztotta el. A személyisége, a belőle áradó derű és bölcsesség, a hely és az emberek szeretete érthetővé teszi, miért jutott Pannonhalma ilyen magasra az elmúlt másfél évtized során: megtestesül benne jelmondatuk, az „innováció és a tradíció”.

20160615_154034.jpg

 

Szólj hozzá!

Kőszegi ostromnapok és natúrparki túrák…

2016. augusztus 01. 09:31 - I ♥ NYUGAT

Hétvégén színes programokkal az 1532. évi török ostromra emlékeznek Kőszegen, ahol minden érdeklődőt szeretettel várnak a Félhold és Telihold-10. Kőszegi Ostromnapokon. Augusztus 5-én pénteken veszi kezdetét a rendezvény, ahol  többek között fegyver- és viselet-bemutatókat, seregszemléket, vásárütést tartanak. Jelmezes ütközetek, koncertek, hastánc bemutató, vásári forgatag, fogadja az érkezőket, a kisebbeket pedig természetesen sok-sok játék várja. A Jurisics-vár jelképes ostromára szombaton kerül sor, az oszmán sereg érkezését a müezzin hangja jelzi, majd megszólalnak a hagyományőrző csoportok fegyverei is.

Az érdeklődőket natúrparki túrák is várják. Ostromtúra vezet a Szulejmán-kilátóhoz pénteken és vasárnap, valamint az ostrom előtti éjszakán, a környéken magyar és török hírvivők felbukkanása várható! Pénteken a vállalkozó kedvűek és természetkedvelők „töröklesre” mehetnek, hiszen jelmezes túra lesz az Írottkő Natúrpark önkénteseivel. A túra során furfangos feladványok megoldásával segíthetünk megvédeni a kőszegi várat a törököktől!

Bővebb program: http://www.koszeg.hu/hu/aktualis/naptar/ostromhetvege-1107.html

event_1107_plakat4_1107.jpg

kép forrása: koszeg.hu

 

Szólj hozzá!
Címkék: ostromnapok

Narancsbor és jazz a levendulásban

2016. július 06. 14:56 - Bezselics Ildikó

A hétvégén elkezdődött a levendula aratása a Pannonhalmi Apátság fűszerkertjében: itt Tihannyal ellentétben csak szemlélői lehetünk a folyamatnak, de annál jobban élvezhetjük az ültetvényből áradó, békés hangulatot teremtő illatkavalkádot.

img_4307.JPG

A hagyomány szerint július 2-án egy szertartás keretében a pap áldotta meg az aratószerszámokat, melyeket az asszonyok másnap a földekre vittek. Tápén e hagyomány emlékére ezen a napon gyógyfüveket vágtak le sarlóval, amit azután megszenteltettek. Az apátság lila kincseiből szappant, kézkrémet, fürdősót, csokoládét készítenek, de ha az aratókhoz nem is csatlakozhatunk, betekinthetünk a lepárlóba, és a levendula elsődleges feldolgozásának folyamatába. A fűszerkertben a levendulán kívül számtalan fűszernövény burjánzik: az apátság gyógyteáinak, likőrjeinek alapanyagai, de élvezhetjük a tavirózsák látványát is.

Ezekben a napokban a gyógynövénykertnek otthont adó völgy a zene és a kulináris élvezetek paradicsomává válik: a Szent Márton Jazzfesztivált követően sem maradunk zene nélkül. Július 9-én például Lajkó Félix Trió koncertjét élvezhetjük, természetesen az Apátság jobbnál jobb borainak kíséretében. Az idei nyár újdonsága a Narancsbor, mely egy egy éves kísérletezés meglepően rusztikus eredménye: barack árnyalatba forduló, rendhagyó íz- és aromavilágú, szűretlen tétel.

narancsbor.jpg

Az apátsági termékek boltjában kávézhatunk, levendulás desszerteket kóstolhatunk, de akár friss levendulavizet is beszerezhetünk. Egy naplemente hangulatát a fűszerkertben, a főapátság épületének méltóságteljes árnyékában nem lehet visszaadni, mindenképpen a részesévé kell válni az élménynek!

Szólj hozzá!

Szent Márton szelleme a cukrászdában

2016. július 06. 14:48 - Bezselics Ildikó

Néhány hete mi is hírt adtunk a Szent Márton és Pannónia című kiállítás megnyitásáról. Azóta jártam Pannonhalmán, és felfedeztem, hogy a kulturális élményt milyen kulináris élvezetekkel lehet kiegészíteni.

 20160615_111454.jpg

Én már a budapesti sajtótájékoztatót követően rendkívül lelkes voltam: nagy dolog, hogy Európa legnagyobb múzeumai kölcsönözték erre az időre Szent Mártonhoz köthető műkincseiket, így ez a kiállítás ebben a formában csak itt, csak most látható. A kiállítás mindkét helyszínén megtekinthetőek és megfoghatóak a Pannonhalmán beszkennelt és kinyomtatott 3D-s tárgyak, a vallástörténetre kevésbé fogékony ifjúság megszólítására egy Szent Márton életét feldolgozó képregény is készült (nagyon vicces!). A kiállítás kurátora, Takács Imre művészettörténész és csapata nemcsak értékes, hanem nagyon korszerű kiállítást hoztak össze, amely mindenképpen megér egy Nyugat-Dunántúli kirándulást – főleg, ha követjük Szent Márton szellemét az apátsági múzeum mellett található cukrászdába, a Pausába is.

 szentmarton_keyvisual_a_kisfelbontas.jpg

Mivel Szent Márton élete és munkásságának ismerete nem számít evidenciának, néhány információ arról, miért olyan jelentős ez az esemény:

Szent Mártont, az 1700 éve hazánk területén született világhírű szentünket, a római katonából lett tours-i püspököt ünnepli idén a Szent Márton hegyén épült Pannonhalmi Főapátság és Szombathely városa. Azért ők, mert e két település egyikén vagy annak közelében született – erről hiteles feljegyzések nincsenek, de a két település ezúttal nem rivalizál a kegyért, hanem összefogva, méltóképpen megünnepli az évfordulót. Ennek Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója nyilván különösen örül, hiszen bár bencés szerzetesként él Pannonhalmán, szombathelyi születésű.

 

A tárlaton keresztül Márton korát hitelesen és mélységében ismerhetik meg az oda zarándokló érdeklődők. Szent Márton élete és személye a mai ember számára is követendő példa: „Fontos, hogy megértsük, Márton a másokért élő szeretet példaképe” – hangsúlyozta Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát a sajtótájékoztatón. „A mai kor emberének észre kell vennie a szükséget szenvedő embereket; erre tanít Márton.” Szent Márton életét tanítványa és történetírója, Sulpicius Severus elbeszéléseiből ismerhetjük meg, melynek Dejcsics Konrád által átdolgozott legújabb kiadását is kézbe vehetjük. Nagy élmény volt az ő vezetésével megnézni a kiállítást: egy elhivatott kutató szenvedélye más megvilágításba helyezi az egyébként tényleg remekül installált tárgyakat is.

 varszegi_asztrik.jpg

A kiállításon számos olyan tárgy vagy lelet szerepel, amit a nagyközönség most láthat először, s amelyeket eddig csak a nagyon szűk szakmai kör vagy még ők sem ismertek. Ezeknek a tárgyaknak (pl. mosdósi kék korsó) a tudományos feldolgozása, sokszor az első publikálása is e kiállításnak köszönhető.

 

A kiállítás előtt és után mindenképpen nézzenek be a Pausa kávézóba, melyet szintén az Apátság üzemeltet. Ami ott történik, az valami csoda: nagyon ritka eset, hogy ilyen szép kidolgozású, harmonikus ízvilágú süteményeket kóstolhatunk, még Budapesten is meg tudom számolni a helyeket az egyik kezemen, melyek felveszik vele a versenyt. Ha legközelebb megyek, mindenképpen szeretnék találkozni a cukrásszal is, mert akárki készíti ezeket a desszerteket, meg ismernie a világnak!

 img_4296.JPG

A kávézó belső teraszáról az Apátság épületét is megcsodálhatjuk. Mi háromféle desszertet kóstoltunk, és csak szuperlativuszokban nyilatkozhatok mindegyikről:

 

Rákóczi túrós macaron

Macaron-szkeptikusként nehezemre esik kimondani, de isteni. A habcsók külseje roppan, belül finom puha, jól érezhető a túró, a szíve pedig a cseppnyi, finom baracklekvár.

 20160615_110429.jpg

Levendulás mille feuille

A többrétegű francia krémes tésztája kicsit különbözik a mi krémes lapunktól: egy picit vastagabb, és ez itt finoman ropog, nem szívja be a krémet, sehol nem puhult fel. A krémben érezhető a leheletnyi levendula, de az érzet nem a fürdőszobához, hanem a naplementében illatozó levendulavirág illúziójához visz közelebb.

 20160615_110447.jpg

Pausa szelet

A kávézó emblematikus süteménye engem az Opera szeletre emlékeztet, de a különbségek csak előnyére válnak. A csokis tésztalapok között puha kávékrém rejtőzik, de nem csak úgy magában: a krémes réteg alatt még egy leheletnyi grillázs is megbújik, a tetején pedig 3 cseppnyi málnazselé képviseli a Szentháromságot.

 20160615_110441.jpg

Aki ezeket megkóstolja, legfeljebb a múzeumi túra végét tudja megvárni a repetával!

 

További információ és kedvezményes jegyelővétel: www.szentmarton-pannonia.hu

 

Szólj hozzá!