HTML

Nyugat- Dunántúl

Nyugat- Dunántúl, az erőt adó régió turisztikai gazdagságát jellemzik a testi megújulást nyújtó gyógyvizek, fürdők pl. Bükfürdő, Sárvár, Hegykő, Celldömölk, Kehidakustány, lelki megújulást nyújtanak szakrális emlékeink, pl. Mária út, Szent Márton út, valamint számos kulturális, történelmi emlék, látnivaló, programok, fesztiválok, kiváló szálláshelyek, méltán híres borok és ételek várják a vendégeket.

Hirdetés

blog_banner.jpg

Címkék

#élményitthon (1) #ÉlményItthon (1) 30y (1) Aladdin Lámpamúzeum (1) állatkert (1) Alsóerdő (1) András gőzös (1) aquacity (1) ásványvíz (1) bankjegy (1) belváros (1) Bérbaltavár (1) blog (3) böllérmáj (1) bor (1) Borok Háza (1) ború (1) Bükfürdő (2) bunker (1) cáki (1) celldömölk (1) Celldömölk (1) Cenki Teki (1) Clusius (1) csáfordi erdő (1) csiga (1) Csömödér (1) csömödéri kisvasút (1) csúszdapark (1) Csütörtök (1) derű (1) díjak (1) Diófesztivál (1) disznótor (1) dödölle (2) EDEN (1) Egervár (1) én az év utazója (3) erdei (1) Eszterházi vigasságok (1) évutazója (1) év utazója (1) Év utazója (1) Év Utazója (2) Fertő-táj (2) fitnesz (1) fizikus-túra (1) freskó (1) fürdők (1) fürdőtúra (2) gasztronómia (1) Gébárti tó (1) gesztenye (2) Göcsej (1) gyógyfürdő (1) Gyógynövényház (1) Gyógynövénykert (1) gyógyvíz (1) Győr (3) györkőc fesztivál (1) GYSEV (1) gyűjtsd a táblát (1) Hair (1) harmónia (1) Háromkirályok (1) Hegykő (1) hűség (1) Húsvét (1) Iseum Savariense (1) ivókúra (2) ízek (1) Ják (1) játék (1) kalandpark (3) Kanizya (1) kapu (1) kapuvár (1) kardfogú (1) karnevál (1) Kastély (1) Kehidakustány (3) kékfrankos (1) Kemendollár (1) kemenes (1) kemenes vulkánpark (1) kiállítás (1) kiemelt (1) kikapcsolódás (3) kiscsikó (1) Kneipp (1) költészet (1) Körmend (1) Koronaőrző (1) koronaőrző (1) koronázás (1) Kőszeg (4) kŐSZEG (2) Kőszegi Várszínház (1) kultúra (2) kultúrbusz (1) kulúra (3) Lenti (1) levéltár (1) levendulahetek (2) liba (1) Ligneum (2) Lipót (1) lőcsei fehér asszony (1) magyar (3) Magyar (1) makett (1) malom (1) Márton (1) medvehagyma (1) Nádasdy (3) Nagycenk (2) nagykanizsa (1) nap (1) napja (2) nemzeti park (1) nyitott pince (1) Nyugat-Dunántúl (4) Nyugat-Dunántúl az Utazáson (2) Nyugat-Magyarország (1) ökoturizmus (1) őrség (4) Őrség (2) Őrségi Nemzeti Park (1) őrségi vásár (1) Orsolya- (1) pályázat (1) Páneurópai Piknik (1) pannonhalma (1) pannonhalmi bencés apátság (1) pannonhalmi majorság (1) perec (1) pihenés (1) pincesor (1) Pocok (1) poncichter (1) Pornóapáti (1) programajánló (3) prósza (1) Röjtökmuzsaj (1) Rum (1) ság hegy (1) Sárvár (4) Savaria (3) Sopron (4) Soproni Ünnepi Hetek (1) Spancsi (1) sport (1) szállás győr (1) szállás horvátzsidány (1) szállás lipót (1) Szarvaskend (2) Széchenyi (1) Szent (1) Szent György vonalak (1) szent Márton (1) Szent Márton (1) szent vid (1) SZÉP-kártya (1) Szigetköz (1) Szigetköz ízei (1) színház (1) Szulejmán (1) szüret (2) szürke marha (1) táncfesztivál (1) táncszimulátor (1) téli feltöltődés (1) tigris (1) Tízforrás Fesztivál (1) tökfesztivál (1) Torkos (1) Torkos Csütörtök (1) tőzike (1) tündérfesztivál (1) túrázás (2) Turizmus Világnapja (2) Utazás 2013 (1) Utazás kiállítás 2013 (1) Vadása-tó (1) vakáció (6) VAKÁCIÓ (1) Valentin (1) vasút (2) Vas Népe (1) Velem (2) vihar (1) világnapja (1) víz (1) VOLT (1) wellness (1) Weöres Sándor (1) zala (1) Zalaegerszeg (2) zöld dió (1) Turizmus Világnapja

Tovább a Facebookora

Nyugat- Dunántúl térkép

NyD_regio_terkep.jpg

2014.09.17. 09:19 I ♥ NYUGAT

Egy kis vasút nagy napja!

A születésnapok mindenki életében nagy mérföldkövek, fontos események. Nagycenk, vagy, ahogy sokan nevezik Széchenyi faluja is igen jeles napra készül. Szeptember 21- én, Széchenyi István gróf születésnapján kerül megrendezésre a Múzeumvasút napja. A nagycenki Széchenyi-kastély közelében, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. kezdeményezésére 1972-ben épült meg a Közlekedési Múzeum 760 mm nyomtávolságú, gőzüzemű múzeumvasútja. A vasutat a GYSEV Zrt. üzemelteti Nagycenk és Fertőboz között, a szolgálatot vidám és elhivatott gyermekvasutasok látják el. A kisvasút nagy napján, a legkitartóbb vasút rajongók kipróbálhatják a hajtányozást, sőt az érdeklődők még a fűtőházat is megtekinthetik Fertőbozon. A vasúti kocsikat a méltán híres András gőzös húzza letűnt korok hangulatát idézve. Vidáman tekergő gőzfelhők, duruzsoló zakatolás, régi korok hangulatát idéző vonat kocsik, mosolygó gyerek vasutasok, és csodálatos táj, ez az élmény és hangulat várja a látogatókat. Az emlékparkban modellvasút kiállítás és játék is lesz az érdeklődőknek, és természetesen Cenki Teki a GYSEV Zrt. híres kabala figurája is vár kicsiket és nagyokat. A lebélyegzett múzeumvasúti menetjegy felmutatása mellett a gyerekek visszaútban díjmentesen utazhatnak a GYSEV Zrt. belföldi vonalain. Miután nosztalgiáztunk a múzeum vasút csodálatos világában, érdemes megtekinteni Nagycenk további nevezetességeit is a Széchenyi-kastélyt, a Hársfa sort, a Lovardát és a Széchenyi Mauzóleumot.

Bővebb információ: www.gysev.hu

DSCF1957.JPG Visszaindulás előtt Fotó: Tatai András Forrás: www.kisvasut.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Széchenyi Nagycenk András gőzös


2014.09.10. 09:01 I ♥ NYUGAT

Kékfrankos-mánia

Tudtad, hogy a Kékfrankos Fővárosában Kékfrankkal fizethetsz akár a kékfrankosért is? De kékfrankossal készült bográcsételt vagy süteményt is kóstolhatsz a Kékfrankos Szakácskirály Választás és GasztroÜnnep nevű rendezvényen.

Nézzük csak sorjában ezt a kék-storyt. A Soproni Borvidék hazánk egyik legrégibb történelmi borvidéke, melynek eredete egészen a keltákig vezethető vissza. A XIV. század elején Magyarország legjelentősebb borvidékei között tartották számon, a XIX. századtól a poncichterek, németajkú gazdák tették messze földön híressé a soproni bort. A Soproni borvidéken a kékszőlő, főleg a kékfrankos termelése kiemelkedő, ennek köszönhetően viseli a város a „Kékfrankos fővárosa” címet, de jelentősek a zweigelt, cabernet sauvignon, merlot, és pinot noir ültetvények is.

Hogy honnan is ered a kékfrankos név? Hát persze, hogy a legendás múlt homályából. És itt a lényeg nem a múlton, hanem a legendán van. E szerint az 1800-as évek elején Napóleon katonái Sopronban táboroztak. A katonáknak annyira ízlett a soproni bor, hogy az ellátmányon felül saját pénzből maguk is vásároltak belőle. Két féle pénzük volt: a háborús fehér frank és az értékesebb kék. Amikor fizetésre került a sor, a soproni boros gazdák csak annyit mondtak: „Kék frankot!” Állítólag azóta hívják kékfrankosnak a híres soproni bort. S bár ez csak legenda, jó alapot teremtett a Kékfrank bevezetésének 2010-ben. A Kékfrank utalvány egy helyi fizetőeszköz, mellyel már több száz elfogadóhelyen fizethetünk, elsősorban Sopronban és környékén – akár jófajta kékfrankos borért is.

Apropó, Kékfrankos. Az igazi kékfrankos-rajongóknak kötelező program Sopronban a PannoMánia – Kékfrankos Szakácskirály Választás és GasztroÜnnep (09.20). A program főszereplője a híres soproni vörösbor, mellyel bográcsételeket és süteményeket készítenek a versenyzők. Hab a tortán a Kékfrankos Szakácskirály megkoronázása. Mindez gazdag kulturális programmal körítve.

Részletes program: http://hotelsopron.hu/hu/programajanlo-cikkei/2014-08-27-09-58-49

 DSC_4092 másolata.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: kékfrankos Sopron


2014.09.03. 09:00 I ♥ NYUGAT

Bohém Bacchus, avagy mitől telik be a pohár?

Hát bizony a finom boroktól! Azaz borokkal! Elég csak ellátogatni a régió számos borünnepeinek, szüreti mulatságainak egyikére, ahol kulturális programok élvezete mellett kóstolgathatjuk a finom nedűket. Borünnep várja a látogatókat szeptember folyamán többek között Sopronban, Zalaegerszegen a Szigetközben és Kőszegen.

Idén Sopron történelmi belvárosában, a Fő téren várja az érdeklődőket a Kékfrankos Nyár záró rendezvényét, a Soproni Szüret Bor- és Gasztronómiai Fesztivál és Kézműves kirakodóvásár (09.05-07). A hangulatos vásári forgatagban teret adnak hazánk kézműves remekeinek, a legfinomabb soproni boroknak, pálinkáknak, gasztronómiai ínyencségeknek és mindemellett változatos programcsokor várja a kilátogató vendégeket a fesztiválszínpadon. Számos hazai sztárfellépő művész gondoskodik a jó hangulatról. Kicsik és nagyok együtt ünnepelhetik a szüreti időszak megkezdését a Kékfrankos Fővárosában.

VII. Belvárosi Szüret és Zalai Teríték, Bor és gasztrofesztivál (09.03-07) Zalaegerszegen kínál látni- és kóstolni valót. Szüreti felvonulás, Bor- és mézlovagrendek felvonulása mazsorettekkel, a Zalai Táncegyüttes műsora, valamint könnyűzenei koncertek szórakoztatják a látogatókat Zalaegerszeg belvárosában.

Mosonmagyaróváron a Szigetköz ízei, Vármegye borai fesztiválon (09.12-14) hódolhatunk a bor élvezetének. A szervezők különös gonddal válogatják az eredeti magyar portékákat vásárra, a hagyományos előadásokat és játékokat gyermekrendezvényekre. A festői környezetben a már megszokott módon kiváló magyar borok és pálinkák sorakoznak fel a borfaluban, a vendéglátók hagyományos magyar ételekkel várják a rendezvényre látogató közönséget, az estéket pedig a legnépszerűbb magyar fellépők színesítik.

A Kőszegi Szüret (09.25-28) különlegessége, hogy a nemes nedűk mellett a Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó zenéje is vidítja a lelket. A jókedvet fokozza a jelmezes felvonulás, ahol mókás jelmezt ölt a város apraja-nagyja. Emellett lesz népzene, néptánc, modern tánc és természetesen fúvószene és bor minden mennyiségben.

És bónusz-tippként egy igazi boros „csemege”: a PannoMánia – VIII. Kékfrankos Szakácskirály Választás és GasztroÜnnep (09.20) Sopronban, ahol a bor átlényegülésének lehetünk tanúi. Az isteni nedű nem a pohárba, hanem a finom bográcsételekbe és süteményekbe kerül, de mindez mit sem von le élvezeti értékéből.

Soproni Szüret 1 másolata.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: szüret bor


2014.09.01. 10:34 I ♥ NYUGAT

Top 5 freskók, falfestmények

 1. Sopronbánfalva- Karmelita templom

A nyolc évszázados múltra visszatekintő Karmelita rend női ágát 1452-ben alapította Boldog Soreth János. Magyarországon elsőként a Sopronbánfalván telepedtek meg 1891-ben a karmelita apácák és rövidesen virágzóvá tették a középkori eredetű pálos kolostort. Működésüknek éppen 1950-ben vetett véget a nálunk is végigsöprő sztálini diktatúra és miként az összes hazai szerzetesrendet, őket is feloszlatták és szétszórták a nagyvilágban. Ugyanebben az évben készült a templom falára egy rejtélyes freskó, melyen Szent Mihály arkangyal győzi le a Sátánt. Azóta is közszájon forog, hogy a művész-Básti Zoltán- Luciferben Joszif Visszárionovics Sztálint festette meg. A freskó ma is látható a templom falán, így bárki maga döntheti el kit is vél felfedezni a legyőzött Gonosz arcvonásaiban.

 kepeslap2.jpg

 kép forrása: www.mult-kor.hu

 1. Esterházy- kastély Díszterem Apolló újjászületése mennyezeti freskó

„Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!" E mondat jegyében épült fel az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélya a Fertő-tó vidékén, Fertődön. A kastély együttes kiépítése és fénykora Esterházy „Fényes" Miklós herceghez kötődik. A kastély Dísztermének mennyezeti freskója – melyet a Maulbertsch tanítvány Joseph Ignatz Milldorfer festett, szerves egészet képez a terem többi díszítményével, így a sarkokban álló évszakok allegóriáival és a falakat borító egykori mitológiai témájú olajfestményekkel. A 100 négyzetméter felületű mennyezeti freskó a sötétségből a világosság felé vágtató Apollót ábrázolja a négy pompás, hófehér ló vontatta napszekéren. Az ábrázolás különlegessége, hogy a terem bármely részéből föltekintve a lovak a szemlélődő felé fordulnak.

 eszterhazapan013.jpg

Kép forrása: www.eszterhaza.hu

 1. Sárvári vár Díszterem fekete bég csatái

A Sárvári vár barokk stílusú dísztermét Nádasdy III. Ferenc építtette 1649- 1653 közt. A mennyezet képeit Hans Rudolf Miller festette. A monumentális csataképsorozat a hazai barokk művészet legnagyobb szabású történeti falképsorozata. A legtöbb Nádasdy II. Ferenc, a „fekete bég” törökkel vívott csatáit mutatja be. Azért nevezték így, Nádasdy Ferencet, mert 15 éves háború idején, a XVI. Század végén a török elleni harcokban kiemelkedő szerepet játszott."

 sarvar.jpgKép forrása: www.nemzetimuemlek.hu

 1. Hédervári- kastély Vadászterem

Három építészeti stílus emlékein hordozhatja körbe tekintetét az a látogató, aki a hédervári kastély szfinxekkel őrzött kapujn át a kövezett udvarba lép. A kastély a 16. század óta szolgálta a jeles világi és egyházi méltóságokat adó Héderváry-családot. A második világháború után általános iskolaként hasznosított kastély tornatermében a bordásfalak takarásának köszönhetően maradtak meg a csodaszép, vadászjeleneteket ábrázoló falfestmények- az egykori és mai Vadászterem ékei. A hűsölőként szolgáló Sala terrana freskóvilága is lenyűgöző.

 

 1. Veleméri templom freskói

A falu feletti dombon, kis tisztás közepén áll az 1200-as években épült középkori templom. A kívülről egyszerűnek tűnő aprócska templomban belül igazi kincses tár. Nemrégiben bebizonyították azt, amit régóta meséltek: ebben a fény templomának is nevezett épületben minden freskót és ablakot pontosan úgy helyezett el a mester, hogy éppen abban a pillanatban süsse meg a Nap, amikor annak mondanivalója van. Napközben szépen végigjár a fény minden freskón, kivéve egyet: a pokol természetesen midig sötétben marad.

250px-R.k._templom_(9510._számú_műemlék)_5.jpg

Forrás: www.wikipedia.hu

Szólj hozzá!

Címkék: freskó


2014.08.25. 08:00 I ♥ NYUGAT

Top 3 állatságok- avagy a kabala vonzásában

Igen jól írtam nem kabbala, hanem kabala, tehát nem vallási tanokról, hanem cuki állatfigurákról van szó! Top 3 összeállításunk célja, hogy bemutassuk a régió legédesebb, legismertebb figuráit. Van aki titkolja, van aki felvállalja, de azt hiszem talán mindenkinek volt olyan életkorszaka, mikor élt- halt a puha kis plüss állatokért. Íme egy kis ízelítő a legjobbnak ítélt nyugat- dunántúli kabala figurákból:

 1. Cenki Teki
  1347284931cenki_olvas_fejl_c.jpg

A GYSEV Zrt. kabalája a Cenki Teki. A mosolygós, vidám teknősbéka figura sok gyerek kedvence. Személyesen is meg szokott jelenni rendezvényeken, a vasúti kiadványokban és a vasúti jegyeken is. Miért éppen teknős? Nos, a válasz egyszerű rajzpályázatot hirdettek kabala figura kérdésben és a nagyon cuki teknőc tetszett mindenkinek a legjobban. A társasághoz igazodva a teknőc színe zöld-sárga lett. Mára olyan népszerű és ismert lett, hogy hamarosan saját honlapja is lesz.

 index_1.jpg

Forrás: www.gysev.hu

 1. Spancsi

A Büki Gyógyfürdő Zrt. is gondolt a legkisebbekre is, Spancsi személyében. Aki a következőképpen került Bükfürdőre:

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy pingvin, akit SPAncsinak hívtak és a
Déli sarkon élt. SPAncsi, a pingvin azonban nem hasonlított a társaira, mivel
ő nem szerette a hideget, és mindig fázott. Amíg társai pancsoltak, ő arról ábrán-
dozott, hogy olyan helyre költözik, ahol kék az ég, zöld a fű, és mindig meleg a víz.
Úszás helyett ezért inkább az interneten szörfölt, és új lakóhelyet keresgélt magá-
nak, mígnem rátalált Bükfürdőre, ami minden igényének megfelelt.
Ezért úgy döntött, hogy a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrumba költözik. A gyermekek nagy
örömére azóta is együtt„spancsolhatnak" vele.”

index_2.jpg

Spancsinak van szinezője, és sajt három nyelvű fülbemászó dallamú éneke is, melyet letölthetsz itt:

http://www.bukfurdo.org/spancsi/music/SPAncsi-dal-HU.mp3

Sőt Spancsi igazi sztár, hiszen saját videoklipje is fellelhető:

http://www.youtube.com/watch?v=JFpeKYH9oSw&feature=youtu.be

Forrás:www.bukfurdo.hu

 

 

 1. Pocok
  pocok mese.jpg

A FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont lakója és kabalafigurája Pocok teljes nevén Microtus Oeconomus ssp. mehely, aki amint neve is előrevetíti egy Szigetközben élő északi pocok. Pocokmesék címmel megjelent már a FUTURA első foglalkoztató könyve. A történet szerint a szeretetreméltó édes kis állatnak új otthon után kell néznie. Számos kalandot átélve nemcsak hogy megtalálja a legkedvezőbb élőhelyet, de felfedezi a minket körülvevő természet számos csodáját, és még a világűrbe is kiutazik. A négy részből álló mesekönyv epizódjai egyben a FUTURA négy őselemét, a Vizet, a Földet, a Levegőt és a Tüzet is megidézik, épp úgy, ahogy az épület szintjei követik egymást.

 pocok.jpg
Forrás: www.futuramoson.hu

    

Szólj hozzá!

Címkék: Cenki Teki Spancsi Pocok


2014.08.18. 14:53 I ♥ NYUGAT

Szent György-vonalak

A keleti kultúrákban a Szent György vonalakat sárkányösvénynek nevezik, a különféle földsugárzások közül a jótékony hatásúak közé tartoznak. Ezek az energiafolyamok úgy hálózzák be bolygónkat, ahogyan a testünket átszövik a meridiánok, azaz energiacsatornák.
A régi korok emberei ismerték ezeknek, a helyeknek az élettani és spirituális hatását, és szent helyként tisztelték. Hazánkban olyan szakrális jelentőségű helyszínek alatt fedezték fel a Szent György-vonalak kereszteződéseit, mint az őskeresztény központok, az Árpád-kori templomok és a középkori kolostorok. Világszerte pedig a Mária-kegyhelyek és az ősi civilizációk vallási központjai: az egyiptomi piramisok, a perui Macchu Picchu, vagy az angliai Stonehenge alatt bukkantak a Föld energiaáramainak találkozási pontjaira.
A Lenti Termálfürdő területén található a Szent György Energiapark, mely hazánk egyik kiemelkedően nagy energiájú csomópont, hiszen itt három energiavonal találkozik. Gyógyító hatása az energiavonalaknak jelentős, az energiahiányos állapotot állítják helyre. Egy alkalommal 1-2 órát érdemes eltölteni a Szent György Energiaparkban, így harmonizálják a szervezet energiaáramlását. Egyes természetgyógyászok szerint minden betegség forrása az energiahiányos állapot. Töltődjünk fel energiával Lentiben a jótékony földsugárzás hatására!

lenti2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Lenti Szent György vonalak


2014.08.15. 11:13 I ♥ NYUGAT

Páneurópai Piknik 25

A vasfüggöny leomlásáról az ifjabb generáció már csak elbeszélésekből hall, pedig a jelen meg nem értése a múlt nem ismeréséből fakad. A szögesdrót, a vasfüggöny, az őrtorony és a menekültáradat fotókon még mindig nyomasztó látvány. Figyelmeztetnek, hogy vigyáznunk kell, meg ne történjen újra az, amit most próbálunk elfelejteni. Az utazási szabadság utáni vágy, a többi szocialista országban előrehaladó reformok, rokoni találkozások a Balatonnál mind reményt adtak az elkeseredetteknek.

A Páneurópai Piknik Emlékhely minden részlete kisugárzással és jelentőséggel bír. Itt található egy határátkelő is, amely jelzi, most már szabadon átkelhetünk. Ehhez kellett, hogy 1989. augusztus 19-én délután a határok megnyíljanak, minden következmény nélkül. Egy menekültáradat sírva, szomorúan és megtörten, de átkelhessen és kitörhessen a szögesdróttal körülvett országból. Emlékezzünk, hogy ne felejtsünk.

Az országot vasfüggöny zárta el a Nyugat-európai országoktól, ma ennek helyére épült ki az Eurovelo 13 – Vasfüggöny-kerékpárút osztrák-magyar szakasza. Az átadóünnepség a Páneurópai Piknik 25. évfordulójára esik, 2014. augusztus 19-én délelőtt kerül megrendezésre Sopronpusztán, Sopronkőhida mellett.

paneuropai.JPG

Forrás: www.paneuropaipiknik.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Páneurópai Piknik


2014.08.12. 11:30 I ♥ NYUGAT

Gyógynövény-barátok Pannonhalmán

A Pannonhalmi Bencés Főapátságban augusztus közepén a gyógynövények körül forog az élet. Augusztus 15-20. között rendezik meg ugyanis a Gyógynövényes hetet, mely a bencés gyógyászati és gyógynövény-termesztési hagyományokat idézi meg az apátsági gyógynövénykertben termesztett gyógynövények segítségével. A rendezvény központi helyszíne a Főapátság 2010-ben kialakított Gyógynövényháza, valamint az ezt körülvevő, középkori minta alapján megtervezett gyógynövénykert. A hét során a gyógy- és fűszernövényekhez kapcsolódó ismeretterjesztő és kézműves foglalkozásokkal várják a látogatókat, a Gyógynövényházban kialakításra került teázóban pedig gyógynövény szörpök és teák kóstolhatók. A rendezvénnyel egy időben a Főapátság étterme, a VIATOR étterem különféle gyógynövényes specialitásokkal várja a vendégeket, melyek csak ebben a pár napban kóstolhatók.
A rendezvény idején mindennap önállóan megtekinthető a Gyógynövénykert, a Levendula-lepárló műhely és a Gyógynövényház A gyógynövények vezetett séta keretében is megismerhetők, melynek középpontjában az öt legfontosabb pannonhalmi gyógynövény - a levendula, a zsálya, a citromfű, a kakukkfű és a borsmenta - áll. A tárlatvezetés után kézműves foglalkozásra nyílik lehetőség. A foglalkozások alatt készített csokrokat, koszorúkat, illetve a vendégek által otthonról hozott gyógynövényeket a gyógynövényáldás keretében áldja meg Várszegi Asztrik főapát. A program során szentmisén vehetnek részt a látogatók, a zárónap fő programjai pedig az új kenyér megáldása, valamint a Hárompatak zenekar népzenei koncertje.
A Gyógynövény héttel párhuzamosan zajlik a Kolostori termékek vására és magyar világörökségek utcája program (augusztus 16-17), ahol bemutatkoznak többek között a ciszterci nővérek, a bakonybéli és a pannonhalmi bencések, valamint Tokaj, Hortobágy és a Fertő-Hanság Nemzeti Park.
www.bences.hu

gyogynovenyaldas.JPG 

Szólj hozzá!

Címkék: Gyógynövénykert Gyógynövényház


2014.08.12. 09:48 I ♥ NYUGAT

Savaria Történelmi Karnevál – 15!

Aki járt már a Savaria Történelmi Karneválon, sosem felejti el annak különleges atmoszféráját. Itt mindenki jókedvű, barátságos, sokan római tógában, tunikában járják végig a fesztivál helyszíneit. Az egész olyan, mint egy hatalmas szabadtéri ’jelmezbál’.

A Savaria Történelmi Karnevál (augusztus 21-24) nem csak Szombathely, de Közép-Európa egyik legnagyobb jelmezes-historikus rendezvénye is. A karneválozó városban a látogatók egy különleges időutazás részeseivé válnak, ahol a 2000 éves történelem, a művészetek, és a hagyományok elevenednek meg. A rendezvény létjogosultságát a fennmaradt római sírkövek, oltárok, feliratok, régészeti leletek igazolják, bizonyítékául annak, hogy a város Pannónia fontos polgárjogú települése volt.

A Karnevál helyszínei – a Történelmi Témapark, a Borok Utcája (Via Vinorum), a Kalandvár (Campus Ludendi), a Művészetek Utcája (Via Paladia), az Öreg Város Vására (Forum et mercatus), a Karneválszínház (Teatrum Savarienses) – a jubileumi 15. évben is bőséges és színes programmal várja a látogatókat. A Történelmi Témaparkban az 1. század római harcászatától egészen a 17. sz. nyugat­európai zsoldos muskétásainak hadviseléséig terjed a kínálat. A Gáyer-parkban, a Campus Ludendiben minden a gyermekekről és a családokról szól: játék, móka, kézműveskedés, ismeretbővítés, vízi kalandok, színház és muzsika – mind a kicsikre és gyermeklelkű kísérőikre szabva. A Művészetek Utcájában képző- és iparművészek várják nyitott galériáikban az érdeklődő látogatót, akiket készséggel avatnak be műhelytitkaikba is. A város karneváli képét, atmoszféráját idén is meghatározza az Öreg Város Vásárának középkori hangulata, ahol az ország és a nemzet legkiválóbb mesteremberei és kézművesei kínálják szebbnél szebb, kiváló minőségű portékáikat. A Karneválszínház ezúttal az Olasz szalmakalap című darabbal szórakoztatja a nagyérdeműt.

A 15. jubileumi Karnevál két érdekességgel is szolgál: meglepetés-programmal várják azokat a 15 éveseket, akik a Karnevál időpontjában ünneplik születésnapjukat, valamint a jubileum apropóján megválasztják a Karnevál Tortáját.

Forrás: www.savariakarneval.hu

DSC_0722_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Savaria


2014.08.11. 11:11 I ♥ NYUGAT

Koronázási ünnepély Sopronban

A magyar koronázó városok sorában nem szoktuk Sopront említeni, pedig egy magyar királyt (III. Ferdinánd, 1625) és két királynét (Gonzaga Anna Eleonóra, 1622 és Wittelsbach Eleonóra Magdolna, 1681) a Nyugat-dunántúli szabad királyi városban, Sopronban koronáztak.
Az események alkalmával Sopron a Magyar Királyság ideiglenes fővárosa, a Habsburg –udvar gyülekezőhelye lett, bár e különleges funkciót napjainkra az emberek elfeledték. A koronázási ünnepély 2014. augusztus 15-17. között kosztümös fesztivál keretében eleveníti fel Sopronban a 17. századi királykoronázási ceremóniákat. Látványos dramatikus játékkal, élménydús szórakozással, jófajta kékfrankos kóstolással vár Sopron!


2014. augusztus 15. péntek
- Nagyboldogasszony ünnepe
16:00 Templomi búcsú és emlékezés a templomszentelésre, szentmise a Bencés Templomban. Főcelebráns: Dr Kránitz Mihály teológiai tanár, Éneket vezeti: Kórus Spontánusz
19:00 Koronázási díszmenet a Szent Mihály templomtól a Fő térre
19.30 A Korona fogadás a Fő téren
20:00 Kónyai Tibor Jazz Quintet & Rabie Lili koncerje
22:00 Yeahmen Jazz Trió koncertje


2014. augusztus 16. szombat

13:00 Csalóka Péter – a Teleszterion Színházi Műhely vásári komédiája Weöres Sándor írása nyomán
14:00 Sopron Táncegyüttes és a Fajkusz Banda műsora
16:00 Ördöngölő - a Teleszterion Színházi Műhely mesejátéka
16:00 Lővér Vadászkürtösök ünnepi műsora
17:00 KORONÁZÁSI TÖRTÉNELMI JÁTÉK a Bencés (Nagyboldogasszony) templomban Eleonóra Magdolna királyné koronázása. Énekel: Kórus Spontánusz, Aranysarkantyús lovagok avatása, Áldásosztás, Királyi díszmenet a belvárosban (dobosok, zászlóvivők, zászlóforgatók, lovasok korhű jelmezes felvonulása)
19:00 Bachtól Beatlesig. A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus zenekar kamaraegyüttesének műsora
21:00 Tűzszínház
22:00 Te rongyos élet - Operett és musical válogatás


2014. augusztus 17. vasárnap
10:00 Ünnepi szabadtéri szentmise a Fő téren. A szentmisét vezeti Dr. Bábel Balázs érsek, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye metropolitája
16:00 Kvintesszencia
17:00 Hegykői Tűzoltózenekar koncertje
19:00 Utcabál a Prakker Zenekarral
Gyermek játszóház, kézműves kirakodóvásár, gasztronómiai ínyencségek mindhárom napon a Fő téren.

További információ:

Sopron, Fő tér. Tel.: +36/99/508-835 bocskei@soproniborvidek.hu www.soproniborvidek.hu

P1270845aaaccc.jpg

Forrás: www.sopron.hu

Szólj hozzá!

Címkék: koronázás Sopron