Akadálymentes tanösvény a Jeli Arborétumban

2016. május 09. 09:23 - I ♥ NYUGAT

Átadták a Jeli Arborétum akadálymentesített tanösvényének második ütemét a Vas megyei Kám község közelében. A látássérültek tájékozódását immár közel 1500 méteren segítik Braille-írásos táblák. A sétaút első ütemét 2014 májusában avatták fel. Az akkor átadott 800 méter hosszú akadálymentesített járda mentén 25, Braille-írással is ellátott tábla ismerteti a látássérültekkel a karnyújtásnyira álló fákat és cserjéket. A szintén akadálymentessé tett parkolóhelyről különleges burkolattal készült járda vezet a pénztárhoz, a mozgássérültek által is használható illemhelyhez és a főbejárathoz. A látássérülteket hangos idegenvezető eszköz is segíti.

jeli.jpg

Virágzó rododendron a Jeli Arborétumban

Fotó: MTI/Varga György

A most átadott második ütemben újabb 660 méteres tanösvényt alakítottak ki, 13 új táblával, illetve egy nagyméretű köszöntőtáblával. Az új táblákon a magyar és Braille-írásos szöveg mellet már németül is olvasható az ismertető szöveg.
A legtöbb látogatót a havas szépe (rhododendron) tömeges virágzása vonzza. Május és június hónapokban a kert virágruhába öltözik. A nagy mennyiségű virág, változatos színeivel és bódító illatával ejti ámulatba a látogatókat. A Vasi Hegyhát gyöngyszemét a tavaszi virágzás tette Európán is túljutó hírűvé. A kertet nemcsak a virágzás idején érdemes felkeresni, hiszen több száz féle fenyő és lombhullató fa található meg az arborétumban, a Kaukázustól a Balkánon át egészen az Egyesült Államokig és Kanadáig a világ számos tájáról hoztak ide különböző fajokhoz tartozó egyedeket.

Forrás: Turizmus.com

Szólj hozzá!

Mangalica, pálinka és majális...

2016. április 28. 13:47 - I ♥ NYUGAT

Mangalica, pálinka, és majális…mindez egyben várja a nagyérdeműt  Zalaegerszegen. Zala megye egyik legnépszerűbb és legnagyobb tömeget vonzó gasztronómiai rendezvénye, a Pálinka és Mangalica Majális, ötödik alkalommal kerül megrendezésre a belvárosban a hétvégén. Aki szeret és tud főzni, kipróbálhatja tudását a mangalicapörkölt főzőversenyen, de természetesen, aki inkább csak megkóstolná őt is várja a számtalan ínyencség. Finom étel mellé, finom ital dukál, tartja a mondás, így ha már főszerepben a mangalica, akkor az ízes, zamatos jóféle pálinka sem maradhat el. A jó hangulatról és szórakozásról motoros felvonulás, gyermekprogramok, Országos Kettesfogathajtó verseny, koncertek és országos kézműves vásár gondoskodik.

 palinka_mangalica.jpg

Bővebb információ és részletes program:

http://itthon.hu/uti-tippek/-/netaview/1182143/v.-palinka-es-mangalica-majalis

 

Szólj hozzá!

Kóstolj bele a tavaszba Nyugat-Dunántúlon is!

2016. április 18. 13:24 - I ♥ NYUGAT

A 2016-os esztendő a gasztroélményekről szól, az ízletes, karakteres, egyedi magyar ételekről és fenséges italokról. A Gasztroélmények Éve következő nagy eseménye a Kóstolj bele a tavaszba akció. Április 21. és 24. között mindenkit kirándulásra és természetjárásra buzdítunk, amit szabadban főzéssel is kiegészítünk. A nyugat-dunántúli programok között mindenki megtalálhatja az érdeklődéséhez és ízléséhez illőt, hiszen ezen a hétvégén számos színesebbnél színesebb program várja az érdeklődőket.
A Zala Megyei Népművészeti Egyesület ismét megrendezi a fazekasok országos seregszemléjét, a XIII. Zalaegerszegi Országos Fazekas-Keramikus Találkozót és Fesztivált 2016. április 22. és 2016. április 24. között a Göcseji Falumúzeumban. Zalaegerszeg büszke a vidék hagyományaira, népi kultúrájára. A Fazekas Fesztivál a zalai, vasi „gölöncséreknek”, gyönyörű mesterségüknek állít emléket.
Bővebb ismertető, program: http://itthon.hu/programok/-/netaview/421591/zalaegerszegi-orszagos-fazekas-keramikus-talalkozo-es-fesztival

fazekas-feszt.jpg

                                              kép forrása: zalaegerszegturizmus.hu


Szintén hétvégén kerül megrendezésre a Herényi Virágút 2016. Virág-és dísznövény kertészeti kiállítás- és vásár, amely Magyarországon, egyedülálló módon - a kb. 1 km² -en elhelyezkedő - több mint 15 helyi virág és dísznövény kertészet és vállalkozás bemutatkozását megjelenítő rendezvény. Természetesen a pompás virágok látványa mellett szórakoztató programok is várják a nagyérdeműt.

herenyi-viragut.jpg

                                          kép forrása: Tourinform Szombathely


Bővebb ismertető, program: http://itthon.hu/programok/-/netaview/1416523/herenyi-viragut
A folklór és hagyományőrző programok kedvelőinek is tartogat csemegét a hétvégi rendezvény kavalkád. Sárkányölő Szent György jeles napján évről évre felélednek a régi vásári hagyományok Szombathelyen. A színpadon és a skanzen más helyszínein zajló kulturális programok felelevenítik a letűnt korok vásári szokásait, néptáncbemutatóval, koncerttel és bábjátékkal várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt.
Bővebb ismertető, program: http://itthon.hu/programok/-/netaview/1560823/szent-gyorgy-napi-kezmuipari-vasar
1740 óta minden évben Szent György napján (április 24.) berajzolják a kőszegi és Kőszeg környéki szőlőhajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe. A hagyomány köré szerveződött ünnepségsorozat borünnep is egyben. Borverseny, kirakodó vásár, koncertek és néptánc színesíti az ünnepséget.
Bővebb ismertető, program: http://itthon.hu/uti-tippek/-/netaview/1701213/szolo-jovesnek-konyve-programsorozat
A zenekedvelőknek Celldömölk kínál kiváló programot a hétvégén, hiszen most kerül megrendezésre a Bárdos Lajos Fesztivál. A fellépő énekkarok a klasszikus zeneszerzők művei mellett könnyedebb hangvételű dalokat, és zongorakíséretes műveket is válogatnak a találkozóra.
A kerékpározás kedvelői is elővehetik a drót szamarakat, mert Kőszegen Mountainbike túrával lehet belekóstolni a tavaszba. A túra 15 km hosszúságú, a Várkörtől a Szikla-forrásig tart, ahol szalonnasütögetés is vár a kirándulókra. Bővebb információ: http://www.naturpark.hu/hirekprogramok/programok/detail/mountainbike-tura-a-szikla-forrashoz-szalonnasuetessel.html
A Gasztroélmények Éve természetesen nem csak tavasszal, hanem egész évben tartogat még számos programot az érdeklődőknek, olyan jelentős rendezvényekkel, mint az Őrségi Tökfesztivál, Orsolya-nap, Velemi Gesztenyeünnep, Kárpát-medencei Mézfesztivál, Szent Márton napi országos nagyvásár.

Szólj hozzá!

Megbélyegezve...

2016. április 13. 11:30 - I ♥ NYUGAT

Általánosságban elmondható, ha valakit megbélyegeznek, az nem szokott dicsőség lenni, sőt...kivéve ha emlékbélyeget készítenek róla. Régiónk történetének két kiemelkedő alakjáról Szent Mártonról és gróf Széchenyi Istvánról adott ki a Magyar Posta Zrt. a közelmúltban egy-egy emlékbélyeget.

Idén ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Az egykori püspök tiszteletére meghirdetett szentév alkalmából a Magyar Posta Zrt. Szent Mártont ábrázoló emlékbélyeget adott ki. A bélyegképen a Pannonhalmi Evangelistarium Szent Márton-ábrázolása, valamint a középkori kódexből vett szövegrészlet látható, amelyet aranyfólia tesz különlegessé. A bélyeg normál méretű, 240 ezer példányban készült és valamennyi postán megtalálható lesz. Névértéke 115 forint.

szen-marton-belyeg.jpg

                       kép forrása: infovilag.hu

Szent Márton a Római Birodalom Pannonia Provincia területén, Sabaria városában született 316-ban. Tizenöt évesen apja akaratára belépett a római hadseregbe. A feljegyzések megemlítik segítőkészségét, jóindulatát, ami miatt meglehetősen különbözött társaitól. Egy hideg, téli este Ambianum város kapujánál egy nélkülöző koldussal találkozott. Ekkor saját köpenyét kardjával kettévágta, majd egyik felét a koldus vállára borította. Nem sokkal ezután álmában megjelent neki Krisztus a koldusnak adott köpenyben, aminek hatására 339-ben, huszonkét évesen megkeresztelkedett, majd szerzetes lett. 361-ben Ligugében megalapította első monostorát. 371-ben megválasztották Tours püspökévé, és ettől fogva a Gall vidék térítésének szentelte életét.Püspökként is szerzetesi egyszerűségben, alázatban élt. Tevékenységét csodák, gyógyulások kísérték. 397-ben halt meg.

szent-marton-boritek.jpg

                             kép forrása: infovilag.hu

Idén a 225 éve született és 156 éve elhunyt Széchenyi Istvánra is emlékezünk. A Magyar Posta Zrt. alkalmi bélyeget bocsátott forgalomba Széchenyi István születésének 225. évfordulója tiszteletére. Az egyedi hangvételű bélyeggrafikán a 19. század húszas éveiben megindult reformmozgalom kezdeményezője, kiváló író és államférfi, a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István portréja rajzolódik ki. A bélyeg 225 forintos névértéke is jelképes, 300 ezer példányban bocsátották ki. Érdekesség, hogy a Magyar Posta bélyegein Széchenyi István a leggyakoribb motívumnak számít: 31 alkalommal szerepelt eddig személye vagy a hozzá köthető vívmányok, tettek bélyegeken.

szechenyi_belyeg.jpg

                                                   kép forrása: posta.hu

Széchenyi István 1791. szeptember 21-én született Bécsben. Apja Széchenyi Ferenc gróf, anyja, Festetics György gróf leánya, Julianna volt. Tizenhét éves korában már katona volt. Részt vett a Napóleon elleni háborúkban, ahol bátorságával és vakmerőségével tűnt ki. Rengeteget utazott, bejárta Törökországot, Kelet- és Nyugat-Európát. Utazásai közben döbbent rá hazája elmaradottságára. Megállapította, hogy történelmi neve súlyos kötelességgel is jár, ezért életcéljául nemzete sorsának előmozdítását tűzte ki. Hazatérve ő lett a reformgondolat kezdeményezője és legjelentősebb alakja. Számtalan fejlesztés, innováció, újdonság kapcsolható személyéhez. Eszméi, tevékenysége és hatása által a modern, új Magyarország egyik megteremtője. A magyar politika egyik legkiemelkedőbb és legjelentősebb alakja, akinek nevéhez a magyar gazdaság, a közlekedés, a külpolitika és a sport területén végrehajtott reformok fűződnek. 1860. április 8-án hunyt el.

Forrás: sopron.hu, szechenyiemlekbizottsag.hu,alon.hu

 

Szólj hozzá!
Címkék: emlékbélyeg

Virágba öltözött a Nyugat-Dunántúl

2016. április 07. 14:40 - I ♥ NYUGAT

Mint minden évben, idén is ajtónk előtt kopog a tavasz – sokunk nagy örömére. Ilyenkor – a komor tél után - nemcsak a természet öltözik virágtengerbe, hanem közérzetünk és lelkünk is felfrissül, kinyílik a napsütésre, a tavasz illataira és színpompás virágaira. Húzzunk hát bakancsot és járjuk be Nyugat-Dunántúl virágos rétjeit, túraútvonalait, arborétumait, nemzeti parkjait, natúr parkjait és töltekezzünk fel a tavaszi virágok lélekemelő látványával és bódító illatával.

herenyi-viragut.jpg

Fotó: Herényi Virágút, kép forrása: Tourinform Szombathely

Tovább
Szólj hozzá!

Millió tavaszi tőzike hirdeti a közelgő tavaszt Nyugat-Dunántúlon

2016. február 18. 12:27 - I ♥ NYUGAT

Milliószámra virágzik a tavaszi tőzike! Csáfordjánosfa mellett található ártéri erdőben idén az enyhe időjárás miatt március helyett korábban, már egy hete elkezdett virágozni a tavaszi tőzike. Jelenleg mintegy 17 millió tő található a 21,4 hektáros területen.
A virágba borult területet szombatonként 10 órától, a Csáfordjánosfáról induló, mintegy 4 kilométer hosszú tanösvényen tekinthetik meg a látogatók szakvezetővel.

Bővebb információ, jelentkezés:

http://www.ferto-hansag.hu/hu/programok/15--tozikes-hetvegek-februarban.html

tozike.jpg

kép forrása: www.ferto-hansag.hu

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: tőzike

Fánky Fesztivál – Zalaegerszeg

2016. február 04. 15:35 - I ♥ NYUGAT

Zalaegerszegen a farsang jegyében a hagyományos programok mellett idén először funky hangulattal készülnek a város legújabb fesztiváljára. A hagyományosnak számító farsangi felvonulás idén egészen más lesz, hiszen kiegészül egy teljesen új programmal 2016. február 5-én és 6-án. A rendezvény jótékonysággal van fűszerezve, jótékonysági fánkvásár, a Black II Black, Funky for fun, Funktion, Csipi-Csupi bábszínháza, valamint Bohócverseny lesz a hétvégén Zalaegerszegen! Mindenki Egerszegre!

Bővebb információ:

http://itthon.hu/esemenyek/-/netaview/1846533/fanky-fesztival

fanky_fesztival1.jpg

Kép forrása: zalaegerszegturizmus.hu

Szólj hozzá!