HTML

Nyugat- Dunántúl

Nyugat- Dunántúl, az erőt adó régió turisztikai gazdagságát jellemzik a testi megújulást nyújtó gyógyvizek, fürdők pl. Bükfürdő, Sárvár, Hegykő, Celldömölk, Kehidakustány, lelki megújulást nyújtanak szakrális emlékeink, pl. Mária út, Szent Márton út, valamint számos kulturális, történelmi emlék, látnivaló, programok, fesztiválok, kiváló szálláshelyek, méltán híres borok és ételek várják a vendégeket.

Hirdetés

blog_banner.jpg

Címkék

#élményitthon (1) #ÉlményItthon (1) 30y (1) Aladdin Lámpamúzeum (1) állatkert (1) Alsóerdő (1) aquacity (1) ásványvíz (1) bankjegy (1) belváros (1) Bérbaltavár (1) blog (3) böllérmáj (1) Borok Háza (1) ború (1) Bükfürdő (2) bunker (1) cáki (1) celldömölk (1) Celldömölk (1) Clusius (1) csáfordi erdő (1) csiga (1) Csömödér (1) csömödéri kisvasút (1) csúszdapark (1) Csütörtök (1) derű (1) díjak (1) Diófesztivál (1) disznótor (1) dödölle (2) EDEN (1) Egervár (1) én az év utazója (3) erdei (1) Eszterházi vigasságok (1) évutazója (1) Év utazója (1) Év Utazója (2) év utazója (1) Fertő-táj (2) fitnesz (1) fizikus-túra (1) fürdők (1) fürdőtúra (2) gasztronómia (1) Gébárti tó (1) gesztenye (2) Göcsej (1) gyógyfürdő (1) gyógyvíz (1) Győr (3) györkőc fesztivál (1) GYSEV (1) gyűjtsd a táblát (1) Hair (1) harmónia (1) Háromkirályok (1) Hegykő (1) hűség (1) Húsvét (1) Iseum Savariense (1) ivókúra (2) ízek (1) Ják (1) játék (1) kalandpark (3) Kanizya (1) kapu (1) kapuvár (1) kardfogú (1) karnevál (1) Kastély (1) Kehidakustány (3) Kemendollár (1) kemenes (1) kemenes vulkánpark (1) kiállítás (1) kiemelt (1) kikapcsolódás (3) kiscsikó (1) Kneipp (1) költészet (1) Körmend (1) Koronaőrző (1) koronaőrző (1) Kőszeg (4) kŐSZEG (2) Kőszegi Várszínház (1) kultúra (2) kultúrbusz (1) kulúra (3) levéltár (1) levendulahetek (2) liba (1) Ligneum (2) Lipót (1) lőcsei fehér asszony (1) magyar (3) Magyar (1) makett (1) malom (1) Márton (1) medvehagyma (1) Nádasdy (3) nagykanizsa (1) nap (1) napja (2) nemzeti park (1) nyitott pince (1) Nyugat-Dunántúl (4) Nyugat-Dunántúl az Utazáson (2) Nyugat-Magyarország (1) ökoturizmus (1) Őrség (2) őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (1) őrségi vásár (1) Orsolya- (1) pályázat (1) pannonhalma (1) pannonhalmi bencés apátság (1) pannonhalmi majorság (1) perec (1) pihenés (1) pincesor (1) poncichter (1) Pornóapáti (1) programajánló (3) prósza (1) Rum (1) ság hegy (1) Sárvár (4) Savaria (2) Sopron (2) sport (1) szállás győr (1) szállás horvátzsidány (1) szállás lipót (1) Szarvaskend (2) Szent (1) Szent Márton (1) szent Márton (1) szent vid (1) SZÉP-kártya (1) Szigetköz (1) Szigetköz ízei (1) színház (1) Szulejmán (1) szüret (1) szürke marha (1) táncfesztivál (1) táncszimulátor (1) téli feltöltődés (1) tigris (1) Tízforrás Fesztivál (1) tökfesztivál (1) Torkos (1) Torkos Csütörtök (1) tőzike (1) tündérfesztivál (1) túrázás (2) Turizmus Világnapja (2) Utazás 2013 (1) Utazás kiállítás 2013 (1) Vadása-tó (1) VAKÁCIÓ (1) vakáció (6) Valentin (1) vasút (2) Vas Népe (1) Velem (2) vihar (1) világnapja (1) víz (1) VOLT (1) wellness (1) Weöres Sándor (1) zala (1) Zalaegerszeg (2) zöld dió (1) Turizmus Világnapja

Tovább a Facebookora

Nyugat- Dunántúl térkép

NyD_regio_terkep.jpg

2014.07.16. 10:39 A.g.o.r.a.

Őrségi tökös és a Kristálytorony - VIDEÓ

Az Év Utazója pályázat nyertese, Dobos Judit a dimbes-dombos, csodaszép Nyugat-Dunántúlon kezdte 10 hetes országjárását, melyben golfozni tanul, óriás hintáról üvölt, kisvasutazik, VOLT Fesztiválon csápol, kenyeret süt és tökmagolajat üt. 

Szólj hozzá!

Címkék: őrség kalandpark Győr Nyugat-Dunántúl Év Utazója


2014.07.14. 16:28 Tencsi

Top 3 íz a Nyugat-Dunántúlról

1. Nagykanizsa és a dödölle

Olcsó, finom, magyaros. A jó dödölléhez egy kevés krumplin, liszten, són, zsíron és tejfölön kívül nem sok mindent kell. A krumplit kockára vágva megfőzzük és a vízzel együtt összetörjük. A hozzávalókat – a tejföl kivételével – összekeverjük és forró olajban, kanálnyi adagokban kisütjük. Tálalhatjuk teföllel, szalonnapörccel, pirított hagymával de akár vadhúsok mellé is kiváló fogás.

burgonya.JPG


Ha mégsem otthon próbálnánk ki ezt az ezerarcú krumplifánkot, akkor arra a legjobb hely erre Nagykanizsa! És ha már ide indulunk, tegyük mindezt gőzössel a csömödéri kisvasúton, járjunk egyet a milleniumi sétakertben, vagy lazítsunk egy jót az uszodában.

Vendélátóhelyek Nagykanizsán >>

2. Kapuvár, perec, böllérmáj

A Rábaközi perec az egyik legkülönlegesebb péksüteményünk: a soktojásos tésztát nem dagasztják, hanem egy speciális perecverővel habosra verik. Enyhén édeskés ízű, különösen omlós csemege, amelyet régen húsvét táján készítettek.

 

A böllérmájban nem csak máj, velő is van. Jellegzetes ízű, zsíros étel – húsimádóknak egyenesen kötelező!

És ha már így egymásra talált édes és sós induljunk mi is párosával kapuvárra, ahol mindkét finomságot megkóstolhatjuk.

Vendéglátóhelyek Kapuváron >>

3. Velem, gesztenye

Tüskés, mégis szelíd – ilyen a velemi gesztenye. Tortának, süteménynek, kalácsnak vagy akár csak egyszerűen pürének is kiváló, a helyiek pedig szinte bármilyen finomságot el tudnak készíteni belőle. Októberben a településen látványos gesztenyeünnepet szerveznek, de Velem sokkal több meglepetést is tartogat még.

A környéken még él a Szent Vid kultusz és itt futott az egész környéket ellátó, római kori vízvezeték. De találunk itt tanösvényt, natúrparkot és történelmi emlékhelyet is.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia perec gesztenye nagykanizsa dödölle kapuvár ízek Velem böllérmáj szent vid


2014.07.14. 14:33 Tencsi

Top 3 gyógyfürdő a Nyugat-Dunántúlon

 1. Sárvár

sarvar.JPG

Csúszdázhatunk és gyógyulhatunk is a sárvári gyógy- és élményfürdőben. A víz összetétele a gyulladásos, izom, és ízületi betegeken segít, a pihenőkertek, a szépségszalon és a szaunák szolgáltatásai pedig a szépülni vágyóknak kedveznek, a hullám és gyerekmedencékben pedig a legkisebbek érezhetik jól magukat.

 

TIPP! Ne hagyjuk ki a Nádasdy várat sem! >>

2. Hegykő

Természetközeli pihenésre számíthatunk Hegykőn. A víz mozgásszervi megbetegedéseket gyógyít, de nyakzuhany, úszómedencék, pancsoló is gondoskodik arról, hogy bárki jól érezze magát.

TIPP! A környék gyógyvizei belülről is gyógyítanak. >>

3. Kehidakustány

Pezsgőfürdő, hullámmedence és több mint 2000 ingyenesen használható napágy. Ez Kehidakustány. Az itteni gyógyvíz azoknak ideális, akik mozgásszervi betegségből gyógyulnának, gyulladástól szenvednek, esetleg csak simán kipihennék magukat a mindennapos hajrá után.

 

Szólj hozzá!

Címkék: fürdők gyógyfürdő gyógyvíz ivókúra Sárvár Kehidakustány fürdőtúra


2014.07.14. 13:11 Tencsi

Top 3 kastély a Nyugat-Dunántúlon

 1. Fertőd

fertod.JPG

„Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!" – mondta Esterházy „Fényes” Miklós mielőtt felépítette a fertődi kastélyt, amelyet ma is a Magyar Versailles néven emlegetnek. Ma 126, pazarul berendezett termet és szobát láthatunk a belőle kialakított múzeumban. Különlegesen gondozott kertje, kulturális programjai, a nyári fesztiválok és a Fertő-táj borai pedig arra csábítanak, hogy ne csak egyetlen napot töltsünk a környéken, hanem fedezzük fel teljes egészében ennek az eldugott tájnak a kultúráját.

TIPP!

2. Egervár

Az egervári Nádasdy-Széchenyi Kastély hazánk egyik legjelentősebb reneszánsz emléke. Az egykor helyén magasodó vár építésére még Mátyás király adott engedélyt a 15. században, később Esterházy Zsigmond alakította kastéllyá a helyet. Ma az ország egyik legnagyobb barokk és reneszánsz kiállításának helyszíne a vár, tapintható tárlattal és más különlegességekkel.

3. Körmend

A Batthyányi kastélyegyüttes izgalmas kalandot jelent minden kultúrakedvelőnek. A család egykori lakhelyének kertje ma védett természeti érték, az épületcsoport részeként pedig az egykori istállót, őrségi gazdasági épületeket, és látogatható a Dr. Batthány-Strattmann Lászlónak, a szegények orvosának emlékére berendezett kápolna is.

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra kikapcsolódás őrség kulúra Nádasdy Körmend Egervár Kastély


2014.07.14. 10:15 Tencsi

Top 3 célpont családoknak a Nyugat-Dunántúlon

1. Szombathely

A római köveken épül Szombathely ideális helyszíne egy olyan kirándulásnak, amely során a múlt titkait szeretnénk felfedezni. A római kari Savaria romjaira épült város történelmébe a Savaria Múzeum és a Vasi Múzeum Látványtára vezet be, de egészen komoly katonai körképet is kaphatunk, például a Történelmi Témaparkban vagy a Savaria Légió Bemutató raktárában.

Kevésbé ismert szelete a város történetének a Szent Márton kultusz. A légiósból lett keresztény tanító életének történetével a Szent Márton Látogatóközpontban ismerkedhetünk.

Tipp! Egész hétvégés időutazás Szombathelyen >>

2. Nagycenk

nagycenk.JPG

A Széchenyi család kastélya elegánsan és komolyan uralja a Nagycenki tájat, a család mauzóleuma pedig egészen különös titkokat is rejt. a tájat kisvasúttal is bebarangolhatjuk, a híres hárfasor árnyai alatt pedig kipihenhetjük a fáradalmakat.

IFrame

3. Kehidakustány

Gyógyvíz, kellemes bicikliút, szép táj és egy igazi különlegesség, a Deák Kúria vár bennünket Kehidakustányban. A kúria Deák Ferenc egykori lakhelye volt, ma a Haza Bölcsének teljes életútját mutatja be. A kiállítás egészen különleges metszetével ismertet meg a történelemmel: láthatjuk, hogyan nézett ki egy valódi nemesi kúria, vagy milyen volt Deák Ferenc egykori pesti, szállodai lakosztályának a megfelelője.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar kultúra vasút kikapcsolódás Savaria Nyugat-Dunántúl Kehidakustány


2014.07.14. 09:04 Tencsi

Top 3 aktív úticél a Nyugat-Dunántúlon

1. Kőszeg és Írottkő

Ha a bakancsos túrák során nem csak a természet értékeit, de a környék kulturális emlékeit is szeretnénk felfedezni, akkor Kőszeg és környéke az ideális választás. A város Jurisics várával, műemlék házaival, rendezvényeivel ideális helyszíne egy kellemes vasárnapi sétának

_DSC5760_1_2Adjust.jpg

A város fölött magasodó Írottkő hegy a Dunántúl legmagasabb pontja. A 882 méteres csúcsot és környékét foglalja magában az Írottkő Natúrpark. A parkban találjuk például az Óház-kilótót és a Csillaghúr tanösvényt is, a Chernel-kertben pedig Kőszeg madárvilágával ismerkedhetünk meg.

TIPP! Kalandozzunk a titokzatos Holdfényliget szabadidőkertjében!

 

 2. Fertő-tavi kerékpárút

_DSC5145.jpg

 Kezdő, haladó és a hobbi bringások is megtalálják a számításukat a Fertő-tó körüli kerékpárúton. A terep a nem túl gyakorlott bicikliseknek is kedvező: a legtöbb helyen az autóktól távol kanyarog az út, és a szintemelkedés sem jelentős - a profik viszont akár egy napos tekeréssel is lazán teljesíthetik a tájat – aztán sétálhatnak a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, sütkérezhetnek Fertőrákos strandján, vagy kipihenhetik a fáradalmaikat Balfon, a gyógyfürdőben.

  1. Pannonhalma és Sokoróalja

Pannonhalma és környéke szintén azoknak jó választás, akik a táj mellett a kultúrába is belekóstolnának. A Főapátság is élmény, az arborétumban pedig több mint 400 növényfajt gondoznak. Az Abaligeti-barlangban klímaterápiával gyógyulhatunk, a közeli tavon pedig csónakázhatunk is.

Még több infó az Apátságról >>

Még több aktív kaland Magyarországon >>

Szólj hozzá!

Címkék: magyar túrázás kulúra Kőszeg levendulahetek Fertő-táj kŐSZEG


2014.07.10. 09:13 I ♥ NYUGAT

ÉV UTAZÓJA – álom, meló, vagy álommeló?

Jucus, az Év Utazója Nyugat-Dunántúlon kezdte meg 10 hetes kalandját. A videóból kiderül merre járt, mit csinált és kivel találkozott. Pannonhalmán bort kóstolt, Zalaegerszegen csúszdázott, az Őrségben lovaskocsizott, Szigetközben kenuzott, Lentiben kisvasutazott, járt Bükfürdőn a Kristály Toronyban és Sopronban a VOLT Fesztiválon, Győrben pedig beverte a szöget. Csupa izgalom az élete, móka és kacagás, kísérője, Tokár Tomi mellett, aki nemcsak hogy átsegíti az akadályokon, de egyből a mély vízbe dobja…

Kalandozz Jucussal a Nyugat-Dunántúlon és élvezd az álommeló legjobb pillanatait!

http://indavideo.hu/video/Az_Ev_Utazoja_-_1_Resz

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Év Utazója


2014.07.09. 09:10 Év Utazója

Prószáld ki: jó hely ez a Zala!

Zalában három eszement jó dolog kapásból van, ez pedig a kisvasút, a csúszdapark és a prósza - a többi pedig fantasztikus ráadás. 

Kezdjük a végéről, mert úgy mégis csak izgalmasabb!

Tehát a prósza... Mint megtudtam, krumpliból, lisztből és hagyományosan aludttejből készül a tésztája, amit egy vas tepsin sütnek meg, és sok sajtot olvasztanak rá. Elképesztően finom és egyszerű étel, persze ehhez kell a hely szelleme és a jóféle zalai borok társasága is.

És ezért kezdtük a végéről, mert most megtudhatjátok, milyen is a hely szelleme, aminek méltó befejezése a zalai prósza! 

10447651_1470917339818688_2332905391606885377_n.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: blog zala csúszdapark prósza aquacity csömödéri kisvasút én az év utazója


2014.07.09. 08:45 Év Utazója

Megy a gőzös, Csömödéren!

Szerintem egyszer az életben mindenki agyán átsuhan, hogy vezetne mozdonyt. Régit. Gőzöst.

Lenti és Kistolmács között minden második szombaton nosztalgiaszerelvény közlekedik, melyet az Erdélyből származó, Ábel névre keresztelt gőzmozdony húz. Végre alkalmam nyílt rá, hogy közelebbről is megnézzek és meghallgassak egy ilyen gyönyörű monstrumot!

image.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: #ÉlményItthon


2014.07.08. 16:37 Év Utazója

Őrség: tökmag, fenyvesek, lovaskocsi és relax

Egészen a nyugati határoknál, egy nemzeti park mélyén valami egészen más tájat találunk, mint amire egyébként mondjuk alföldiként vagy budapestiként számítanánk Magyarországon.
Ha a slow élményhez példát kellene hozni, az Őrség akkor tipikusan ilyen: lassú, pihentető, nagyon zöld, friss és hihetetlen energiával tölt fel.

AquacityŐrség 1041.jpg

Olyan, mintha egy idilli képeslapba léptem volna be: fenyvesek, dombok, fából készült haranglábak, eszméletlen nyugalom van az Őrségben. Még őzeket, vaddisznót, héját is lehet látni. Az emberek nagyon kedvesek, megfontoltak, tiszta tekintetűek és segítőkészek. És persze ott van az Őrség aranya, a tökmagolaj!

Szólj hozzá!

Címkék: őrség Nyugat-Dunántúl az Utazáson én az év utazója