„Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle, avagy ki ölte meg Laura Palmert?”

2013. szeptember 03. 12:16 - I ♥ NYUGAT

 

Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál
Nagykanizsa
2013. szeptember 6-7.

Emlékeznek a Twin Peaks sorozatra? Nagy siker volt annak idején, a fél ország találgatta, hogy ki ölte meg Laura Palmert. Hét éves koromban én is hasonló kíváncsisággal  találgattam magamban, hogy az iskolában tanult dalocska szereplői, Éliás, Tóbiás, na meg egy tál dödölle, vajon kifélék-mifélék lehetnek. Mivel nem jutottam megoldásra, azt gondoltam, ez amolyan felnőtteknek való dolog, majd, ha nagy leszek, én is megtudom, hogy kicsoda Éliás és Tóbiás, és mi fán terem az a dödölle. Nos, Éliás és Tóbiás kilétéről azóta sincs tudomásom, de a dödöllét, azt már ismerem, szerencsére. A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű étele. Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsósorban elég laktató. Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert mindennapos volt a fogyasztása. Pénzbe nem került, hiszen a hozzávalót megtermelték a kertben. Magyarország egész területén ismeretes a dödölle, csak épp máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik el.

A zalai dödöllét szeptember elején a X. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztiválon kóstolhatjuk meg – mindenféle változatban. Az idén jubiláló fesztivál a város egyik legkedveltebb eseménye. Célja a régi zalai ízek és kulturális hagyományok ápolása, megismertetése az érdeklődőkkel, valamint a helyi borok bor népszerűsítése. Évről évre egyre több főző csapat méri össze tudását a főzőversenyen és készíti két kategóriában - dödölle, tájjellegű étel - a finomabbnál finomabb zalai paraszti ételeket (babosrépa, gánica, prósza, gombuca, stb.). A kanizsai és környékbeli neves borászatokon kívül évente más-más tájegység borait is megkóstolhatják a vendégek. A fesztivál két napja a vidámságról, a jókedvről, a felhőtlen szórakozásról szól, hiszen a nívós kulturális programok mellett a látogatók megízlelhetik a dödöllét és a finomabbnál finomabb egyéb tájjellegű ételeket, a zamatos zalai borokat, valamint válogathatnak a népművészeti remekek között a kirakodóvásáron.

A tavalyi fesztiválon volt szerencsém megkóstolni egy szarvasgombás tejföllel körített, frissen sütött dödöllét, annyira finom, hogy fogyasztás közben az ember elfelejtkezik a hétköznapok összes gondjáról, bajáról, az pedig már végképp nem érdekli, hogy ki is ölte meg Laura Palmert…

 

Bővebb információ: www.kanizsaikultura.hu

Dödölle2_1.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: dödölle Kanizya

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr825493300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása