Szent Márton szelleme a cukrászdában

2016. július 06. 14:48 - Bezselics Ildikó

Néhány hete mi is hírt adtunk a Szent Márton és Pannónia című kiállítás megnyitásáról. Azóta jártam Pannonhalmán, és felfedeztem, hogy a kulturális élményt milyen kulináris élvezetekkel lehet kiegészíteni.

 20160615_111454.jpg

Én már a budapesti sajtótájékoztatót követően rendkívül lelkes voltam: nagy dolog, hogy Európa legnagyobb múzeumai kölcsönözték erre az időre Szent Mártonhoz köthető műkincseiket, így ez a kiállítás ebben a formában csak itt, csak most látható. A kiállítás mindkét helyszínén megtekinthetőek és megfoghatóak a Pannonhalmán beszkennelt és kinyomtatott 3D-s tárgyak, a vallástörténetre kevésbé fogékony ifjúság megszólítására egy Szent Márton életét feldolgozó képregény is készült (nagyon vicces!). A kiállítás kurátora, Takács Imre művészettörténész és csapata nemcsak értékes, hanem nagyon korszerű kiállítást hoztak össze, amely mindenképpen megér egy Nyugat-Dunántúli kirándulást – főleg, ha követjük Szent Márton szellemét az apátsági múzeum mellett található cukrászdába, a Pausába is.

 szentmarton_keyvisual_a_kisfelbontas.jpg

Mivel Szent Márton élete és munkásságának ismerete nem számít evidenciának, néhány információ arról, miért olyan jelentős ez az esemény:

Szent Mártont, az 1700 éve hazánk területén született világhírű szentünket, a római katonából lett tours-i püspököt ünnepli idén a Szent Márton hegyén épült Pannonhalmi Főapátság és Szombathely városa. Azért ők, mert e két település egyikén vagy annak közelében született – erről hiteles feljegyzések nincsenek, de a két település ezúttal nem rivalizál a kegyért, hanem összefogva, méltóképpen megünnepli az évfordulót. Ennek Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója nyilván különösen örül, hiszen bár bencés szerzetesként él Pannonhalmán, szombathelyi születésű.

 

A tárlaton keresztül Márton korát hitelesen és mélységében ismerhetik meg az oda zarándokló érdeklődők. Szent Márton élete és személye a mai ember számára is követendő példa: „Fontos, hogy megértsük, Márton a másokért élő szeretet példaképe” – hangsúlyozta Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát a sajtótájékoztatón. „A mai kor emberének észre kell vennie a szükséget szenvedő embereket; erre tanít Márton.” Szent Márton életét tanítványa és történetírója, Sulpicius Severus elbeszéléseiből ismerhetjük meg, melynek Dejcsics Konrád által átdolgozott legújabb kiadását is kézbe vehetjük. Nagy élmény volt az ő vezetésével megnézni a kiállítást: egy elhivatott kutató szenvedélye más megvilágításba helyezi az egyébként tényleg remekül installált tárgyakat is.

 varszegi_asztrik.jpg

A kiállításon számos olyan tárgy vagy lelet szerepel, amit a nagyközönség most láthat először, s amelyeket eddig csak a nagyon szűk szakmai kör vagy még ők sem ismertek. Ezeknek a tárgyaknak (pl. mosdósi kék korsó) a tudományos feldolgozása, sokszor az első publikálása is e kiállításnak köszönhető.

 

A kiállítás előtt és után mindenképpen nézzenek be a Pausa kávézóba, melyet szintén az Apátság üzemeltet. Ami ott történik, az valami csoda: nagyon ritka eset, hogy ilyen szép kidolgozású, harmonikus ízvilágú süteményeket kóstolhatunk, még Budapesten is meg tudom számolni a helyeket az egyik kezemen, melyek felveszik vele a versenyt. Ha legközelebb megyek, mindenképpen szeretnék találkozni a cukrásszal is, mert akárki készíti ezeket a desszerteket, meg ismernie a világnak!

 img_4296.JPG

A kávézó belső teraszáról az Apátság épületét is megcsodálhatjuk. Mi háromféle desszertet kóstoltunk, és csak szuperlativuszokban nyilatkozhatok mindegyikről:

 

Rákóczi túrós macaron

Macaron-szkeptikusként nehezemre esik kimondani, de isteni. A habcsók külseje roppan, belül finom puha, jól érezhető a túró, a szíve pedig a cseppnyi, finom baracklekvár.

 20160615_110429.jpg

Levendulás mille feuille

A többrétegű francia krémes tésztája kicsit különbözik a mi krémes lapunktól: egy picit vastagabb, és ez itt finoman ropog, nem szívja be a krémet, sehol nem puhult fel. A krémben érezhető a leheletnyi levendula, de az érzet nem a fürdőszobához, hanem a naplementében illatozó levendulavirág illúziójához visz közelebb.

 20160615_110447.jpg

Pausa szelet

A kávézó emblematikus süteménye engem az Opera szeletre emlékeztet, de a különbségek csak előnyére válnak. A csokis tésztalapok között puha kávékrém rejtőzik, de nem csak úgy magában: a krémes réteg alatt még egy leheletnyi grillázs is megbújik, a tetején pedig 3 cseppnyi málnazselé képviseli a Szentháromságot.

 20160615_110441.jpg

Aki ezeket megkóstolja, legfeljebb a múzeumi túra végét tudja megvárni a repetával!

 

További információ és kedvezményes jegyelővétel: www.szentmarton-pannonia.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr418868188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.