Rózsafesztivál a hercegnő kertjében

2016. augusztus 10. 15:54 - Bezselics Ildikó

A fertődi Esterházy-kastély és környezete az elmúlt évtizedben nemzeti és kulturális jelentőségét megillető fejlődésen ment keresztül. Az elmúlt évben nemcsak Esterházy „Fényes” Miklós öröksége (a kastély és a hozzá tartozó épületegyüttes), hanem kései utóda, az Esterházy Pál és felesége, Cziráky Margit által létrehozott rózsakert is visszatelepítettetett eredeti helyére.

 

 

20160715_152415.jpg

 

Cziráky Margit száz évvel ezelőtt azért telepítette a kertet, hogy kedvére gyönyörködhessen a rózsákban: ma már a fertődi Esterházy-kastély látogatói előtt is nyitva áll a színes-illatos liget kapuja. A 8700 rózsatőből álló kert a magyarországi fajták legteljesebb gyűjteménye 220 méter hosszú, futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugassal, melynek közepén pagodaszerű pavilon található.

Idén nyáron először borult virágba teljes pompájában a száz éves múlttal rendelkező Rózsakert, ez alkalomból rendezték meg július 16-án, szombaton az Esterházy-Rózsaünnepet.

Ez alkalommal a századfordulós Eszterháza, s a korabeli Rózsakert működésébe is belepillanthattak a vendégek a korabeli fotók vetítése során. Az időjárás sajnos nem volt kegyes hozzánk, így a rózsateát és a rózsás süteményt nem az angolpark fái alatt, hanem a fedett térben kínálták.

A magam részéről az angol- illetve francia park hintóval történő bejárását a kastély megtekintésére cseréltem – az állandó látnivalók mellett csodás kiállítás látható az Esterházy család híres antik óragyűjteményéből és saját használati tárgyaiból.

Délután a Pálmaházban a Budapesti Vonósok XXII. Haydn-fesztiváljának komolyzenei teakoncertjét, este pedig a Marionettszínházban Dobozy Borbála csembalóművész előadását élvezhettük.

Egy kritikai észrevételt kénytelen vagyok tenni, ami nem kifejezetten a gazdag programmal hívogató rendezvényre vonatkozik: a kastély bájos, barokk bútorzatú kávéházának felkeresése szerintem minden idelátogató számára kötelező elem, sajnos azonban itt ettem életem legrosszabb Esterházy tortáját... Ezen mindenképpen változtatni kellene!

 

A Rózsakert képekben:

 

A kávéház:

 

A kastély kívül:

 

A kastély belül:

 

Az eltűnt idő nyomában c. kiállítás:

Szólj hozzá!
Címkék: Fertő-táj

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr179991732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.