Utasellátó a bencéseknél

2016. augusztus 10. 15:53 - Bezselics Ildikó

 

Nemrégiben írtam már egynapos pannonhalmi kirándulásomról, ahol a Szent Márton emlékére szentelt kiállításnak, és a gyógynövénykert aktuális rendezvényeinek is szenteltem egy-egy bejegyzést.

20160615_134442.jpg

A nap fénypontja azonban a közös ebéd volt az Apátság által működtetett Viator étteremben, ahol Várszegi Asztrik főapát úr is megtisztelt bennünket a társaságával. Bevezetőjét egy kis szómagyarázattal kezdte, mivel a terítékre kerülő borok és maga az étterem is latin elnevezést kapott.

20160615_155428.jpg

A Viator szó jelentése: utas, utazó. Az a dombhajlat, ahol az épület helyet kapott, annak idején a Pannonhalmáról az egyik szomszédos községbe vezető legrövidebb út felénél, annak legmagasabb pontján található. A kosaraikkal ide érkezők itt tették le csomagjaikat, hogy megpihenjenek, és felfrissülve folytathassák útjukat a domboldalon lefelé.

20160615_155421.jpg

Az apátságba érkező vendégeknek is szükségük volt egy pihenőhelyre – én még jól emlékszem azokra az időkre, mikor legközelebb kb. 2 km-re, a faluban lehetett meginni egy kávét vagy akár egy pohár vizet. A falusiak által csak „uszodának” nevezett minimalista épület, és a benne helyet kapó, csúcsminőségű „utasellátó” a régmúlt megfáradt utazóira emlékezve kapta a Viator nevet.

20160615_141709.jpg

Gyurik Gábor, a Viator séfje, aki 5 évvel ezelőtt cserélte budapesti életét Pannonhalmára, könnyed, szezonális menüsorral és hozzá válogatott borsorral várt bennünket:

 

Előétel:

Marinált bivalymozarella salátaágyon, fűszeres paradicsomsorbettel

Bor: Prior – egy rajnai rizling

20160615_135118.jpg

Főétel:

Húsevőknek - „kacsatrió”, azaz rosé kacsamell, sült kacsacomb és kacsaszív ragu gerslirizottóval és blansírozott zöldségkörettel

Bor: 2015-ös Pinot noir

20160615_142715.jpg

Halevőknek (pl. nekem) – zsenge kapros tökfőzelék, ropogós, bőrén sült tőkehallal

Bor: Hemina – a chardonnay alapokon nyugvó borban található még pinot blanc és souvignon blanc is 15-15 %-ban

20160615_143735.jpg

Desszert:

Hideg túrógombóc fekete szeder sorbettel

Ital: Bencés likőr – 15 -féle gyógynövényből készült enyhén karamelles ízű likőr, almapálinka alapon

20160615_150716.jpg

De a kedvenc fogásom mégis a kávé lett, mivel a Főapát Úr ezt a mi asztalunknál fogyasztotta el. A személyisége, a belőle áradó derű és bölcsesség, a hely és az emberek szeretete érthetővé teszi, miért jutott Pannonhalma ilyen magasra az elmúlt másfél évtized során: megtestesül benne jelmondatuk, az „innováció és a tradíció”.

20160615_154034.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr728880420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.