Szálloda a határon

2016. augusztus 11. 09:28 - Bezselics Ildikó

 Az elmúlt években a vidéki magyar vendéglátás színvonalát többek között az egyre gyarapodó, családi kézben lévő szállodák, panziók emelték fel a békés, tiszta környezet mellett kényelmet és jó ételeket kereső belföldi látogatók igényszintjére. A bázakerettyei Bonne Chance ezek közül is kiemelkedik példamutatásával: a tulajdonos, Csatlós Csilla mesterien ért ahhoz, hogy a „családot” kiterjessze az egész kistérségre.

121a9535.jpg

Férjével, Gáborral együtt küldetésüknek tekintik, hogy Zalának ebben az eldugott, déli csücskében mozgásban tartsák az életet - a környékbeli falvak sajnos az utóbbi években elnéptelenedtek, annak ellenére, hogy az önkormányzatok sokat tesznek azért, hogy vonzóvá tegyék a környéket azok számára, akik inspirációt éreznek a vidéki élet iránt.

179_bonnechance_sajtout_resize.jpg

A szálloda az önkormányzat után a legnagyobb munkaadó a faluban, de a „család” tagjai azok a beszállítók is, akik velük együtt dolgoztak, fejlődtek az elmúlt 6 évben: „házi beszállítójuk” egy letenyei hentes, aki saját vágóhidat üzemeltet. A tejet és sajtokat egy fiatal házaspár szállítja, de a friss vadhús is állandóan megtalálható a kínálatban. Így mindenből jó áron, tökéletes minőségű alapanyagot tudnak beszerezni, ezzel érhetik el, hogy (budapesti szemmel nézve) nagyon jó ár/érték arányú ételek kerülnek vendégeik tányérjára.

287_bonnechance_sajtout_resize.jpg

A hagyománytiszteletet és a családi recepteket a legmodernebb konyhatechnológia emeli országosan elismert színvonalra: a Bonne Chance étterme bekerült 2013-ban és 2014-ben a világ egyik legrangosabb étterem értékelő kiadványába, a Gault & Millauba, így felrajzolták Bázakerettyét hazánk gasztronómiai térképére.

A zöldség- és fűszernövény szükségletüket ez évtől saját veteményes- és fűszerkertjük biztosítja: az erdő adta tökéletes klímát élvezik az organikus módon elültetett és kezelt konyhakerti fűszernövényeik, amelyek száma mostanra több mint 600 tőre bővült – ezzel alighanem az ország egyik legnagyobb és igazán sokszínű éttermi konyhai fűszerkertjét tudhatják magukénak. Termesztenek többek között francia levendulát, borsikafüvet, turbolyát, muskotály zsályát, thai és citrom bazsalikomot, vérsóskát, sztíviát, arany oregánót, piros bazsalikomot, édeslevelet, lestyánt, tárkonyt, citromfüvet és citrom kakukkfüvet is.

121a9579.jpg

A szállodában 11 szoba áll a vendégek rendelkezésére, erdőre néző, télikert jellegű rendezvénytermük pedig 50 fő befogadására alkalmas.

Tavaly nyáron indították el főzőiskolájukat egy péktanfolyammal, mely akkora sikert aratott, hogy azóta több témában indítottak kurzusokat, melyek olyan népszerűek, hogy a helyek nagy része szinte a meghirdetést követően betelik.

Aktuális céljuk, hogy még elérhetőbbé váljanak a vendégek számára. Ezért nemrég elindították egész évben elérhető és főként a kíváncsi természetűeknek szánt „Kóstold meg Zalát!” elnevezésű programjukat. Ezeken a kóstoló hétvégéken a zalai konyha és ízvilág legjavát kínálják.

A fantasztikus reggeli péksütemények készítésének fortélyait tanfolyamtól függetlenül bármely itt éjszakázó vendég elsajátíthatja: minden reggel fél 8-tól várják a vállalkozó szellemű koránkelőket a konyhai előkészítőpultnál.

A reggeli svédasztalon értelemszerűen helyi termékek találhatók, és frissen sült, házi péksütemények.

 

Házi májpástétom

Friss sajtok

Házi , bükkfafüstön füstölt szalonna, kolbász, vastagkolbász

Paprikás sertésfej

Házi joghurt

Saját készítésű szilva és eperdzsem

Saját pékáru: kukoricaszáras, fonott kalács, zsemle, briós, burgonyás kenyér

 

És végül, de nem utolsó sorban: ők készítik Magyarország legjobb rántott húsát, erről én adok igazolást, bármikor, bárkinek:

198_bonnechance_sajtout_resize.jpg

Számomra fontos szempont ezért külön felhívom rá a figyelmet: a szálloda állatbarát hely, így aki itt pihen, kedvencét sem kell otthon vagy panzióban hagynia. Mivel Csilla aktívan segíti az Állatvédőrség munkáját, az állandó „lakók” mellett időnként örökbe fogadható látogatók is élvezik a Bonne Chance vendégszeretetét – mert mindenkinek kell még egy esély...

A képeken Portás látható, a szálloda csupaszív kutyája - aki hozzájuk érkezik, először vele fog megismerkedni - talán elég beszédes a neve is...

 

Fotók: Pintér Árpád, Szabó Miklós

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr7210260812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.