Zala ízei: Dödölle

2016. augusztus 11. 15:18 - Bezselics Ildikó

A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű, laktató fogása, mely Vasban és Zalában ma is ismeretes, gyakran fogyasztott étel. Régen a szegények eledeleként tartották számon, és ország egész területén ismert volt.

Manapság a bázakerettyei Bonne Chance étterem élesztette fel fogyasztásának hagyományát, és a receptet a neves nemzetközi étteremkalauz, a Gault&Millau is méltatta.

20160526_141204.jpg

 A receptet és a fotót a bázakerettyei Bonne Chance étterem bocsátotta rendelkezésünkre,
ahol minden évszakban szerepel az étlapon ez a tájjellegű étel.

Hozzávalók (5 adag):

1 kg öreg krumpli

300 g liszt

5 fej vöröshagyma

250 g szalonna kockákra vágva, zsírjára sütve

5 dl zsíros tejföl

 

Elkészítés:

A krumplit megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, sózva feltesszük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Amikor megfőtt, krumplinyomóval a saját vizében pürésítjük. Aztán lassan beledolgozzuk a lisztet, és fakanállal erősen, gyorsan keverjük a tűz fölött. (Szörnyű munka, sokáig kell csinálni, az ember karja leszakad.) Addig kavarjuk, amíg sűrű és sima állagot nem kapunk.

5 fej – tehát sok – finomra vágott hagymát sok szalonnazsíron arany színűre pirítunk. A hagymás zsírba mártogatott kanállal a krumplimasszából kb. 4-5 centis galuskákat szaggatunk.

A galuskákat lerakjuk egy lábasba egymás mellé, mint az aranygaluskát. A maradék hagymás zsírral és tejföllel meglocsoljuk. Sütőben kicsit megpirítjuk.

Az eredmény: nagyon szaftos és ízes, itt-ott pirult, szabálytalan galuska, jó sok hagymával.

Frissítésül adhatunk rá finomra vágott lila hagymát és különféle fűszernövényeket.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr810261528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.