Zala ízei: Totyogós rétes

2016. augusztus 11. 15:10 - Bezselics Ildikó

Ez a rétes Bázakerettyén készült, a Bonne Chance étteremben. Ott "zalai totyogósnak" hívják, de Zalán kívül is sok a rokona, rétesben és palacsintában is. Készül sósan (krumplis, káposztás töltelékkel), vagy édesen (tökös-mákos, almás, cseresznyés, meggyes, sütőtökös, meggyes-túrós).

20160526_151130.jpg

 

 

Hozzávalók:

Tészta

500 g liszt (BL55)

300-350 g langyos víz

1 tojás ( falusi, kapirgálós)

nagy csipet só

Túrótöltelék

2 kg túró (krémes, zsíros fajta)

cukor ízlés szerint

vaníliás cukor

4 tojássárgája

Totyogó”

6 tojásfehérje, kevés porcukorral kemény habbá verve

1 liter tejföl (min 20%)

2 tojássárgája

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd a tésztát kidolgozzuk, azután kétfelé osztjuk. Kidolgozás után a cipókat megolajozzuk, fémtállal lefedve pihentetjük fél óráig, majd vékonyra nyújtjuk.

A tésztát bekenjük olvasztott vajjal, beterítjük egész szélességében túrótöltelékkel, meglocsoljuk a „totyogóval”, a tojásos tejfellel.

A tésztát lepedővel kétfelől gurítjuk fel, közép felé.

A töltött tésztagöngyöleget tányér élével egyforma hosszú rudakra vágjuk, és tepsibe helyezzük (vagy akár kerek cserépedénybe, spirálalakban).

Alaposan beecseteljük olvasztott vajjal. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt megsütjük.

Befejezés

A sütőből kivett rétest meghintjük kevés porcukorral, és „konyhasárkánnyal” meglángoljuk, karamellizáljuk a tetejét – ennek hiányában megszórás után visszatesszük a sütőbe, legfelül és kicsit meggrillezzük.

Tálalhatjuk gyümölcsmártással is.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr8810261436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.