Gyógynövényhét Pannonhalmán

2016. szeptember 13. 16:58 - Bezselics Ildikó

Pannonhalmán szinte mindig történik valami: az Apátság köré immár olyan gazdasági és kulturális komplexum épült fel, mely minden évszakban tartogat élményeket.

20160817_154540.jpg

 

Bár az Apátsági Gógynövénykert legfontosabb eseménye a levendulaszüret, az augusztus 20-át megelőző hetet 2011 óta a gyógynövényeknek szentelik, hiszen termékeik nagy része ezekre az alapanyagokra épül. A gyógynövényhét során nemcsak nézegethetjük a szépen karbantartott ágyásokat: szakavatott vezetővel megismerhetjük Pannonhalma 5 meghatározó növényét is, a levendulát, a zsályát, a mentát, a kakukkfüvet, a citromfüvet. Az egy hetes program mindig a gyógynövényáldással indul, és augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén egy ingyenes nappal zárul, mikor a Főapátság megnyitja kapuit, és minden része ingyenesen látogatható.

 

Ebben az évben a környező települések kézművesei is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, így benépesült a Teaház környéke. Ilyenkor betekintést nyerhetünk a gyógynövény feldolgozás folyamatába is, a Teaház teraszán pedig hosszan pihenhetünk a gyógyteákat, szörpöket kortyolgatva – és a Pausa cukrászda által sütött pogácsákról sem szabad megfeledkezni...

 

Számomra gyakorlati jelentősége is volt a látogatásnak: vásárolhattam helyben, magról ültetett, egészséges gyógynövénypalántákat is, és az alsó kertben sétálva beleütköztem életem legnagyobb édesköménybokrába:

 

A környezet az időszakos rendezvényektől függetlenül is varázslatos, és a napot ki lehet egészíteni valamilyen kulturális programmal is. Én ezúttal az Apátság ódon falai közé menekültem a kánikula elől: végre kihasználtam az audioguide által biztosított szabadságot, és egyedül sétáltam végig a kijelölt útvonalon. Ennek rengeteg előnye van, számomra a legfontosabb az, hogy a saját tempómban járhatom végig, és a számomra érdekes információkat kényelmesen, akár egy padra leülve hallgathatom meg.

 

A napot a faluban, az apátsághoz tartozó Pausa cukrászdában zártam, a világ legjobb franciakrémesével és egy beszélgetéssel: Barabás Katival, a sütemények megalkotójával készítettem interjút, melyet hamarosan olvashattok.

 20160817_121254.jpg

20160817_125130.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr5611702555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.