Virágzó Nyugat- Dunántúl II.

2013. április 25. 11:49 - I ♥ NYUGAT

 Clusius Vi(l)rágpiac

Körmend, 2013. április 26.

Itt a tavasz, amikor nemcsak a természet virágzik ki, hanem a Nyugat-Dunántúl is, hiszen a régió több városa és falva is büszkélkedhet a „legvirágosabb település” címmel, melyet a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen nyertek el és több városban is rendeznek a virágokat a középpontba állító rendezvényeket.

Az egyik ilyen település a Rába-parti Körmend városa, ahol a megújult városközpont ad helyet április 26-án a Clusius Vi(l)rágpiacnak. A „Virágot a világnak” mottóval kerül sor többek között körforgalom virágosítására és barátságkert kialakítására a német, holland, osztrák és szlovén testvérvárosokkal közösen.

És hogy miért éppen Clusius a virágpiac neve? Nézzünk egy kis „virágtörténelmet”! Az eredetileg ázsiai eredetű tulipán a magyar népművészetben is kiemelt helyet foglal el, motívuma megjelenik hun leleteken és középkori magyar pénzeken is. A 15. században Törökországban éli fénykorát. Hazánkban a 16. században kezdett jött divatba a kertészkedés, melyben élen járt Batthyány Boldizsár, a kor egyik jelentős főura. Támogatta, segített, sőt gyűjtőútjaira is elkísérte a híres flamand botanikust, Carolus Clusiust, aki Körmendtől nem messze fedezte fel a vadon élő sárga sásliliomot. Az érdekes, különleges növény a törököktől került ide, hagymája és virága leginkább a turbánra, a tulipra hasonlít. Clusius magával vitte a virág hagymáit a hollandiai Leidenbe, ahol az egyetem botanikus kertjében ültette el őket. A hagymák azonban megfizethetetlenül drágák voltak, így azokat ellopták az egyetem kertjéből. Ezek az ellopott hagymák lettek Hollandiában a tulipántermesztés alapjai.

A körmendi virágpiac nevében a híres botanikusnak, valamint a térségből indulva világhírűvé vált tulipánnak állít emléket.

Sárga_Liliom_Őrség.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: Clusius

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr585246203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása