Nádasdy Történelmi Fesztivál

2013. július 17. 09:39 - I ♥ NYUGAT

Sárvár, 2013. július 19- 21.

Az V. Nádasdy Történelmi Fesztivál a 420 éve kirobbant tizenötéves háború korszakát idézi fel Sárváron. A háborús készülődés nyomán felbolydulnak a hadak, általános mozgósítás kezdődik: hajdúk, végvári vitézek, muskétások és katonaparasztok gyülekeznek Nádasdy Ferenc birtokán, hogy hadba vonuljanak az Oszmán Birodalom ismételt fenyegetése miatt. Az oszmán előhadak azonban közelebb vannak, mint hinnék… Ahogy az elmúlt évek során, a Fesztivál ötödik alkalommal is kiemelt hangsúlyt fordít a katonai hagyományőrzésre, idén azonban – rendhagyó módon – interaktív formában. A szemben álló felek soraiban felvonul a kor haditechnikája: muskéták, seregbontó-, és tábori ágyúk, valamint a lovas, és gyalogos harcmodor képviselői – mindez részletesen bemutatva, kipróbálható, megtapasztalható módon. A vállalkozó kedvűek minden felszerelést kipróbálhatnak, kézbe foghatnak. Lőhetnek ágyúval, muskétával, kovás és kanócos fegyverekkel, felölthetik a korabeli oszmán és a magyar vitézek felszerelését, páncélzatát.
A fesztiválra kilátogató a hadi készülődés mellett a konyhacselédek szorgos előkészületeinek is tanúja lehet – borban és pecsenyében nem lesz hiány, hisz’ a hadra szólítottakat etetni is kell. Kézműves termékek, enni és innivalók marasztalják a mezőváros népét: lepények, kenyerek, sültek és pecsenyék várnak minden kilátogatót. Nem fognak csalódni akkor sem, ha ellátogatnak a korabeli főzőverseny kóstolóira, hiszen Várpark fáinak hűs árnyékában valódi, tradicionális receptúrák alapján készült étkek ízlelhetőek.
A Nádasdy Történelmi Fesztivál során a kilátogató képzeletbeli időutazást tehet a török kori Magyar Királyság hétköznapjaiba, bepillantva egy korabeli mezőváros mindennapjaiba.

nádasdy.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Sárvár Nádasdy

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr325409189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása