Kőszeg, 2013. szeptember 27 – 29.
„Érik a szőlő, hajlik a vessző, bodor a levele…” Természetesen Kőszegen is. A Kőszegi borvidéken ma is él és virul a szőlő és borkultúra, meg persze az ehhez kapcsolódó hagyományok. Hiszen a szőlőt egész éven át ünneplik, kezdve Szent György napja táján, mikor is a szőlőhajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe rajzolják. A szép hajtások aztán őszre gyönyörű szőlőfürtöket teremnek, amiből a híres, ízes kőszegi borok készülnek. A kőszegi szőlőnek – amely a legenda szerint királyok asztalára került – története a római időkig nyúlik vissza és évszázadokon keresztül fonódott össze szorosan a város történetével. Szobrok, domborművek, falképek, kapudíszek, borospincék és dűlőnevek egész sora a szőlőről mesél Kőszegen. Szeptember végén jön a mulatozás ideje. A Kőszegi Szüret Nemzetközi Fúvószenekari Találkozóval egészül ki, tehát lesz itt zenebona, dínom-dánom. Borkirálynő választás, kézműves kirakodóvásár, folklórprogramok, táncbemutatók, koncertek, fúvósszerenád várja a közönséget. A szüreti karnevál a bolondozni vágyóknak kedvez, hiszen a legkülönfélébb maskarákban lehet ilyenkor masírozni a városka utcáin. A jó falatokra pedig kitűnően csúszik majd a zamatos kőszegi bor. A kőszegi bor elsősorban vörösbor, kedvelt fajták a kékfrankos, zweigelt, blauburger, a fehérek közül a chardonnay, de kóstolhatunk rosét is, mely – úgy tartják – a hölgyek kedvence.