Kőszegi Szüret

2013. szeptember 27. 12:51 - I ♥ NYUGAT

Kőszeg, 2013. szeptember 27 – 29.

„Érik a szőlő, hajlik a vessző, bodor a levele…” Természetesen Kőszegen is. A Kőszegi borvidéken ma is él és virul a szőlő és borkultúra, meg persze az ehhez kapcsolódó hagyományok. Hiszen a szőlőt egész éven át ünneplik, kezdve Szent György napja táján, mikor is a szőlőhajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe rajzolják. A szép hajtások aztán őszre gyönyörű szőlőfürtöket teremnek, amiből a híres, ízes kőszegi borok készülnek. A kőszegi szőlőnek – amely a legenda szerint királyok asztalára került – története a római időkig nyúlik vissza és évszázadokon keresztül fonódott össze szorosan a város történetével. Szobrok, domborművek, falképek, kapudíszek, borospincék és dűlőnevek egész sora a szőlőről mesél Kőszegen. Szeptember végén jön a mulatozás ideje. A Kőszegi Szüret Nemzetközi Fúvószenekari Találkozóval egészül ki, tehát lesz itt zenebona, dínom-dánom. Borkirálynő választás, kézműves kirakodóvásár, folklórprogramok, táncbemutatók, koncertek, fúvósszerenád várja a közönséget. A szüreti karnevál a bolondozni vágyóknak kedvez, hiszen a legkülönfélébb maskarákban lehet ilyenkor masírozni a városka utcáin. A jó falatokra pedig kitűnően csúszik majd a zamatos kőszegi bor. A kőszegi bor elsősorban vörösbor, kedvelt fajták a kékfrankos, zweigelt, blauburger, a fehérek közül a chardonnay, de kóstolhatunk rosét is, mely – úgy tartják – a hölgyek kedvence.

szüret1.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: szüret Kőszeg

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr945536178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása