TOP 5 könyvritkaság

2015. február 06. 09:53 - I ♥ NYUGAT

Izgalmas felfedezésre hívunk, kedves Olvasó! Tarts velünk blogunkon és keresd fel régiónk műemlékkönyvtárait, múzeumait, ahol megismerheted legkülönlegesebb könyveinket. Szebbnél-szebb helyszíneken pillanthatsz bele az írásbeliség régi korokat idéző dokumentumaiba. Lehet kicsi vagy nagy, világi vagy szakrális, díszes vagy egyszerű, kézzel írt vagy nyomtatott - e páratlan könyvritkaságok biztosan rabul ejtenek.

5. Hahóti kódex

A Hahóti kódex, vagy más néven Hahóti sacramentarium a Zala megyei Hahót község bencés apátsága részére készült. A 25,5 x 18 cm nagyságú kódex Szent Benedek miseimádságait és Szent Margit imáit tartalmazza. A 11. századból származó könyvecske a legrégebbi ismert, Magyarországon készült imádságos könyv, ma a zágrábi érseki könyvtár gyűjteményét gazdagítja.

 4. Michael de Hungaria középkori domonkos szerzetes prédikációs kézikönyve - Vasvár

A késő középkori prédikációs irodalom egyik legnépszerűbb szerzője, Michael de Hungaria domonkos szerzetes írta azt a prédikációs könyvet, melynek 1505-ös kiadása a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény könyvtárában látható. A könyvet 1480-ban adták ki először, címe: Evagatorium. Optimus modus predicandi, azaz Zarándokút. A prédikálás legjobb módszere. A mű a kezdő prédikátorok munkáját segíti mintaprédikációkkal.

http://www.neta.itthon.hu/webra_admin.php?folderID=1020&toID=383391

 evagatorium1.jpg

Fotó: Michael de Hungaria: Evagatorium.
Forrás: www.dominicana.hu

3. Miniatűr könyvek - Zalaegerszeg

A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum ritka gyűjteménnyel büszkélkedhet: több mint 1000 db miniatűr könyvet gyűjtöttek az évtizedek során. Az egyik legérdekesebb ritkaság Japánból származik. Bőr tokban 3 db barna, kék és piros borítójú, 2x2x1 mm méretű, 16 oldalas, angol nyelvű könyvecske található, nagyító alatt. Ezt tekintik a világ legkisebb könyvének. A bőr tokban 3 db azonos borítójú, 20x20x2 mm méretű „olvasó példány” is található. A könyvek címe: kék – Virágnyelv; piros – Születési hónapra utaló drágakő; barna – Állatövi jelek és szimbólumaik.

http://itthon.hu/nyugatdunantul/nyugat-dunantul/-/netaview/43024/magyar-olaj-es-gazipari-muzeum

 miniaturkonyv_kulonlegesseg_a_mogim-ban.jpg

Fotó: Miniatűr könyvek
Forrás: Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum

  1. Zalka-antifonálé - Győr

Hazánk ma ismert legnagyobb könyvemlékét Győrben, az Egyházmegyei Könyvtárban láthatjuk. A Zalka-antifonálé egy igen csak látványos énekeskönyv. Az 1400-as években Nagyváradon íródott könyv közel 70 kg súlyú, lapjai 78 x 54 cm méretűek. Tréfásan úgy tartják, hogy egy egész csorda van benne, hiszen a 354 oldal ugyanannyi állat bőréből készült. Azért ilyen nagy, mert amikor az énekkar körbeállta, távolabbról is jól látták a kottát és a szöveget.

http://itthon.hu/nyugatdunantul/nyugat-dunantul/-/netaview/43375/gyori-egyhazmegyei-kincstar-konyvtar-es-kotar

 zalka-antifonale.jpg

Fotó: Zalka-antifonálé
Forrás: http://www.hitvallas.hu/regi/hitv0208/zalka.htm

  1. Szőlő Jövésnek Könyve - Kőszeg

Kőszeg múltjában és jelenében is kiemelkedő szerepe van a szőlő- és bortermelésnek. A város 1740-ben nyitotta meg a Szőlő Jövésnek Könyvét. A hagyomány szerint Szent György napján a boros gazdák azóta is levágnak egy-egy szőlőhajtást, melyeket szebbnél szebb ceruza- és tollrajzok, valamint akvarellek örökítenek meg. A páratlan könyvritkaságot a Jurisics-vár múzeumában láthatjuk.

http://itthon.hu/magyarorszagi_turisztikai_informaciok/-/netaview/41075/koszegi-var

szolo_jovesnek_konyve_2.JPG

Fotó: Szőlő Jövésnek Könyve
Forrás: Tourinform Kőszeg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr307145851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása