Rum, Dollár és Pornó

2012. október 08. 15:09 - I ♥ NYUGAT

„Egy nép lelke él ezekben a szavakban.

Csak be kell hunynunk a szemünket, hogy lássuk

Kmeczkó Mihály

Nem kell mindjárt rosszra gondolni, csupán néhány meghökkentő nevű településre szeretnénk elkalauzolni Önöket!
Településneveink hosszú évszázados múltra tekintenek vissza, őrzik történelmünket, emlékeinket, mert aki a múltat nem ismeri, a jelent meg nem értheti.

A Vas megyei Rum község neve a Rumy családnévből származik, korábban a család várkastélya is itt állt. Az úgynevezett rumi serleg, világhírű ötvösremek,1474-ben készült és nem egészen tisztázott körülmények között külföldre került. A település határában folyik a Rába folyó.
A Zala megyei Kemendollár neve sem szokványos a magyar falunevek között. Kemendollár- Kemend és Ollár községek egyesítéséből jött létre a XIX. század közepén. Kemend 1328- ban fordult elő az oklevelekben, mint váras hely. A településen szórakoztató és tudományos rendezvények vannak Dollári esték néven.
A Vas megyei Pornóapáti település nevét első hallásra megrökönyödéssel fogadják az ide látogató emberek, majd később jóízű tréfákat, szójátékokat találnak ki. Azt pedig már el sem akarják hinni, hogy a falu lakói a cumigyárban dolgoznak, csak a helyi emberek sekélyes viccének tartják. A Pinka mentén elhelyezkedő részben németek lakta település nevét a Ják nemzetség tagjai által alapított cisztercita apátságnak köszönheti. (a pernau szóból eredeztethető)

Ha tovább barangolunk még a Nyugat- Dunántúlon természetesen bőven találunk még érdekes településneveket: a keresztrejtvényekből ismert Bő és Sé, a titkos Nekeresd, a félelmetes Bősárkány, valamint a magyar és külföldi turisták számára egyaránt nyelvtörőnek számító Chernelházadamonya.....

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr1004826790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása