Eszterházi Vigasságok Fertődön

2013. május 30. 09:16 - I ♥ NYUGAT

Eszterházi Vigasságok címmel egész nyáron átívelő kulturális koncertfesztivált rendez a fertődi Esterházy-kastély 2013-ban. A programsorozat 15 héten keresztül tart – május 31-én indul és szeptember 15-én ér véget –, így nemcsak az év legszínesebb, de egyben leghosszabb kulturális fesztiválja is lesz.

A rendezvénysorozaton több mint 50 koncerten lépnek fel a komolyzene, az opera és a jazz legjobb hazai és nemzetközi előadói. A programok „főszereplője” Joseph Haydn, aki közel harminc alkotó évet töltött el a kastélyban. Május 31-én, a zeneszerző halálának 204. évfordulóján Perényi Miklós részvételével nyit a program a Marionettszínházban, amely több mint 200 év után ekkor nyitja meg újra a kapuit, elsősorban – természetesen – Haydn műveivel. Valamikor maga a mester vezényelte itt világhírű zenekarát. Ugyancsak az osztrák zseni előtt tiszteleg a koncert-hagyományokat megalapozó Budapesti Vonósok 19. Haydn-fesztiválja; az Orfeo Zenekar, amely immár 12. éve Haydn Eszterházán írott szimfóniáit adja elő; a korhű hangszeres Haydn Fesztivál, amelyen olyan világsztárok is fellépnek, mint Enrico Onofri, Andreas Staier, Nicholas McGegan, vagy Monica Groop; valamint a VI. Haydn Vonósnégyes Fesztivál, amely évek óta a fiatal generáció világversenyeken is díjazott kvartettjeinek találkozóhelye. Június második felében Régi Zenei Napokat tartanak és külön fesztivált rendeznek Esterházy Pál herceg halálának 300. évfordulójára, aki nemcsak Magyarország nádora, de jelentős zeneszerző és költő is volt. A komolyzenei forgatag mellett lesz még szabadtéri opera a MET és Európa jelentős operaházainak szólistáival, valamint igazi, elsőrangú jazz olyan előadókkal, mint Jean-Luc Ponty, Billy Cobham vagy Jan Garbarek. A koncertek nemcsak hangzásukkal, de a helyszínükkel is különleges élményt ígérnek, hiszen az újból megnyíló Marionett Színház mellett – amelynek bonyolult színpadtechnikai rendszerét akkoriban a kor kiváló hadimérnökei tervezték – lehet zenét hallgatni a kastélykertben, a Pálmaházban, a szabadtéri színpadon és természetesen magában a pompás barokk kastélyban is.
A programsorozatban a zene játssza a főszerepet, de a koncertek mellett színházi és táncelőadások valamint családi programok – gyerekkoncertek, hangszerbemutatók, zenés ismeretterjesztők - is színesítik az Eszterházi Vígasságok programját. A fertődi Esterházy-kastély a XVIII. századi Európa egyik zenei, kulturális és építészeti központja volt, a mostani színes rendezvénysorozat egyik célja, hogy Eszterháza újra a régió kulturális központja legyen.

www.eszterhaza.hu

Másolat - E- kastély-park_1.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr635331967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása