Szent Márton-napi Országos Nagyvásár

2016. október 26. 09:40 - I ♥ NYUGAT

2016. november 5-6-án rendezik meg a Szent Márton napi Országos Nagyvásárt Szombathelyen, a Vasi Skanzenben.
Szent Márton a kereszténység egyik legnépszerűbb szentje. A savariai származású Szent Márton, aki Tours püspökeként halt meg, a szombathelyi egyházmegye védőszentje. Életének eseményeit néphagyományok őrzik szerte Európában. Emléknapján, november 11-én és az ahhoz kapcsolódó időszakban az egyházi tiszteletadás mellett a gazdag néphagyomány is megelevenedik. Márton napjával kezdődik a téli évnegyed, amikor „mártonludat” vágnak, megkóstolják az újbort, a liba mellcsontjából időt jósolnak.

szent_marton_napi_orszagos_nagyvasar.JPG

kép forrása: Tourinform Szombathely

A november első hétvégéjén megrendezésre kerülő Szent Márton-napi nagyvásár nyitja meg a Szent Márton Ünnep programjainak sorát. Az országos hírű Szent Márton napi vásárra hazánk szinte valamennyi szegletéből érkeznek minőségi portékákat kínáló árusok.  A nagyszínpadon zajló programok között lesz gyermekelőadás, néptánc, népzene s más, vásári hangulatot idéző előadás, bemutató. Az egész napos nézelődésben, alkudozásban megfáradt látogatók pedig megkóstolhatják a kürtöskalácsosok, gesztenyesütők friss csemegéit, a lacikonyhák kínálta libaétkeket, majd koccinthatnak egyet a jobbnál-jobb borokat kínáló gazdáknál. Szent Mártonhoz kapcsolódó népszokásokkal, ügyességi játékokkal (töklámpás faragás, lúdnyakszakítás) pedig a múzeumfalu egész területén találkozhat a tisztelt nagyérdemű.

Részletes program itt:  http://www.savariamuseum.hu

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr811839315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása