Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál

2012. szeptember 24. 15:11 - I ♥ NYUGAT

Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál

Őriszentpéter, valamint Magyarszombatfa, Nagyrákos, Szalafő

2012. szeptember 29 – 30.

Dimbes-dombos szelíd lankájú táj, dús erdők között megbúvó bájos falvak, szerek és haranglábak, no és persze tök... minden mennyiségben. Mindez az EDEN-díjas Őrségben, az idén 10 éves Őrségi Nemzeti Park területén, Őriszentpéteren és további őrségi településeken szeptember utolsó hétvégéjén, az Őrségi Nemzetközi Tökfesztiválon.

Az idei évben immár kilencedik alkalommal csodálhatjuk, kóstolhatjuk és vásárolhatjuk meg a tökből készült különlegességeket, legyen az tökmagolaj, tökös-mákos rétes vagy dísztök. S hogy miért éppen a tök...? Az Őrségben már csaknem egy évszázada termesztik az olajtököt, melyet sokféle célra tudtak felhasználni. A tökből készült legismertebb termék talán a tökmagolaj, melynek ízét csak egészségre gyakorolt hatása múlja felül. A fesztiválon többek között megismerhetjük a hagyományos tökmagolajütés és a tökmagköpesztés fortélyait is. A gasztronómiai kínálat itt természetesen kardinális kérdés, finomságokban nincs is hiány: tökös és kemencés ételek kóstolója, cserépedényben főtt étkek versenye, „terült, terült asztalkám..." látványfőzés várja az ínyenceket. A tököt persze nemcsak megkóstolni lehet, hanem „fúrni – faragni", sőt még lökni is. A gyerekek kedvenc elfoglaltsága a töklámpás készítés, de lesz itt faragott tökök szépségversenye, töklökő verseny, töklámpás felvonulás, sőt még Tökkirály-választás is. A kézműves kirakodó vásáron és helyi termék piacon értékes portékák közül válogathatunk, a kulturális műsort pedig helyi és országos fellépők szolgáltatják. Az Őrség szépségeit vezetett gyalogtúrákon vagy szekértúrán fedezhetjük fel.

A Tökfesztiválon ne csak Őriszentpéterre látogassunk el, hiszen több őrségi település is kínál felfedezni valót. Nagyrákoson érdekes programnak ígérkezik a tájház és a kovácsműhely bemutatása, Magyarszombatfán a fazekas házban kipróbálható korongozás, Szalafőn pedig kihagyhatatlan látnivaló a Népi Műemlékegyüttes.

www.oriszentpeter.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr34799758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása