Értékek és élmények a Ság hegy lábánál, VulkánSágon

2016. január 11. 16:17 - I ♥ NYUGAT

Vas megye keleti határán terül el ez a nyugalmas, mégis élmény gazdag táj. Kemenesalja lankás lejtőin ősi idők óta szőlők díszlenek, peremén apró falvak sorakoznak, az utcák hangulatos kastélyokat, öreg kúriákat rejtenek. Mindenütt érezhető a történelmi múlt, de irodalmi emlékekben is gazdag a vidék, költők szellemét őrzik a falvak, a szőlőhegyek öreg gyümölcsfái és borospincéi. Ez a gazdag és egyben gyönyörű táj a téli időszakban is megannyi élményt rejt magában érdemes hát felkerekedni és egy három napos téli túra keretében megismerkedni a táj megannyi csodájával és lehetőségeivel. Celldömölk az utazóknak leginkább vasútállomást jelent, vagy egy főutat, amin csak keresztülhalad ezen a gyönyörű városon, így eszük ágában sincs megállni, körülnézni egy kicsit. Pedig, ha csak egy kis időt rászánnak, máris megérte. VulkánSág történelmi, kulturális és természeti csoda. Nincsenek nagy távolságok, de a látnivalók sokaságát rejtik. Látogasson el ide és fedezze fel a vulkánok világát!

A Celldömölki Tourinform úti ajánlója egy téli hosszú hétvégére:

  1. nap: Ság hegy , Vulkán Gyógy- és Élményfürdő, borkóstoló

 

Délelőtt: Ság hegyi gyalogtúra

Az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó Ság hegy télen is csodálatos látványban részesíti a természetjáró turistákat. Világviszonylatban is ritka látványosságnak számít a vulkán bányászat során feltárt krátere. A változatos sziklaformák között kanyargó tanösvényeken táblák mutatják be a hegy geológiáját, a vulkáni működés nyomait, folyamatát,a növény- és állatvilágot. A hegy tetejéről kitárulkozó Kemenesalja látképe pedig felejthetetlen élménnyel ajándékoz meg bennünket. A hegy felé vezető út bal oldalán a Kemenes Vulkánpark magasodik, ami december 27-30. kivételével, decembertől márciusig csak bejelentett csoportokat fogad. A Vulkán Gyógy- és Élményfürdőtől kitáblázott nordic walking út vezet egészen a Trianoni-emlékkeresztig.

 

Délután: Harmónia, nyugalom, feltöltődés a Vulkán Gyógy- és Élményfürdőben

Egyedülállóan szép környezetben, a Ság hegy lábánál található a családias fürdő.

  • Gyógymedencéjének vegyszermentes vize, a kiválóan eltalált masszázselemek feledtetik a mindennapok feszültségét.
  • Az úszómedence lágy vízében az úszás is élmény.
  • A 2 tonna parajdi sóval készült sókamra és az új szaunavilág a megfázások időszakában mutatja meg igazán áldásos hatását.
  • A fürdő csőcsúszdája és a gyerekvilág vidám színfolt a tél szürkeségében.

Este: Borkóstoló

A „Sagweinerként” ismert bort pozitív élettani hatásai miatt a XVIII-XIX. században szerte Európában árulták a patikák. Vesetisztítóként, gyomorjavítóként és étvágyfokozóként ajánlották. Jó példa Otto von Bismarck esete, aki egy bécsi császári látogatáson kóstolta meg a ságit, ami úgy megízlett neki, hogy azután már csak ilyet fogyasztott. A korábban gyomorbajjal küszködő vaskancellár étvágyára soha többé nem volt panasz.

 

  1. nap: Irodalmi túra, pálinkakóstoló, Mesteri Termál

 

Délelőtt: Weöres Sándor és Károlyi Amy Emlékház, Petőfi emlékszoba, pálinkakóstoló

Weöres Sándor felújított csöngei szülői házában elegáns állandó kiállítás várja a látogatókat, mely a költő hagyatékából származó bútorok, könyvek, kéziratok és relikviák segítségével idézi fel a költő emlékezetét. Fejhallgatókon a költő megzenésített versei hallgathatók. Károlyi Amy unokahúgának, Károlyi Alicenak köszönhetően az épületben egy 1200 kötetből álló könyvtár is helyet kapott. Kertjében a költő szobra, Segesdi György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása áll. A tizenhat éves Petőfi Sándor egy egész nyarat töltött Ostffyasszonyfán, emlékére 1973-ban emlékszobát hoztak létre. A kiállítás tartalmi megújítására 2006-ban, a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével került sor.​ A költő emlékét a Ragyogó-hídon és az egykori Salkovics-házon elhelyezett tábla is őrzi. Vönöckön a Buti Pálinkaháznál Kemenesalja lankáin saját gyümölcsösben, valamint vadon termett egészséges, nap érlelte, zamatos gyümölcsökből készült pálinkák kóstolhatók. A kiváló minőséget jelzi, hogy már több alkalommal részesültek arany, ezüst, bronz minősítésben megyei és nemzetközi szintű pálinkaversenyeken.

Délután: Mesteri Termál

Egy nagyszerű, kisebb fürdőt is kínál a térség. Mesteri Termál gyógyvizét 1968 óta ismerik, amely enyhíti a mozgásszervi, reumás panaszokat és magas szénsavtartalma révén a vérkeringési zavarokat is. Specialitása a valódi kikapcsolódást kínáló és nem tömegturizmusra alapozó nyugalom.

 

 

  1. nap: Belvárosi séta Celldömölkön, Szelestei arborétum, István-hegyi kilátó, Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum

 

Délelőtt: Szűz Mária-kegytemplom és a Tárház, Szilágyi Mária kiállítás, romtemplom

A máriazelli bazilika mintájára, adományokból, fogadalmi ajándékokból épült 1746-48 között a Szűz Mária-kegytemplom. Érdekessége, hogy a kegyszobor a templomon belül épített tornyos Erdődy-kápolnában, saját "cellában" lakik. A tizennégy oltár, szószék, keresztelőkút, feszületek és ezüst gyertyatartók sokaságának szépsége lenyűgözi a belépőt.
A templom sekrestye melletti terméből kilépve falépcső vezet fel a Tárházba, ahol állandó kiállítás mutatja be az ősi kegyhely fennmaradt, több száz éves kincseit: freskókat, kupolaképeket, hálatárgyakat, képeket, művészi szekrényeket. A közeli művelődési központ Móritz Galériáján kora tavaszig tekinthető meg Szilágyi Mária keramikus művész restaurált hagyatéka. A művek a gyerekkor meséit, az iskoláskor balladáit, népi mítoszokat idézik, busó fejek, parasztmadonna, Villon-ábrázolások, csillagszemű hölgyek tekintenek a szemlélőre.

A Mária-út vonalán haladva érjük el a középkori bencés apátsági romtemplomot, amit egyes feltételezések szerint II. Béla alapított. A legvalószínűbb, hogy hittérítő szerzetesek építették a szentélyt egy római kori villa alapjaira. A XIII. században gótikus stílusban átalakították, majd a XIV. században a szentély fölé is boltozatot építettek, melyek felett találhatóak a barátlakások. Az oly sok vihart megélt "kicsiny erősség” a török hódoltság idejéig működött, használói ekkor elmenekültek. Az országban az egyetlen romtemplom, ami tufából épült. E templom alatt alussza örök álmát Lancsics Bonifác bencés szerzetes, a "Boldogasszony Anyánk" kezdetű Mária-ének szerzője. Érdekes megfigyelés, hogy az emléktábla előtti nagy kőről leolvad a hó... Vajon milyen erőt rejt ott a Föld?

Délután: A hazautazás irányától függően Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum, István-hegyi kilátó

Kemenesalja híres szülötte, Berzsenyi Dániel 1750 körül épült barokk szülőháza Egyházashetyén ma Vas megye legrégebbi és legismertebb irodalmi emlékmúzeuma, mely egyszerre ismerteti meg Berzsenyi életét és életművét, és ad képet a XVIII. századi középnemesi életformáról annak "kellékein", a korabeli berendezési tárgyakon, háztartási eszközökön keresztül.
Bögöte legmagasabb pontján lévő István-hegyi kilátóról elénk tárul a Somlói borvidék és a Bakonyi hegylánc. Berzsenyi Dániel szavaival élve:

"Megállok még egyszer 's rátok visszanézek,

Ti kékellő halmok, gyönyörű vidékek..."

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr498261964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása