Megbélyegezve...

2016. április 13. 11:30 - I ♥ NYUGAT

Általánosságban elmondható, ha valakit megbélyegeznek, az nem szokott dicsőség lenni, sőt...kivéve ha emlékbélyeget készítenek róla. Régiónk történetének két kiemelkedő alakjáról Szent Mártonról és gróf Széchenyi Istvánról adott ki a Magyar Posta Zrt. a közelmúltban egy-egy emlékbélyeget.

Idén ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Az egykori püspök tiszteletére meghirdetett szentév alkalmából a Magyar Posta Zrt. Szent Mártont ábrázoló emlékbélyeget adott ki. A bélyegképen a Pannonhalmi Evangelistarium Szent Márton-ábrázolása, valamint a középkori kódexből vett szövegrészlet látható, amelyet aranyfólia tesz különlegessé. A bélyeg normál méretű, 240 ezer példányban készült és valamennyi postán megtalálható lesz. Névértéke 115 forint.

szen-marton-belyeg.jpg

                       kép forrása: infovilag.hu

Szent Márton a Római Birodalom Pannonia Provincia területén, Sabaria városában született 316-ban. Tizenöt évesen apja akaratára belépett a római hadseregbe. A feljegyzések megemlítik segítőkészségét, jóindulatát, ami miatt meglehetősen különbözött társaitól. Egy hideg, téli este Ambianum város kapujánál egy nélkülöző koldussal találkozott. Ekkor saját köpenyét kardjával kettévágta, majd egyik felét a koldus vállára borította. Nem sokkal ezután álmában megjelent neki Krisztus a koldusnak adott köpenyben, aminek hatására 339-ben, huszonkét évesen megkeresztelkedett, majd szerzetes lett. 361-ben Ligugében megalapította első monostorát. 371-ben megválasztották Tours püspökévé, és ettől fogva a Gall vidék térítésének szentelte életét.Püspökként is szerzetesi egyszerűségben, alázatban élt. Tevékenységét csodák, gyógyulások kísérték. 397-ben halt meg.

szent-marton-boritek.jpg

                             kép forrása: infovilag.hu

Idén a 225 éve született és 156 éve elhunyt Széchenyi Istvánra is emlékezünk. A Magyar Posta Zrt. alkalmi bélyeget bocsátott forgalomba Széchenyi István születésének 225. évfordulója tiszteletére. Az egyedi hangvételű bélyeggrafikán a 19. század húszas éveiben megindult reformmozgalom kezdeményezője, kiváló író és államférfi, a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István portréja rajzolódik ki. A bélyeg 225 forintos névértéke is jelképes, 300 ezer példányban bocsátották ki. Érdekesség, hogy a Magyar Posta bélyegein Széchenyi István a leggyakoribb motívumnak számít: 31 alkalommal szerepelt eddig személye vagy a hozzá köthető vívmányok, tettek bélyegeken.

szechenyi_belyeg.jpg

                                                   kép forrása: posta.hu

Széchenyi István 1791. szeptember 21-én született Bécsben. Apja Széchenyi Ferenc gróf, anyja, Festetics György gróf leánya, Julianna volt. Tizenhét éves korában már katona volt. Részt vett a Napóleon elleni háborúkban, ahol bátorságával és vakmerőségével tűnt ki. Rengeteget utazott, bejárta Törökországot, Kelet- és Nyugat-Európát. Utazásai közben döbbent rá hazája elmaradottságára. Megállapította, hogy történelmi neve súlyos kötelességgel is jár, ezért életcéljául nemzete sorsának előmozdítását tűzte ki. Hazatérve ő lett a reformgondolat kezdeményezője és legjelentősebb alakja. Számtalan fejlesztés, innováció, újdonság kapcsolható személyéhez. Eszméi, tevékenysége és hatása által a modern, új Magyarország egyik megteremtője. A magyar politika egyik legkiemelkedőbb és legjelentősebb alakja, akinek nevéhez a magyar gazdaság, a közlekedés, a külpolitika és a sport területén végrehajtott reformok fűződnek. 1860. április 8-án hunyt el.

Forrás: sopron.hu, szechenyiemlekbizottsag.hu,alon.hu

 

komment
Címkék: emlékbélyeg

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr708602252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása