S nyögte Mátyás bús hadát...

2013. január 22. 15:43 - I ♥ NYUGAT

 

Ma van a Magyar kultúra napja a Himnusz születésnapja. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a kézirat megírását. Ez a nap alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének.
„S nyögte Mátyás bús hadát/  Bécsnek büszke vára” zengnek nemzeti Himnuszunk méltán dicső és büszke szavai országszerte számos megemlékezésen. Tudta Ön, hogy ennek a két sornak nyugat- dunántúli vonatkozása van? Történt ugyanis, hogy Mátyás király, aki 1458- 1490 közt volt Magyarország uralkodója, több ízben indított hadjáratot Ausztria és Bécs ellen. 1482-83 telén azonban útját állta, a hideg és kemény tél, így Sopron egyik legszebb épületében, a Stornó- házban vendégeskedett. A zárt sorú, kétemeletes palotaszerű barokk lakóház, a soproni Fő tér meghatározó része.
A Magyar kultúra napján érdemes gondolnunk arra is, hogy mennyire fontos felkeresnünk a Nyugat- Dunántúl turisztikai nevezetességeit, hiszen így kultúránk, irodalmunk is jobban megismerhető.

komment
Címkék: napja kulúra Magyar

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr325035178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása