Kemenes Vulkán Park

2013. április 17. 09:27 - I ♥ NYUGAT

A Ság hegy lábánál fekvő, tiszta levegőjű kisváros, Celldömölk főként zarándokhelyként ismert, de emellett sok – sok látni- és felfedeznivalót kínál. A vulkanikus eredetű Ság hegy feltárt krátere, híres borai, a máriacelli mintára épült kegytemplom és a gyógyfürdő együttesen olyan különleges feltöltődést nyújtanak, amiért érdemes Celldömölkre látogatni.

Az élmények sorát idén áprilistól kiegészíti Celldömölk újonnan megnyíló, különleges látványossága, a Kemenes Vulkán Park,

mely bemutatja, milyen lehetett évmilliókkal ezelőtt és milyen ma a vulkánok tevékenysége. Ötmilliárd éve ezen a helyen még a természet erői tomboltak. Láva folyt a hegy gyomrából, mérges gázok és forró hamu töltötte be a levegőt és lepte el a földfelszínt. A Ság hegy keletkezéséről szóló legenda szerint maga Lucifer építtette a hegyet hét nap alatt, hogy a magasból gyönyörködhessen a táj szépségében. A látogatóközpontot, a Sághegyi Múzeumot, játszókertet és vulkanológiai tanösvényt magába foglaló létesítmény mindenki számára izgalmas felfedezést kínál. A látogatóközpont 1000 négyzetméteren, 5 szinten, 11 bemutatóteremben várja az érdeklődőket. A Verne kabinban például galaktikus utazáson vehetünk részt, a szimulációs teremben átélhetjük, milyen egy vulkánkitörés, a tűzhányó teremben körbejárhatjuk az Etna vulkánt. A Sághegyi Múzeumban felújított interaktív tárlat ismertet meg a Ság hegy kialakulásával, az Eötvös inga működésével. Eötvös Loránd 1891-ben itt végezte első kísérleteit a torziós ingával. A múzeum melletti kőpark játszókertben a kisebbek találhatnak érdekes elfoglaltságot. A 13 állomásból álló vulkanológiai tanösvény bejárása tartalmas időtöltést ígér vadregényes környezetben.   

A környéken érdemes felfedezni a Ság hegy különleges növény- és állatvilágát, amely a kutatók figyelmét már a múlt század elején felkeltette. Ez az ország legkisebb tájvédelmi körzete, amely az Őrségi Nemzeti Park védelmét élvezi. Kikapcsolódásként javasoljuk a Vulkán Gyógy- és Élményfürdőt, mely festői környezetben, kibővült szolgáltatásokkal, színvonalas programlehetőségekkel várja a fürdőzőket.

celldömölk1.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr475230814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása