Augusztus 20.- Nyugat- Dunántúl

2013. augusztus 16. 09:26 - I ♥ NYUGAT

Az Államalapítás Ünnepe hazánk egyik legrégebbi nemzeti ünnepe, az első magyar király, Szent István uralkodásának és Magyarországot valódi európai állammá és hatalommá válásának ünnepe. A régióban több kiváló rendezvény várja az érdeklődőket. Kihasználva a jó időt és a négy napos hosszú hétvégét érdemes útra kelni és részt venni a programokon:

Programok:

 

Nemzetközi Folklórnapok
Sárvár, 2013. augusztus 15 – 20.

A több évtizedes múltra visszatekintő Nemzetközi Folklórnapok rendezvény a különféle népek néptánc-kincse iránt érdeklődő látogatókat várja sokszínű programmal. A találkozó napjainkra a Nyugat-Dunántúl egyik legjelentősebb folklórfesztiváljává fejlődött, ahol főként európai együttesek lépnek fel. A rendezvény hidat épít „emberek és emberek, népek és népek között.” A szervezők a népművészet eszközeivel, a különböző kultúrák színes forgatagával kívánják az ünnepet egyedivé és emlékezetessé tenni.

Információ:
Kossuth Lajos Művelődési Központ
Tel.: 95/320-063
E-mail: muvelodesikozpont@sarvar.huwww.sarvar.hu 

Gyógynövényes Hét
Pannonhalma, 2013. augusztus 15 – 20.

A magyar néphagyományban is kiemelt Nagyboldogasszony nap köré szervezett Gyógynövényes hét nem csak a Főapátság ezeréves gyógyászati hagyományaira alapozott programjai, de országosan egyedülálló helyszíne révén is egyedi színfolt az ország fesztiváljainak sorában. A bencés gyógyászati hagyományokat, a térségben őshonos gyógynövényekhez kapcsolódó kulturális kincset bemutató programjaink a több száz éve azonos helyen termesztett gyógynövények ültetvényei által körülölelt bemutató gyógynövénykertben és gyógynövényházunkban kerülnek megrendezésre. A rendezvénnyel egy időben a Főapátság étterme különféle, csak ebben az időben kínált gyógynövényes specialitásokkal várja a vendégeket. A rendezvények egyediségét a történelmi helyszín adottságainak és a programoknak egymásra épülése, szigorúan interaktív jellege, valamint programvezetőink kiváló felkészültsége jelentik.
Információ:
www.bences.hu

 

Falumúzeum Napja - Kenyérfesztivál
Zalaegerszeg, Göcseji Falumúzeum, 2013. augusztus 20.

A hagyományos, kemencés kenyérsütés teljes folyamatát mutatják be az augusztus 20-i kenyérfesztiválon Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban és Finnugor Néprajzi Parkban. A kenyérfesztiválon ifjú péklegények dagasztják a félkilós cipócskákat, így a látogatók végigkísérhetik a legelső munkafolyamattól kezdve, hogy miként készül az új búzából őrölt lisztből a friss kenyér. A paraszti világban a nyár végén, augusztus második felében a megerőltető mezőgazdasági munkák befejeztével az ünnepek az új kenyérhez kapcsolódtak. A falumúzeum fontosnak tartja a hagyomány megőrzését, ugyanakkor augusztus 20. egyben a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum napja is, ugyanis 1968-ban ezen a napon nyílt meg. A vendégeket hagyományosan kézműves játszóházakkal, kirakodóvásárral várják, dalkörök, hagyományőrző együttesek adnak műsort.
Információ:
www.zmmi.hu

 

Nyári Fesztivál – Szent István Napok
Mosonmagyaróvár, Mosoni Városrész
2013. augusztus 17-20.
www.mosonmagyarovar.hu

Koronázási Ünnepség
Sopron
2013. augusztus 15 – 18.
www.sopron.hu

Körmendi Napok 2013.
Körmend
Információ:
Körmendi Kulturális Központ
9900 Körmend, Berzsenyi u. 11.
Tel: 06-94/594-227
cultcent@t-online.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr525462019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása