„Régen az Eörséghiek a Szilvát meg aszalták, és ugy használták; máma az emberi torkoskodás azt hozta magával hogy minden szilva pályinkának főzessen fel.” Írja Nemesnépi-Zakál György 1818-ban ízes magyar nyelven.
Hogy „máma az emberi torkoskodás” mi mindent hoz magával az Őrségben, azt leginkább úgy tudjuk meg, ha felkerekedünk és személyesen kóstoljuk meg e varázslatos táj üde, természetes, friss ízeit.
A tájegység értéke a megőrzött múlt: a néprajzi kincseket Szalafő - Pityerszeren az Őrségi Népi Műemlékegyüttes épületeiben, a fazekasmesterség fortélyait Magyarszombatfán, a szakrális értékeket Veleméren, Őriszentpéteren és Szentgyörgyvölgyön fedezhetjük fel.
Hab a tortán a kiváló gasztronómia, hiszen a helyi terményekből egyszerű, ám ízletes fogások, élelmiszerek készülnek. Ilyen például az Őrség „fekete aranya”, a tökmagolaj, melynek melegen és hidegen sajtolt változata egyaránt kiválóan ízesíti az ételeket, salátákat. Az olajtökkel az Őrségi Nemzetközi Tökfesztiválon is számos formában találkozhatunk. A tökmagolaj sajtolás hagyományos módját, az olajütést többek között Szalafőn, a Batha-portán ismerhetik meg a látogatók, akik maguk is aktívan részt vehetnek a munkafolyamatban. Ugyancsak Szalafőn, a Ferencz-portán bemutató gazdaság várja az érdeklődőket, ahol kecske- és tehéntejből házilag készült tejtermékek – sajtok, tejföl, túró, vaj – kóstolójára van lehetőség. Az Őrség erdeiben bőven termő gomba a levesek kiváló alapanyaga, a vadételek fenséges második fogásként fogyaszthatók, desszertként pedig ajánljuk az őrségi tökös-mákos rétest. Mindezek a finomságok az őrségi éttermekben ma is megízlelhetők. Látható, hogy „az emberi torkoskodás máma” is sok jót hoz magával e felejthetetlen tájon!