Ki mint vet, úgy ARAT

2013. szeptember 30. 08:08 - I ♥ NYUGAT

Hurrá, hurrá, hurrá! Háromszoros hurrá! A hivatalos közlemény szerint: „A Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya, a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, valamint a Magyar Turizmus Zrt. közösen írt ki pályázatot „Az év ökoturisztikai létesítménye 2013” cím elnyerésére. A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények a kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg. A pályázat nyerteseit ezért – a vendégbarátság jegyében – a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én hirdették ki hivatalosan.” A versenyben kiemelkedően szerepeltek a nyugat-dunántúli attrakciók: a látogatóközpontok között első helyezést ért el a Nyugat-magyarországi Egyetem által üzemeltetett soproni Ligneum Látogatóközpont, harmadik lett a celldömölki Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont (Kemenes Vulkánpark), míg a tanösvényeknél szintén harmadik helyezett lett az Őrségi Nemzeti Parkban található őriszentpéteri Rezgőnyár tanösvény. GRATULÁLUNK!

Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek, vagyis pontozták többek között a természeti-kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, a látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

Nem kedvelem annyira az ökoturizmus szót (igaz, nem is tudok helyette nagyon jobbat), de valójában akkor működik jól ez a turisztikai ágazat, ha a maga természetességében, a maga alapigazságai mentén használjuk. Egy őrségi kolléga mondta egy alkalommal, amikor egy kacifántos kérdést kapott a környezeti fenntartható gazdálkodásról: „Azt nem tudom, hogy mit jelent, vagy hogyan kell csinálni. De azt tudom, hogy a kaszálókat kaszálni kell, a legelőket meg legeltetni, és akkor nagy baj már nem lehet.” Egy ilyen, hasonló alapigazság jutott eszembe, amikor nagy örömmel olvastam az idei országos pályázat eredményeit, melyen – nyugodtan mondhatjuk – arattak a nyugat-dunántúli régiós résztvevők: ki mint vet, úgy arat. Ebben a sikerben sok mindenkinek a munkája, vetése benne van: a fejlesztési koncepciók készítőié, a látogatóközpontok és tanösvények tervezőié, a szakmai tartalom megálmodóié, az építőké és kivitelezőké, a fenntartást vállaló szervezeteké, a működtető szakembereké, a pályázatok összeállítóié, és minden kollégáé, aki ezekben az intézményekben dolgozik. Köszönjük a közös munkát és gratulálunk az aratás gyümölcseihez!
07.jpgForrás: www.ligneum.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr655540669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása