Mit keres Gombóc Artúr az Alpokalján…?

2013. október 11. 10:09 - I ♥ NYUGAT

Ha beköszönt az október és vele együtt a gesztenyeszüret ideje, óhatatlanul Gombóc Artúr jut eszembe. Mert hogy’ is mondta a minden csokoládék kiváló szakértője? Mit szeret? Hát „a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét /…/ a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és miiiinnnden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon”. Na, pont így vagyok én a gesztenyével. Mert szeretem a gesztenyepürét, a gesztenyekockát, a gesztenyés kiflit, a gesztenyés tekercset, a gesztenyetortát, a sült gesztenyét és főtt gesztenyét, de még a gesztenyemézet is. Úgyhogy nekem a velemi és az ágfalvi gesztenyeünnep (október 12 – 13.) valóságos kulináris Paradicsom.
A Kőszegi-hegység egyik legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye, a mediterrán tájak követe. Az évszázados hagyományokra emlékezve 21. éve kerül megrendezésre Velemben a Gesztenyeünnep, melyen a gesztenyéhez kapcsolódó gasztronómiai különlegességek, népművészeti bemutatók, táncos és zenei programok várják a vendégeket. Az idei rendezvényen fellépnek többek közt a Langaléta Garabonciások, a Makám, a Magyar Vista Social Club, a Karak, az etNoé, a Boglya népzenei együttes, a Soltis Lajos Színház és az Ungaresca Táncegyüttes. A rendezvény fő attrakciója a gesztenyesütés - az ősöktől ellesett technikával, gyertyán és bükkfa lángján - és tájjellegű gasztronómiai bemutatók neves mesterszakácsok közreműködésével. Az ünnepen gesztenyés és egyéb finomságokat, frissen préselt mustot és finom borokat is kóstolhatnak a látogatók. Természetesen a kézművesek sem hiányozhatnak az ünnepről, akik a falu bejáratától az Alkotóházig kínálják portékájukat.
Az ágfalvi Gesztenyefesztivál hasonló jókat ígér ugyanezen a hétvégén. Népművészeti kirakodóvásár, kézműves foglalkozás, Gesztenye Marci játszóház, állatsimogató, lovas hintózás és lovagoltatás várja az érdeklődőket. A kulináris élményeket a teaház, gesztenyés ételek és sütemények, folyamatos gesztenyesütés biztosítja. A kulturális program részeként bábelőadás, show tánc, hastánc, néptánc bemutatók, énekkarok, rezesbanda, könnyűzenei programok és Gesztenye Bál szórakoztatja a látogatókat.

www.velem.hu; www.agfalva.hu

DSCF0497.JPG

komment
Címkék: gesztenye Velem

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr615562883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása