Jedlik Ányos: Fröccs télen-nyáron vagy villanyvilágítás télen

2013. október 28. 11:43 - I ♥ NYUGAT

Egy valamirevaló turista szeretné megízlelni a helyi ízeket, a helyi borokat, de talán sokan nem is tudják, hogy a fröccs győri. Győrben találkozott először a szikvíz a borral és megszületett szerelmük gyümölcse a fröccs.
Magyarországon 1826-ban Jedlik Ányos ért el új eredményeket, amikor a balatonfüredi ásványvizet szerette volna egy friss, mesterséges szénsavas vízzel helyettesíteni. Az ő nevéhez fűződik a szikvíz nagyüzemi gyártása, vagyis a szódavíz elterjesztése, amelyet ma már hungarikumként tartunk számon.
Jedlik Ányos feltalált egy olyan üveget, amiből a szódavizet ki lehet fröccsenteni, így jött létre a szódásüveg. Vörösmarty pedig kitalálta hozzá a fröccs szót, amit addig nem használtak a magyar nyelvben.
Jedlik István, rendi nevén Ányos, nevéhez az elektromotor és az öngerjesztésű dinamó kötődik. A galvánelemeket vizsgálva jött rá és az addig használatos egysavas merítőelemek helyett kétfolyadékos battériákat készített, és küldte őket az 1855-ös párizsi világkiállításra. Telepei ismertek és keresettek voltak, az elemeket és ívlámpás világítást Pannonhalmán is bemutatta. Jedlik Ányos műszerészével lerakták a magyar finommechanikai műszergyártás alapjait.

www.gyor.hu

Fröccsnapoklegújabb.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr195602770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása