Szent Márton, levendula és bor

2013. október 29. 13:48 - I ♥ NYUGAT

A Nyugat-Dunántúl szorosan összeforrt Szent Márton, az Európa-szerte rendkívül népszerű szent kultuszával. Szent Márton a védőszentje többek között a Pannonhalmi Főapátságnak. Erős kötődését e helyhez jelzi, hogy az újonnan felszentelt bazilika altemplomában az ő ereklyéjét helyezték el. A Pannonhalmi Bencés Főapátság 1996 óta az UNESCO Világörökség része.
A főapátság egyik új attrakciója a kolostorkerti gyógynövénykultúrát bemutató gyógynövénykert és gyógynövény-manufaktúra, ahol a látogatók megismerkedhetnek a gyógy- és fűszernövényekkel, nyomon követhetik a levendulaolaj készítésének folyamatát és megkóstolhatják a bencés gyógyteakeverékeket, likőröket és csokoládékat. Az apátsági termékek több száz éves receptúrák alapján készülnek. Ugyancsak híres az apátság pincészete, mely 2010-ben elnyerte az Év Pincészete díjat, valamint a VIATOR apátsági étterem és borbár, ahol mely különleges menüválasztékkal várja a vendégeket. A nyári programok idején például levendulás ételekkel.
Az apátság gazdag kulturális programokat is kínál: érdemes meghallgatni a bazilikában rendezett orgonakoncerteket, valamint az apátság pincészetének teraszán tartott „Pannonhalmi Jazz-terasz” elnevezésű nyáresti jazzkoncerteket és a Viator Jazz-vacsorákat, melyekre neves művészek érkeznek az ország minden tájáról. Az arborétum és gyógynövénykert is kínál programokat a látogatóknak a nyári időszakban: a Levendulahetek – benne levendulaszüret – és a Gyógynövényhét a bencés gyógynövénytermesztés hagyományait eleveníti fel. Novemberben Márton napján Mártont köszöntő családi programok várják az érdeklődőket, a hónap végén pedig meggyújtják az első adventi gyertyát.

gyogynovenyaldas.JPG

1 komment
Címkék: szent Márton

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr25604705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pszt! 2013.10.30. 14:49:23

Nyomják a papokat rendesen loveval. Minden évben nyernek valami milliárdos pályázatot.
süti beállítások módosítása