Egyik legrégebbi magyar katolikus szertartás: Jézuskeresés Kunszigeten

2014. április 16. 11:13 - I ♥ NYUGAT

A húsvét a katolikus egyház egyik legnagyobb ünnepe, mely a tavaszvárással köthető össze, a Biblia szerint Jézus pénteki keresztre feszítése után harmadik napon, vasárnap feltámadt.
A feltámadási körmenet után hirdetik meg a kunszigeti plébánián a Jézuskeresést, mint élő húsvéti hagyomány még mindig sok érdeklődőt vonz régiónkba. Húsvétvasárnap hajnalán a hívek felelevenítik a Jézus sírját kereső asszonyok bibliai eseményét. Az éjfeketéből lámpákkal kivilágló templom elől induló imádsággal, énekekkel áhítatossá tett körmenet első szakasza a felsőkeresztig tart, mintha Nagypéntek volna. Gyertyafény kíséretében a hívek a temetőbe érnek, ott a helybéliek gyertyát gyújtanak halottaik sírjánál, majd felzeng az ének: „Jézus föltámadt! Ti is föltámadtok, és veletek együtt mi is föltámadunk!”
A körmenet öröménekeket zengve visszaindul a plébániára, ahol mennyei táplálékot kapnak a résztvevők és kiadós reggelit vesznek magukhoz. A program egyre több látogatót vonz az ország minden részéről, a sokszínű hagyományok megőrzése ismét előtérbe került.
Helyszín: Kunsziget, Szent Lőrinc templom
Időpont: 2014. április 20. vasárnap, 4.30 óra

3457 jezuskereses-kunszigeten-jaki-sandor-teodozzal (2).jpg

Forrás: gyor.egyhazmegye.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr536043034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása