Top 5 freskók, falfestmények

2014. szeptember 01. 10:34 - I ♥ NYUGAT

  1. Sopronbánfalva- Karmelita templom

A nyolc évszázados múltra visszatekintő Karmelita rend női ágát 1452-ben alapította Boldog Soreth János. Magyarországon elsőként a Sopronbánfalván telepedtek meg 1891-ben a karmelita apácák és rövidesen virágzóvá tették a középkori eredetű pálos kolostort. Működésüknek éppen 1950-ben vetett véget a nálunk is végigsöprő sztálini diktatúra és miként az összes hazai szerzetesrendet, őket is feloszlatták és szétszórták a nagyvilágban. Ugyanebben az évben készült a templom falára egy rejtélyes freskó, melyen Szent Mihály arkangyal győzi le a Sátánt. Azóta is közszájon forog, hogy a művész-Básti Zoltán- Luciferben Joszif Visszárionovics Sztálint festette meg. A freskó ma is látható a templom falán, így bárki maga döntheti el kit is vél felfedezni a legyőzött Gonosz arcvonásaiban.

 kepeslap2.jpg

 kép forrása: www.mult-kor.hu

  1. Esterházy- kastély Díszterem Apolló újjászületése mennyezeti freskó

„Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!" E mondat jegyében épült fel az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélya a Fertő-tó vidékén, Fertődön. A kastély együttes kiépítése és fénykora Esterházy „Fényes" Miklós herceghez kötődik. A kastély Dísztermének mennyezeti freskója – melyet a Maulbertsch tanítvány Joseph Ignatz Milldorfer festett, szerves egészet képez a terem többi díszítményével, így a sarkokban álló évszakok allegóriáival és a falakat borító egykori mitológiai témájú olajfestményekkel. A 100 négyzetméter felületű mennyezeti freskó a sötétségből a világosság felé vágtató Apollót ábrázolja a négy pompás, hófehér ló vontatta napszekéren. Az ábrázolás különlegessége, hogy a terem bármely részéből föltekintve a lovak a szemlélődő felé fordulnak.

 eszterhazapan013.jpg

Kép forrása: www.eszterhaza.hu

  1. Sárvári vár Díszterem fekete bég csatái

A Sárvári vár barokk stílusú dísztermét Nádasdy III. Ferenc építtette 1649- 1653 közt. A mennyezet képeit Hans Rudolf Miller festette. A monumentális csataképsorozat a hazai barokk művészet legnagyobb szabású történeti falképsorozata. A legtöbb Nádasdy II. Ferenc, a „fekete bég” törökkel vívott csatáit mutatja be. Azért nevezték így, Nádasdy Ferencet, mert 15 éves háború idején, a XVI. Század végén a török elleni harcokban kiemelkedő szerepet játszott."

 sarvar.jpgKép forrása: www.nemzetimuemlek.hu

  1. Hédervári- kastély Vadászterem

Három építészeti stílus emlékein hordozhatja körbe tekintetét az a látogató, aki a hédervári kastély szfinxekkel őrzött kapujn át a kövezett udvarba lép. A kastély a 16. század óta szolgálta a jeles világi és egyházi méltóságokat adó Héderváry-családot. A második világháború után általános iskolaként hasznosított kastély tornatermében a bordásfalak takarásának köszönhetően maradtak meg a csodaszép, vadászjeleneteket ábrázoló falfestmények- az egykori és mai Vadászterem ékei. A hűsölőként szolgáló Sala terrana freskóvilága is lenyűgöző.

 

  1. Veleméri templom freskói

A falu feletti dombon, kis tisztás közepén áll az 1200-as években épült középkori templom. A kívülről egyszerűnek tűnő aprócska templomban belül igazi kincses tár. Nemrégiben bebizonyították azt, amit régóta meséltek: ebben a fény templomának is nevezett épületben minden freskót és ablakot pontosan úgy helyezett el a mester, hogy éppen abban a pillanatban süsse meg a Nap, amikor annak mondanivalója van. Napközben szépen végigjár a fény minden freskón, kivéve egyet: a pokol természetesen midig sötétben marad.

250px-R.k._templom_(9510._számú_műemlék)_5.jpg

Forrás: www.wikipedia.hu

Szólj hozzá!
Címkék: freskó

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr166605961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása