Nyugat-dunántúli adventi naptár 17 – Hogy kerül a kecske a templomba?

2014. december 17. 08:00 - I ♥ NYUGAT

Miért nevezik Kecske templomnak Sopron egyik legszebb templomát? Milyen magas a templom tornya? Ferences vagy bencés szerzetesek építették fel? Hányszor tartottak országgyűlést a templomban? És hány alkalommal volt itt királykoronázás? Ki prédikált a templom szószékéről a török elleni harcra buzdítva? És miért lyukas a templom boltozata? Megannyi izgalmas kérdés, amire választ találunk, ha betérünk hazánk egyik legszebb, kora gótikus stílusú templomába.
A soproni Fő tér olyan, mint egy gyönyörű díszlet: középen a Szentháromság szobor, körös-körül egykori polgárházak, déli oldalán pedig a 47 méter magas tornyú Kecske templom. A ferences szerzetesek először kolostorukat, majd a XIII. sz. vége felé templomukat építették fel. A templom ma a bencés rendhez tartozik. A legenda szerint egy kecske túrta ki a felépítéséhez szükséges pénzt, valójában azonban az építtető Geisel (kecske) család címerállata a homlokzaton is látható kecske.

 Kecske-templom_02.jpg

Fotó: Kecske templom oltára, Forrás: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kecske-templom_02.jpg

Ötször tartottak itt országggyűlést, háromszor királykoronázást. Két szószékének egyikéről – a hagyomány szerint – Kapisztrán János ferences szerzetes prédikált, hogy sereget toborozzon a török ellen. A templom néhány éve jelentősen megújult: kívül – belül restaurálták, a belső térben interaktív kiállítást hoztak létre, ahol a hagyományos tárlók mellett interaktív formában is ismerkedhetnek a vendégek a történelemmel, mozgó játékok és komputerek segítségével. Megnyitották a kolostori termékek boltját, ahol csodaszép kézműves termékek vásárolhatók.
És végül elárulunk egy kulisszatitkot: a boltozatot díszítő csillagok melletti lyukakat nem puskagolyó ütötte: azok a szellőzést segítik.
TIPP: A királykoronázások hangulatát ma is átélhetjük, hiszen néhány éve augusztusban megrendezik a Koronázási Ünnepélyt. Látványos dramatikus játék, kosztümös fesztivál keretében elevenedik meg a 17. század, amikor királykoronázásoknak és nádorválasztó országgyűléseknek adott otthont a város.

 http://itthon.hu/magyarorszagi_turisztikai_informaciok/-/netaview/45108

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr806950797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása