Nyugat-dunántúli adventi naptár 24.- Weöres Sándor Köszöntlek, Karácsony

2014. december 24. 08:00 - I ♥ NYUGAT

Az adventi naptárak utolsó, de legdíszesebb ablakát nyithatjuk ma ki. A reményteli várakozás végén beteljesedik a csoda, ma ünnepeljük a kereszténység legnagyobb ünnepét, a szeretet ünnepét. Mára a mi ablakunk Weöres Sándor Köszöntelek, Karácsony című versét rejti, de híres költőnk írta a Suttog a fenyves és a Száncsengő szintén ismert és meg is zenésített verseket.
Weöres Sándor, Kossuth és Baumgarten díjas magyar költő, író, műfordító és irodalomtudós, aki Nyugat- Dunántúlon született Szombathelyen. Iskoláinak egy részét is régiónkban járta Csöngén, Szombathelyen, Győrben és Sopronban is. Első novelláját 1928-ban a szombathelyi Hír közölte. Végtére, hazatérek Csöngére" - szól a csöngei Weöres Sándor Emlékházban berendezett kiállítás címe, amely annak a Vas megyei üdvözlet című Weöres-versnek a záró sora, amely az emlékház parkjában 2003-ban felavatott Weöres-szobron, Segesdy György Munkácsy-díjas szobrász művész alkotásán is olvasható. Az emlékmúzeumnak otthont adó épület, Weöres Sándor szüleinek lakóháza volt. A valaha a csöngei templommal átellenben álló birtokközpont, a Weöres-ősök kúriája mára elpusztult. A kiállítás anyaga viszont megjeleníti a régmúltat is, képet ad a költő őseinek idejéről, Weöres Sándor életéről, életművéről, személyiségéről, Vas megyei, csöngei kapcsolatairól.

A Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága minden kedves olvasónak Áldott, Békés Karácsonyt és Boldog Új Évet kíván!

KÖSZÖNTLEK, KARÁCSONY

Karácsony, karácsony
jég-udvaros napja,
jég-reszelős napja!
Mindenki az uzsonnáját
hókendőbe kapja.

Köszöntlek, karácsony,
fagy-csillagos éje,
megdermedt napkelte,
szürke madár röpte,
új esztendő közelgése,
Mikulás hónapja.
csonge_img_0.jpgKép forrása: www.bdmk.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr906978127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása