Bankjegy- túra a Nyugat- Dunántúlon

2012. szeptember 26. 11:50 - I ♥ NYUGAT

Bankjegy- túra a Nyugat- Dunántúlon

 

Minden nemzet kultúráját meghatározza történelme. A magyar történelem egyben jelenünk részét is alkotja, múltunk által lettünk ilyenek, büszkék, magyarok.

A magyar történelem visszatükröződik pénzeinken, bankjegyeinken. Így szeretnénk bemutatni, egy teljesen sajátos és egyedi módon régiónkat, bankjegyeinken keresztül. Innen származik Deák Ferenc, a haza bölcse; Széchenyi István, a legnagyobb magyar. De ne felejtsük el Mátyás király bécsi hadjáratait se, melyet Sopronból vezetett győzelemre. Szent István királyunk pedig itt alapított apátságot, mely a világörökség részét képezi, nemzeti kultúrtörténeti emlékünk.

Barangoljunk a Nyugat- Dunántúlon együtt bankjegyeinkkel!

Magyar bankjegyek:

20000 Deák Ferenc

10000 Szent István király

5000 Széchenyi István

1000 Mátyás király

20000

Deák Ferenc politikus, országgyűlési követ, igazságügy- miniszter (Söjtör 1803. október 17.- Budapest 1876. január 28.) Látogassunk el szülőfalujába és a kehidakustányi Deák kúriába, hogy megismerjük a haza bölcse életét.

Apja jómódú középbirtokosként Zala – megyei földekkel rendelkezett. Az egész család Nyugat- dunántúli származása köztudott, vitathatatlan, hiszen rokonai voltak még Győrben és Kehidakustányban is. A barokk kúriát Söjtörön Deák Ferenc apja 1785 körül építette, itt született meg ő 1803. október 17-én. A kúria 2004. óta kiállításként működik, mely végigkíséri a haza bölcse életpályáját: 1833-36 és 1839-40 között ő képviselte Zalát a pozsonyi országgyűlésen, ahol az ellenzék egyik vezéreként a jobbágyság helyzetének javításáért és a szólás, valamint a sajtó szabadságáért küzdött. Politikailag Kossuth és Széchenyi között állt, a kiegyezés lelkes híve volt.

Emlékhelyek:

  • Deák Ferenc szülőháza, Söjtör Deák Ferenc u. 154.
  • Deák- kúria, Kehidakustány Kúria u. 6.

10000

Szent István király
Pannonhalmi Főapátság

996-ban Géza fejedelem Csehországból érkező szerzeteseket telepített le Pannónia Szent Hegyén. Falai között rendszeresen megfordult Szent István királyunk, az első magyar király. Pannonhalma kiemelt helyet kapott a magyarországi bencés monostorok között. Gizella királynéval és fiával, Imre herceggel tartózkodási helyül is használja a szerzetesházat és környékét, sőt a királyi jog gyakorlásaként pénzt is veret ezen a helyen. A Pannonhalmi Főapátság a Magyar Bencés Kongregáció Központja. Az itt élő szerzetesek Szent Benedek Reguláját követik. Az apátság a mai napig a keresztény kultúra hordozója, közvetítője. Az UNESCO Világörökség Bizottságának döntése nyomán 1996. decembere óta a világ kulturális örökségének része.

  • Pannonhalmi Főapátság, Pannonhalma Vár 1. Tel: 96/ 570- 191

5000

Gr. Széchenyi István (Bécs, 1791. szeptember 21.- Döblingen, 1860. április 8.)

Gróf Széchényi Ferenc 1820-ban bekövetkezett halála után fia, Széchenyi István lett a nagycenki kastély ura. A kastélyt átépíti a modern- kor követelményeinek megfelelően, hazánkban egyedülálló gázvilágítást létesít, vízöblítős WC-t szereltett be, valamint a kastélypark francia kertből angolparkká formálódott át. A legnagyobb magyar létrehozta az Első Lótenyésztő Egyesületet, megalapította a Magyar Tudományos Akadémiát, a Nemzeti Kaszinót, a balatoni gőzhajózás lelkes úttörője, a Lánchíd építtetője.  Szorgalmazta a hazai selyemtermelést, felkarolta a juhtenyésztést.

  • Látnivalók Nagycenken: Széchenyi- kastély, Széchenyi mauzóleum, Széchenyi István szobra, Szent István plébániatemplom, Hársfasor, Múzeumvasút
  • Széchenyi István Emlékmúzeum, Nagycenk Kiscenki út 3. Tel: 99/ 360- 023

1000

Mátyás király
Sopron
Magyarország nyugati határa mellett, az Alpok lábánál, Bécstől 60km-re, Budapesttől 220 km-re található. A város egyesíti magába a múltat és jelent. A város lakói híresek vendégszeretettükről és lakóhelyükhöz való hűségükről is. Ezt jelképezi a Sopron szimbólumán, a Tűztorony déli oldalán található Hűségkapu, mely az 1921- es népszavazás emlékét idézi fel. A városháza az 1896-os milleniumra épült, a vele szemben álló Stornó ház páratlan gyűjteménye révén a város egyik leghíresebb épülete. Falai között szállt meg egykor Mátyás király bécsi hadjárata során. Az 1485- ban elfoglalta Bécset, felvette Ausztria hercege címet az osztrák rendek hódolatát fogadva. Bécs elfogadása betetőzte Mátyás nagyhatalmi politikáját.

  • Stornó- ház, Sopron Fő tér Tel: 99/ 311- 327
komment
Címkék: bankjegy

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonnyugatdunantulon.blog.hu/api/trackback/id/tr54803998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása